Προσλήψεις εκπαιδευτικών

Μαθητές 1ου ΓΕΛ Χαϊδαρίου: “Για πόσο ακόμα;”

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στα σχολεία όλης της χώρας είναι ανάστατοι από τις «ρυθμίσεις» της υπουργού παιδείας (Ακρο)Κεραμέως και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το τελευταίο κατόρθωμά της είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων άρον άρον και πύκνωση μαθητών στις τάξεις και μάλιστα σε καιρό έξαρσης της πανδημίας.

Ένα παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό για αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει στα σχολεία. Σε λύκειο του Χαϊδαρίου τέσσερα (4) τμήματα των 20-21 παιδιών συγχωνεύονται σε τρία (3) των 27. Αυτό λέγεται εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και θεωρείται πράξη προστασίας κατά του Covid-19; Αυτή η αθλιότητα συμπληρώνει το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την καθιέρωση της Τράπεζας Θεμάτων και συνολικά τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.

Οι κραυγαλέοι ταξικοί φραγμοί στην παιδεία πρέπει και μπορεί να απαντηθούν με την ανάπτυξη ενός μαζικού διεκδικητικού κινήματος μέσα και έξω από τα σχολεία για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Γιατί η παιδεία, η υγεία, ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής είναι θεμελιώδη αγαθά και όχι δραστηριότητες για την καπιταλιστική κερδοφορία.

Την Δευτέρα 25/10/2021 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι απαιτώντας να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων. Αντί για συγχωνεύσεις ζητούν κάλυψη των κενών με διορισμούς εκπαιδευτικών και κάλυψη όλων των σχολικών αναγκών. Όπως είπαν, είναι τραγικό, εν μέσω της πανδημίας, αντί να αραιώνουν τα παιδιά στις τάξεις να στριμώχνονται όλο και περισσότερα. Τέλος Οκτωβρίου και τα κενά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση είναι χιλιάδες. Υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν ακόμη μπορέσει να λειτουργήσουν κανονικά λόγω ελλείψεων προσωπικού. Από την άλλη, οι πρόσφατες πλημμύρες ανέδειξαν τις άθλιες υποδομές και την εγκατάλειψη των σχολείων.

Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν μαθητές από το Περιστέρι και το Λύκειο και Γυμνάσιο Χαϊδαρίου με τα πανό τους.

Θ.Κ.

Το κείμενο που ακολουθεί έχει γραφτεί από μαθητές του 1ου ΓΕΛ Χαϊδαρίου.

Μαθητές 1ου ΓΕΛ  Χαϊδαρίου

“Για πόσο ακόμα;”

Έπειτα από δυο χρόνια αδράνειας στο χώρο της εκπαίδευσης η κυβέρνηση προβαίνει σε πράξεις που αντί να ωθούν, πετσοκόβουν τους μαθητές. Οι πρόσφατες αλλαγές στο σύστημα της εκπαίδευσης καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την εισαγωγή των λαϊκών στρωμάτων στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο να ωθούνται στην ιδιωτική. Γιατί όχι…; Άλλωστε νομοσχέδιο της υπουργού εξισώνει το πτυχίο ιδιωτικού με το αντίστοιχο ενός δημόσιου Πανεπιστημίου, επομένως οι προοπτικές επιτυχίας και εκπλήρωσης των οραμάτων στηρίζονται στο χρήμα. Ακόμη ένα χτύπημα της υπουργού ήταν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η επακόλουθη “αποτυχία” 40.000 μαθητών για πρώτη φορά στα χρονικά να εισαχθούν στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Επιπροσθέτως, την Ε.Β.Ε ήρθε να συμπληρώσει η Τράπεζα θεμάτων που επιβλήθηκε σε μαθητές με τεράστια μαθησιακά κενά, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές τους. Σαν να μην έφταναν αυτά, σε χιλιάδες σχολεία, η συγχώνευση τμημάτων αποτέλεσε την λύση της κυβέρνησης στην απουσία καθηγητών και στην κάλυψη των προαναφερόμενων κενών. Εν μέσω πανδημίας και ενώ η Ελλάδα είναι  η μόνη χώρα στην οποία έκλεισαν σχολεία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, η προκλητική ανταπόκριση της κυβέρνησης στο περσινό πανεκπαιδευτικό αίτημα για μείωση των μαθητών ανά τάξη είναι η αύξησή τους με την πολιτική των συγχωνεύσεων. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι έχει στάξει εδώ και καιρό! Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί καλούμαστε να ανεχτούμε τις ειρωνικές, απαθείς στάσεις αρμόδιων, που ζουν σε ένα κόσμο φανταστικά πλασμένο. Όσοι εξεγείρονται, αντιμετωπίζονται με απαξίωση για τα δίκαια αιτήματά τους και κατά το παρελθόν έχουμε παρακολουθήσει και την “τακτική” των χημικών, του ξύλου ή της κράτησης ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ!  Σε μια χώρα που πάσχει από την ασθένεια της ιδιωτικοποίησης και ένα σύστημα εκπαίδευσης που υπολειτουργεί, ζητάμε την έμπρακτη βοήθειά σας στην προσπάθεια για αξιοπρεπή μόρφωση και παιδεία που αποτελεί ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ.

Μαθητές 1ου ΓΕΛ  Χαϊδαρίου

Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης

Η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης καταγγέλλει τις συγχωνεύσεις δεκάδων σχολικών τμημάτων, τους υποβιβασμούς και το κλείσιμο σχολείων σε όλη την Κρήτη, που αποφάσισαν κυβέρνηση- υπουργείο παιδείας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και μάλιστα εν μέσω πανδημίας!

Συγκεκριμένα αναστέλλεται η λειτουργία για 19 Νηπιαγωγεία, ανάμεσα στα οποία είναι και 3 ειδικά, 12 δημοτικά σχολεία, ανάμεσα στα οποία είναι και 2 ειδικά δημοτικά κωφών και βαρήκοων. Επιπλέον συγχωνεύονται τμήματα σε δημοτικά σχολεία π.χ. 3ο ΔΣ Τυμπακίου, ΔΣ Πιτσιδίων, 1ο Κισάμου, 1ο Κουνουπιδιανών, 2ο Χανίων, 2ο Σούδας, Ταυρωνίτη, Πλατανιά, Κολυμπαρίου, Ασκύφου, Χρυσοπηγής, Αγίας Μαρίνας κ.τ.λ. Επίσης, αποφασίστηκε ο υποβιβασμός του δημοτικού Καντάνου, το οποίο είναι δυσπρόσιτο και φοιτούν τα παιδιά από τις ορεινές περιοχές του δήμου Καντάνου – Σελίνου. Το ίδιο εφιαλτικό σκηνικό με τις συγχωνεύσεις ισχύει και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως στο γυμνάσιο Μοιρών, στο 2ο Λύκειο Ιεράπετρας, στο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου, στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου, κ.α. Πολλά από αυτά τα σχολεία είναι στην ύπαιθρο, σε δυσπρόσιτες περιοχές χωρίς το μέγιστο αριθμό μαθητών που ωστόσο οι μαθητές εκεί έχουν αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες που συχνά δε μπορούν να καλυφθούν πέρα από το σχολείο.

Ενώ θα περιμέναμε την αποσυμφόρηση των σχολείων, που τώρα μετρούν σε πολλές περιπτώσεις 27 – 30 μαθητές ανά τάξη, και τη δημιουργία τμημάτων με λιγότερους μαθητές, εν μέσω του 4ου κύματος πανδημίας, η κυβέρνηση αποφασίζει να συγχωνεύει τμήματα, να υποβαθμίζει και να κλείνει σχολεία, προσπαθώντας να εξοικονομήσει προσωπικό, για να κρύψει τα εκπαιδευτικά κενά, που υπάρχουν με δική της ευθύνη, τη στιγμή μάλιστα που είναι επιτακτική η ανάγκη αναπλήρωσης των απωλειών της τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές.

Ενώ εδώ και χρόνια, κι όχι μόνο για την πανδημία, εκπαιδευτικοί, μαθητές και το γονικό κίνημα ζητούν 15άρια τμήματα, ενώ ψυχολογικοί, παιδαγωγικοί αλλά και διδακτικοί λόγοι επιβάλλουν αυτόν τον αριθμό ως τον ενδεδειγμένο για να αναπτυχθεί το σωστό παιδαγωγικό κλίμα στην τάξη, η σημερινή, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θεωρούν την κάλυψη των κενών ως κόστος. (Δεν ξεχνάμε τις Υπουργικές Αποφάσεις Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ που σμπαράλιασαν κυριολεκτικά τη λειτουργία του Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και πετσόκοψαν χιλιάδες ώρες με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίου και Λυκείου…).

Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο αν λάβουμε υπόψη τις σοβαρότατες ελλείψεις και τα προβλήματα στη Σχολική Στέγη. Τα σχολικά μας κτίρια «δεν αντέχουν» άλλη επιδείνωση, όπως αυτή που προκύπτει και με τις συγχωνεύσεις. Ήδη μετράμε στις περισσότερες αυλές πρόσθετες αίθουσες προκάτ, μοίρασμα των τάξεων στα δυο, διαμόρφωση διαδρόμων ως τάξεις, χωρίς έλεγχο στατικής επάρκειας, χωρίς αντισεισμική θωράκιση και μελέτες πυροπροστασίας. Το ζήτημα αυτό αποκτά μεγάλη σημασία ιδιαίτερα στην περιοχή μας που είναι έντονη η σεισμική δραστηριότητα.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων να αντιδράσουν.

Να μη δεχτούν καμία συγχώνευση, να μην επιτρέψουν καμία άλλη υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών τους!

Η απόφαση των συγχωνεύσεων είναι ένα κομμάτι από το συνολικό αντιδραστικό παζλ που διαμορφώνεται στη δημόσια εκπαίδευση που χρόνια τώρα υποχρηματοδοτείται στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής του «κόστους – οφέλους» όλων των κυβερνήσεων. Καμία αύξηση δεν έγινε για τις δαπάνες των σχολείων από το 2009 ως σήμερα. Αντίθετα, η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε 70% και τώρα, λόγω αυτονομίας, πρέπει να αναζητούνται χορηγοί. Καμία βελτίωση δεν έγινε στον τομέα της καθαριότητας όπου απαιτούνται μόνιμοι διορισμοί καθαριστριών, ενώ παραμένουν χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά σε γενική και ειδική αγωγή και η μείωση της παράλληλης στήριξης. Μέχρι στιγμής τον πρώτο μήνα λειτουργίας των σχολείων ελλείπουν 6.000 εκπαιδευτικοί και υπολογίζονται οι χαμένες ώρες διδασκαλίας και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα σε 300.000.

Απαιτούμε:

Να μην κλείσει ούτε 1 τμήμα!

Όλα τα τμήματα με 15 μαθητές ή λιγότερους, ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε αίθουσας.

Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά.

Μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.

Σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη για όλα τα παιδιά…