Εκτόξευση οβίδας σημειώθηκε στις 26 Ιουνίου από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Το βλήμα το οποίο έπεσε στο νότιο Ισραήλ δε έπληξε κάποιο στόχο ούτε προκάλεσε υλικές ζημιές ή θύματα. Το Ισραήλ απάντησε με βομβαρδισμούς στρατηγικών στόχων της Χαμάς καθώς τη θεώρησε υπεύθυνη για το γεγονός. Παρ’ όλα αυτά την ευθύνη για τη συγκεκριμένη ενέργεια την ανέλαβε μία μικρή ομάδα η οποία δεν φαίνεται να συνδέεται με κάποια οργάνωση.
Η δυσανάλογη απάντηση του ισραηλινού στρατού προς τη Λωρίδα της Γάζας είναι η συνέχιση της επίθεσης του σιωνιστικού κράτους προς το λαό της Παλαιστίνης αφού τις τελευταίες μέρες οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου άρχισαν να μειώνουν σταδιακά τη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη περιοχή με πρόσχημα οφειλές της κυβέρνησης Αμπάς προς τα δύο κράτη. Το γεγονός ότι το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι υποχρεωμένες από τον ΟΗΕ να παρέχουν αρκετή ενέργεια προς τη Γάζα καθιστά τις οφειλές για τις οποίες μιλάνε μία φθηνή δικαιολογια. Οι επιθέσεις της δεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει ακόμη και τον ΟΗΕ να παραδεχτεί πως η κατάσταση στη περιοχή είναι μη βιώσιμη, καθώς ακόμη και το νερό σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη είναι μη πόσιμο κατά 95%. Κατά τον ΟΗΕ όμως οι επιθέσεις αυτές δεν οφείλονται στις πολιτικές των σιωνιστών αλλά είναι η κυβέρνηση της Χαμάς που προκαλεί την αντίδραση του Ισραήλ.
Ό,τι συμβαίνει τη τελευταία περίοδο στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι παρά η πολιτική που εξήγγειλε ότι θα εφαρμόσει ο ακροδεξιός υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Λίμπερμαν το 2016 αναφέροντας τη φράση “μαστίγιο και καροτο”. Το τι σημαίνει αυτή η φράση φαίνεται ξεκάθαρα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Λίμπερμαν αφού από τότε ο Ισραηλινός στρατός απαντά σε κάθε εχθροπραξία – αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι ένας όλμος που επιπλέον δε βρήκε ποτέ κάποιο στόχο ή ούτε πλησιάζει ποτέ το Ισραήλ- με βομβαρδισμούς από αέρος και επίγεια μέσα.
Γ. Φ.