Νέο αντιλαϊκό μνημόνιο: Μέτρα και “αντίμετρα” και στο βάθος κατάρρευση

Άλλο ένα βήμα στην αντιλαϊκή, προδοτική και αδιέξοδη πορεία της έκανε, στις 1-2 Μαΐου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛΛ.

 

Το βήμα αυτό, το οποίο ξεπερνά σε έκταση κάθε προηγούμενο, ήταν η συμφωνία με τους “θεσμούς”, όπως ονοματίζουν τους τοκογλύφους δανειστές, για περικοπές 9% στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου και διαφόρων φορο-εκπτώσεων, επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και προχώρημα των ιδιωτικοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση συμφώνησε :

 

*  να περικοπούν έως 18% οι συντάξεις 900.000 – 1.000.000 συνταξιούχων το 2019

 

*  να μειωθεί το αφορολόγητο όριο στα 5.681 ευρώ ετησίως από το 2020

 

*  να ανοίγουν τα καταστήματα τις μισές Κυριακές του χρόνου (Μάιο – Οκτώβριο)

 

*  να συνεχιστεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

 

Η περικοπή των συντάξεων θα γίνει μέσω της μείωσης της “προσωπικής διαφοράς” η οποία θα προκύψει μετά τον επανϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και της “προσωπικής διαφοράς” που έχει ήδη προκύψει για περίπου 100.000 επανϋπολογισθείσες επικουρικές συντάξεις.

 

Τα κεφάλαια τα οποία θα εξοικονομηθούν από τις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ) το 2019 θα χρηματοδοτήσουν ένα πακέτο αντι-μέτρων για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες την ίδια χρονιά.

 

Τα αντί-μετρα αυτά θα εφαρμοστούν, όμως, εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει μέχρι και το 2018 να πετύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω της συνέχισης ίδιας πολιτικής.

 

Το πακέτο μέτρων το οποίο θα έλθει να “αντισταθμίσει” τις απώλειες στο ευρύτερο λαϊκό εισόδημα από τις μειώσεις στις συντάξεις θα περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου 1.000 ευρώ/έτος για 600.000 οικογένειες, ενίσχυση του επιδόματος 1ου και 2ου παιδιού, επέκταση των σχολικών γευμάτων για το 50% των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων, επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για παιδιά έως 4 ετών, μείωση έως και 100% της συμμετοχής στα φάρμακα για συνταξιούχους, μισθωτούς και ανέργους με εισοδηματικά κριτήρια, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Με εξαίρεση μόνο την αύξηση των επιδομάτων τέκνων, όλα τα άλλα μέτρα οδηγούν στην έμμεση ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένων εταιρειών διατροφικών ειδών, τους μεγαλο-ιδιοκτήτες ακινήτων, τις τράπεζες και τους εργολάβους.  

 

Τα κεφάλαια τα οποία θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020, την κατάργηση από το 2018 της έκπτωσης φόρου 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% που δίνεται στα φυσικά πρόσωπα για ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες, τη μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 1.900 έως 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 έως 1.450 ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών (1.250 για μισθωτούς χωρίς παιδιά, 1.300 για ένα παιδί, 1.350 για δυο παιδιά και 1.450 για τρία ή περισσότερα παιδιά) το 2020 θα “καλύψουν” τη μείωση άλλων φόρων την ίδια χρονιά.

 

Τα φορολογικά αντί-μετρα που θα ληφθούν το 2020 σαν αντιστάθμισμα στην έμμεση απώλεια εισοδημάτων από τα μέτρα φορο-εξόντωσης είναι τα ακόλουθα :

 

* Mείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% που είναι σήμερα σε 26% το 2019 (εκτιμώμενο κόστος στα κρατικά έσοδα 0,2% του ΑΕΠ).

 

* Μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας των φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019.

 

* Μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης.

 

* Oριακή μείωση του εισπρακτικού αποτελέσματος του ΕΝΦΙΑ

 

Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη του ΔΝΤ και της ΕΕ αυξάνει τους άμεσους φόρους που επιβάλλονται (και μάλιστα στην “πηγή”) σε μισθωτούς και συνταξιούχους πολύ χαμηλού εισοδήματος, προκειμένου να ελαφρύνει τη φορολογική επιβάρυνση των Εταιρειών και κατόχων πολλών ακινήτων.

 

Παράλληλα, το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει  επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και μεταβίβαση των αποφάσεων για τις ομαδικές απολύσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. 

 

Η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης θα θεσπιστεί άμεσα και θα ισχύσει μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή από την 1.9.2018. Αυτό σημαίνει από τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, οι όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων θα ισχύουν υποχρεωτικά και για τα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων και, παράλληλα, θα υπερισχύουν των όρων των επιχειρησιακών συμβάσεων (εφόσον οι όροι των κλαδικών είναι ευνοϊκότεροι από τους όρους των επιχειρησιακών συμβάσεων).

 

Οι αποφάσεις για τις ομαδικές απολύσεις θα λαμβάνονται, όμως, σε επίπεδο Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας δεν θα μπορεί να θέσει «βέτο». Ωστόσο, η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών προβλέπει τη διατήρηση του ορίου των απολύσεων στο 5%. Από την άλλη μεριά, όμως η κυβέρνηση αποδέχτηκε να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα τις μισές Κυριακές του  χρόνου. 

Δ.Κ.