13 Ioυνίου διαδήλωση στην Αθήνα

Συνέντευξη με τους συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ

Την Τετάρτη 27/5 στα γραφεία του σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συζήτηση της Νέας Προοπτικής με συνδικαλιστές – εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Παναγιώτης Πολίτης, Πρόεδρος του Συνδικάτου Συγκολλητών Εργατοτεχνικών και Υπαλλήλων Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας, μέλος της Δοίκησης του Επιχειρησιακού Σωματείου της ΛΑΡΚΟ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, Νίκος Ρήννας, Αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Συγκολλητών Εργατοτεχνικών και Υπαλλήλων Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και Σταύρος Ανδριώτης, Γραμματέας του Συνδικάτου Συγκολλητών Εργατοτεχνικών και Υπαλλήλων Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας.

Η συζήτηση αφορούσε την κατάσταση της εταιρείας και των εργαζόμενων υπό τις συνθήκες εκκαθάρισης που οδηγούν ολοταχώς στο κλείσιμο της επιχείρησης.

Ν.Π: Καταρχήν θα θέλαμε μια πληροφόρηση για την κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία, προς τα πού πάει και για τις απειλές για διαθεσιμότητες και απολύσεις εργατών.

Παναγιώτης Πολίτης: Αυτή τη στιγμή, μετά τη ψήφιση της τροπολογίας που έγινε νόμος στις 10 Φεβρουαρίου 2020, προχωρούν στην εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ εν λειτουργία και ιδιωτικοποίηση – εκποίηση αυτής σε κομμάτια με δύο διεθνείς διαγωνισμούς (άρθρο 21 του νόμου 4664/20). Κατ’ εφαρμογή του νόμου, στις 28/2 διορίστηκε ειδικός διαχειριστής-εκκαθαριστής από το Μονομελές Εφετείο Αθηνών. Μετά από αυτά, σταδιακά, το εργοστάσιο έχει φτάσει να λειτουργεί στο 20% της δυναμικότητάς του και αυτό με προβλήματα. Δεν έρχονται, για παράδειγμα, πρώτες ύλες από τα λατομεία της Καστοριάς, γιατί με τη ψήφιση του νόμου δεν έχουν πληρώσει τους αυτοαπασχολούμενους μεταφορείς για 6 μήνες, οι οποίοι έχουν πληρώσει φόρους και ΦΠΑ για αυτό το διάστημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί 1,5 εκατομμύριο τόνοι έτοιμο τριμένο μετάλλευμα, πλούσιο σε περιεκτικότητα σε νικέλιο, που δεν μπορεί να έρθει στο εργοστάσιο.

Ν.Π: Αυτό το μετάλλευμα στην Καστοριά είναι το πλουσιότερο σε περιεκτικότητα μετάλλου;

Παναγιώτης Πολίτης: Ναι, το μετάλλευμα αυτό είναι περιεκτικότητας 1,5%. Διαχρονικά το εργοστάσιο δούλευε με μετάλλευμα περιεκτικότητας 1,10-1,15%, τα τελευταία όμως χρόνια δουλεύει ακόμα και με 0,76% περιεκτικότητα, όχι γατί δεν υπάρχει πιο πλούσιο, αλλά θέλουν να το αφήσουν αυτό σαν προίκα στο νέο ιδιοκτήτη.

Ν.Π: Σε ένα από τα πολλά άρθρα που εμφανίζονται στον αστικό τύπο την τελευταία περίοδο και απαιτούν το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, γράφτηκε ότι το μετάλλευμα που δουλεύετε είναι περιεκτικότητας 0,5%, άρα ασύμφορο για εκμετάλλευση.

Παναγιώτης Πολίτης: Όχι, με αυτή την περιεκτικότητα δεν το χρησιμοποιούμε καθόλου, είναι στείρο. Με τα υπάρχοντα μεταλλεία και τους χάρτες που διαθέτουμε, το υπάρχον μετάλλευμα, ο λατερίτης, για τα επόμενα 20 χρόνια μπορεί να μας δίνει μετάλλευμα με μέσο όρο περιεκτικότητας 1,10%, ενώ με τη χρήση της τεχνολογίας αυτό τείνει να αυξηθεί.

Νίκος Ρήννας: Μπαίνοντας στο δρόμο για το εργοστάσιο, στη στροφή, μπορείτε να δείτε ένα βουνό από σκόνη που έχει προέλθει από την επεξεργασία του μεταλλεύματος, που όταν φυσάει στην περιοχή δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Αυτή η σκόνη είναι περιεκτικότητας 1,10% μέταλλο και με την κατάλληλη επεξεργασία – πελετοποίηση – μπορεί να αποδώσει 40 εκατομμύρια ευρώ καθαρά!

Παναγιώτης Πολίτης: Επί Μπακογιάννη στην περιφέρεια, δόθηκαν 200 εκατομμύρια ευρώ για το περιβάλλον. Αν δινόντουσαν 4 εκατομμύρια για το έργο αυτό, το βουνό της σκόνης θα εξαφανιζόταν και τα λεφτά θα τα έπαιρναν πίσω από την επεξεργασία του.

Ν.Π: Τελικά ποια είναι η περιουσία της ΛΑΡΚΟ;

Παναγιώτης Πολίτης: Εκτός από το εργοστάσιο υπάρχουν τα μεταλλεία νικελίου στην Καστοριά, το πιο πλούσιο σε μετάλλευμα, τώρα ανενεργό, λόγω της μη πληρωμής των μεταφορέων! Επίσης, στον Άγιο Ιωάννη και στην Εύβοια καθώς και ένα λιγνιτορυχείο στα Σέρβια Κοζάνης. Υπάρχει μια απαξίωση των μεταλλείων, για παράδειγμα στην Εύβοια που είναι μεγάλο μεταλλείο και με καλή περιεκτικότητα σε μετάλλευμα. Το μεταλλείο αυτό διαθέτει τον μεγαλύτερο ιμάντα μεταφοράς στα Βαλκάνια (600 μέτρα) που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρισμό μόνο με το βάρος!

Δώσανε σε εργολάβο 7 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσει την δημιουργία υπόγειων στοών σε βάθος 200 μέτρων, από όπου θα βγαίνει καθαρό μετάλλευμα στο τέλος του χρόνου, προίκα στον νέο ιδιοκτήτη. Φυσικά το δύσκολο κομμάτι του έργου, ο κρατήρας βάθους 200 μέτρων έχει ήδη κατασκευαστεί!

Ν.Π: Αυτά τα 7 εκατομμύρια προέρχονται από το πακέτο των 35 εκατομμυρίωνπου διέθεσε η κυβέρνησηστο διαχειριστή για την εκκαθάριση της εταιρείας; Τα λεφτά φτάνουν;

Παναγιώτης Πολίτης: Ναι. Τα 7 προέρχονται από το πακέτο των 35 τα οποία δεν φτάνουν για την συνέχιση της λειτουργίας. Αυτοί συνεχίζουν να πληρώνουν την ΔΕΗ με 72 ευρώ την Mwh (Μεγαβατώρα), δηλαδή γύρω στα 2.100.000 ευρώ το μήνα, τώρα που λειτουργεί το ένα καμίνι. Το Μάρτιο που λειτουργούσαν δύο καμίνια πλήρωσαν 3.700.000.

Ν.Π: Τα 72 ευρώ/Mwh δεν είναι ακριβή τιμή;

Παναγιώτης Πολίτης: Ναι, ο Μυτιλιναίος στο Αλουμίνιο πληρώνει 45 και με τις εκπτώσεις αρκετά λιγότερα. Στην Ευρώπη για τις αντίστοιχες βιομηχανίες η τιμή είναι 28-30 ευρώ. Τα λεφτά δεν φτάνουν με τίποτα και γι’ αυτό μας έκαναν περικοπές μισθών έντεκα εκατομμυρίων. Αλλά και καθόλου να μην πληρωνόμαστε πάλι δεν φτάνουν. Θέλουν να την πάνε χρεοκοπημένη και πλήρως απαξιωμένη στην ιδιωτικοποίηση. Την πάνε σε «αχαρτογράφητα νερά», γιατί έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή του παραγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας.

Ν.Π: Τι ακριβώς εννοείς «αλλαγή παραγωγικού χαρακτήρα»;

Παναγιώτης Πολίτης: Η εταιρεία είχε αναπτύξει πολλές παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά δεδομένης της διαδικασίας απαξίωσής της ποτέ δεν στηρίχθηκαν. Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από εδώ, στην περιοχή Λιαδά, η εταιρεία έφτιαξε πρότυπο ΧΥΤΑ για βιομηχανικά απόβλητα. Αυτό μέχρι τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί και αντίθετα δόθηκε παράταση να πετιέται η σκουριά στον Ευβοϊκό, 5-6 χιλιάδες τόνοι την ημέρα, μέχρι την ιδιωτικοποίηση. Σκουριά που με κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ασφαλτόστρωση και για άλλες εφαρμογές.

Ν.Π: Αυτά μπορεί να περιέχουν και επικίνδυνα τοξικά βαρέα μέταλλα;

Παναγιώτης Πολίτης: Ναι, η σκουριά περιέχει σίδηρο πολύ. Το χρησιμοποιούν για αμμοβολές, το αγοράζουν 2 ευρώ τον τόνο και με απλή επεξεργασία το πουλάνε για αμμοβολές γύρω στα 20 ευρώ τον τόνο.

Η παραγωγή η δική μας είναι σιδηρονικέλιο, δηλαδή το κράμα που πουλάμε περιέχει 18-23% νικέλιο, το υπόλοιπο σίδερο και υπάρχει ένα 4-5% κοβάλτιο. Από αυτό πληρωνόμαστε μόνο το ποσοστό του νικελίου, το υπόλοιπο μπορεί ο αγοραστής να το διαχωρίσει και κερδίζει το σίδερο και το κοβάλτιο.

Ν.Π: Υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού εδώ, ώστε το κέρδος από το σίδηρο και το κοβάλτιο να έμενε εδώ; είναι δυνατόν;

Παναγιώτης Πολίτης: Ναι, επί Μποδοσάκη έγινε ο διαχωρισμός με ηλεκτρόλυση και παράχθηκε καθαρό νικέλιο. Αυτό σταμάτησε γιατί υπάρχει από τότε η συμφωνία της ΕΟΚ, η οποία συνεχίστηκε επί Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η ΛΑΡΚΟ έχει υποχρέωση να πουλάει στην Grup σιδηρονικέλιο χωρίς διαχωρισμό! Έχουμε το παρανοϊκό, το μέταλλο που βγαίνει εδώ να κρυώνει, να μεταφέρεται με καράβια και εκεί να ξαναζεσταίνεται για να γίνει ο διαχωρισμός με μεγάλη σπατάλη ενέργειας και μεταφορικών.

Ν.Π: Για να είμαστε σαφείς, εφαρμόζεται μια διαδικασία, εξαιτίας της οποίας χάνονται δισεκατομμύρια στη βάση μιας αποικιοκρατικής σύμβασης που επιβάλλεται από την Ε.Ε.

Νίκος Ρήννας: Ναι, αν γινόταν αυτός ο διαχωρισμός εδώ και τα λεφτά πηγαίνανε στα ασφαλιστικά ταμεία π.χ., δεν θα χρειαζόταν να γίνει καμία περικοπή στις συντάξεις.

Παναγιώτης Πολίτης: Άλλες παραγωγικές δραστηριότητες είναι τα θερμά νερά. Παράγονται χιλιάδες τόνοι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τηλεθέρμανση στην περιοχή και στα θερμοκήπια και αντ’ αυτού ρίχνονται στη θάλλασα σκοτώνοντας τα ψάρια. Υπάρχει μονάδα παραγωγής οξυγόνου και αζώτου. Μηχανουργεία με τεράστιες δυνατότητες που δεν χρησιμοποιούνται και απαξιώνονται. Παλιά τα χρησιμοποιούσαμε ακόμα και για την παραγωγή ανταλλακτικών για τις επισκευές που απαιτούνταν. Επίσης η ΛΑΡΚΟ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ με ποσοστά 49% προς 51% έχουν φωτοβολταϊκά 1000 Mw (Μεγαβάτ). Υπάρχουν πολλές αδειοδοτήσεις για παραγωγή ενέργειας, άρα υπάρχει ο κίνδυνος αλλαγής του παραγωγικού χαρακτήρα σε περίπτωση πώλησης, η οποία θα επηρεάσει τον τομέα παραγωγής ενέργειας. Είμαστε πολύ κοντά στον κόμβο διεθνούς διανομής ενέργειας που βρίσκεται στο Κάστρο.

Επίσης για τα μεταλλεία, ιδίως της Καστοριάς, είναι πιο εύκολο να τροφοδοτούν αντίστοιχα εργοστάσια που δημιουργούνται στη Β.Μακεδονία και στο Κόσσοβο, που οι αποστάσεις εκεί είναι 80-100 χλμ και όχι 700 που είναι η Λάρυμνα.

Ν.Π: Υπάρχει μια διαρκής απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από τον διαχειριστή, την κυβέρνηση και το κράτος, με την βοήθεια των πληρωμένων αστών κονδυλοφόρων. Τελικά τι ακριβώς θέλουν; Την πώληση όσο-όσο ή το κλείσιμό της;

Παναγιώτης Πολίτης: Ναι, σαφώς υπάρχει κίνδυνος να κλείσει μια και έξω ή σιγά-σιγά, αλλάζοντας τον παραγωγικό χαρακτήρα της περιοχής. Είναι συνειδητή επιλογή, γιατί αυτή τη στιγμή τη ΛΑΡΚΟ την πτωχεύουνε για 450 εκατομμύρια. Τα 360 εκατομμύρια απ’ αυτά είναι στη ΔΕΗ, αλλά εάν κάνεις ένα λογαριασμό από το 1989 τι έχει πληρώσει και το αναγάγεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας που έπρεπε να πληρώνει, τελικά μάλλον η ΔΕΗ χρωστάει.

Ν.Π: Ποια είναι η κατάσταση των εργατών και πού βρισκόμαστε από την άποψη των κινητοποιήσεων;

Παναγιώτης Πολίτης: Αυτή τη στιγμή οι εργάτες έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους κατά 35% και ζουν συνέχεια με την ανασφάλεια, γιατί μπαίνεις σε ένα εργοστάσιο για να δουλέψεις και αυτό στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί. Έγινε μάλιστα μια προσπάθεια ζητώντας ο διαχειριστής από τους μηχανικούς να καταγράψουν πόσοι εργάτες χρειάζονται για την τωρινή λειτουργία του εργοστασίου. Πιθανόν να προχώραγε σε διαθεσιμότητες και απολύσεις. Αυτό το μπλοκάραμε με την κατάληψη των γραφείων που κάναμε. Είχαμε μια μαζική απάντηση των εργατών. Κάναμε δύο γενικές συνελεύσεις εν μέσω πανδημίας, οργανώσαμε πέντε απεργίες και αυτή τη στιγμή (χτες), αποφασίσαμε στο συντονιστικό των σωματείων να οργανώσουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας στις 13/6 με 24ωρη απεργία και με προοπτική να συσπειρωθεί όλη η εργατική τάξη.

Ν.Π: Ποιες είναι οι διαθέσεις των εργατών μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις;

Παναγιώτης Πολίτης: Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων που εργάζεται σκληρά που λέει: «Εγώ δεν συμβιβάζομαι με τίποτα, δεν πάω να δουλέψω σε αυτό το εργοστάσιο με αυτές τις συνθήκες που πάνε να μου διαμορφώσουνε». Γύρω από αυτό τον πυρήνα συσπειρώνεται μια ισχυρή πλειοψηφία των εργατών.

Η μεγάλη συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση και υπερψήφιση με 75% των κινητοποιήσεων, παρ’ ότι υπήρχε μεγάλος σκεπτικισμός για το είδος των κινητοποιήσεων, δείχνει τις διαθέσεις των εργατών.

Ν.Π: Πώς μπορούν να στηριχτούν αυτές οι κινητοποιήσεις;

Παναγιώτης Πολίτης: Για εμάς έχει τεράστια σημασία το τι γίνεται εκτός συρματοπλέγματος εργοστασίου, έχει μεγάλη σημασία η πολιτική. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ της εργατικής τάξης και η κοινή της δράση είναι η δύναμή μας. Έστω και ένα ψήφισμα, ένα δελτίου τύπου ενός σωματείου, υποστηρικτικό του αγώνα μας είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κομμάτι των εργαζομένων, στην αρχή μπήκε στον αγώνα με κρύα καρδιά παρακινούμενο από τις ιστορικές παραδόσεις των εργατών της περιοχής (μεγάλη απεργία του ΄77), αλλά βλέποντας την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, απέκτησαν αισιοδοξία και πίστη για τη νίκη του αγώνα.

Ν.Π: Ποιες δράσεις έχετε σκοπό να οργανώσετε για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Παναγιώτης Πολίτης: Έχουμε αποφασίσει να πάμε στο Εργατικό Κέντρο της Λειβαδιάς και στο Αλουμίνιο να οργανώσουμε συγκεντρώσεις, να μιλήσουμε στους εργάτες. Να έρθουμε σε επαφή με το εργοστάσιο της ΕΑΒ που βρίσκεται σε κινητοποίηση. Η 13η Ιουνίου θα πρέπει να γίνει μια πανελλαδική μέρα δράσης για όλη την βιομηχανία μετάλλου, γιατί όλοι χτυπιούνται. Η ΣΙΔΕΝΟΡ υπολειτουργεί, η ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ κλείνει, η Χαλυβουργία του Μάνεση στη Θεσσαλονίκη απολύει κ.λπ. Επίσης όλα τα εργατικά κέντρα της Στερεάς Ελλάδας πρέπει να στηρίξουν γιατί παντού έχουμε τα ίδια προβλήματα, όπως το κλείσιμο της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι. Θα πάμε σε όσους περισσότερους εργατικους χώρους μπορούμε για να ενημερώσουμε και να ζητήσουμε κοινή δράση.

Κοιτάμε και τι γίνεται στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ και ο σκοπός μας στο άμεσο μέλλον είναι να έχουμε ένα συντονισμό στη Βόρεια Ελλάδα και μια διοργάνωση κινητοποίησης και στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, έχουμε αποφασίσει να πάμε σε όλα τα κεφαλοχώρια της περιοχής, να κάνουμε συγκεντρώσεις ενημέρωσης και να ζητήσουμε στήριξη. Γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας της περιοχής στηρίζεται στους μισθούς των εργατών της ΛΑΡΚΟ και αν κλείσει το εργοστάσιο, η περιοχή θα γίνει κρανίου τόπος.

Ν.Π: Τέλος, επειδή γίνεται μια μεγάλη προπαγανδιστική επίθεση, για ακριβοπληρωμένους συνδικαλιστές και εργάτες στη ΛΑΡΚΟ ποιο είναι το πραγματικό εργατικό κόστος και τι απαντάτε;

Παναγιώτης Πολίτης: Το εργατικό κόστος, σε κανονική λειτουργία, είναι 16-17%. Αυτοί υποστηρίζουν ότι είναι 19%, του συνολικού κόστους. Πρέπει να επισημάνουμε ότι το πραγματικό εργατικό κόστος στο εργοστάσιο είναι μικρότερο, γιατί σε αυτό υπολογίζεται και το εργατικό κόστος στα μεταλλεία και ιδιαίτερα η Δοίκηση που εκεί πληρώνονται και τα golden boys τους και οι Διευθυντές που και αυτοί υπολογίζονται στο εργατικό κόστος.

Σταύρος Ανδριώτης: Σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις με τον σύμβουλο, μας είπε ότι το συνολικό κόστος λειτουργίας είναι 14,5 εκατομμύρια. Ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες (1.700.000) μισθοδοσία, 2,8 εκατομμύρια στους εργολάβους και τα υπόλοιπα ΔΕΗ και πρώτες ύλες.

Ν.Π: Άρα, το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, γιατί ο μέσος όρος για τέτοιου είδους βιομηχανίες είναι γύρω στο 20%.

Παναγιώτης Πολίτης: Εγώ για παράδειγμα, έφυγα από τους γερανούς και πήγα στα καμίνια για να πάρω ένα επίδομα παραπάνω, λόγω επικινδυνότητας. Έπαιρνα πριν τις περικοπές 1200-1300 ευρώ το μήνα με τις αργίες, τα νυκτερινά κ.λπ. Αυτή τη στιγμή παίρνω 950 ευρώ και με καταργημένα τα δώρα, 12 μισθούς το χρόνο. Οι τεχνίτες και οι εργοδηγοί με 30-35 χρόνια υπηρεσίας, όπως ο Νίκος έπαιρναν 1800-2000. Τώρα ο μισθός των εργατών είναι από 700 έως 1050, χωρίς δώρα. Μας κατηγορούν ότι παίρναμε υψηλούς μισθούς, δεκάδες όμως είναι τα εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα στο εργοστάσιο, οι περισσότεροι δεν προλαβαίνουν να βγουν στη σύνταξη λόγω καρκίνων, πνευμονικών νοσημάτων κ.α., ελάχιστοι από τους συνταξιούχους μας φτάνουν στα 70 τους χρόνια. Αν υπολογίσουμε αυτά είναι πολλά τα 2000 που έπαιρναν οι εργάτες μετά από 35 χρόνια εργασίας; Μας λένε ότι μας παραχωρούν δωρεάν σπίτια, εγώ το σπίτι όπου μένω και μεγάλωσα είναι λυόμενο με στέγη ελενίτ. Μας λένε ότι κάποιοι εργάτες παίρνουν διπλά και τριπλά επιδόματα, το ερώτημα είναι ποιοι είναι, πόσα παίρνουν, πόσοι είναι και κυρίως ποιος τους διόρισε αυτούς.

Τα πολλά λεφτά τα παίρνουν οι Διευθυντές. Γράφτηκε για Διευθυντή που παίρνει 135.000. Το ερώτημα είναι ποιος τον διόρισε και ποιανής κυβέρνησης δεξί χέρι είναι. Είναι γεγονός ότι στα κεντρικά γραφεία είναι περισσότεροι οι Διευθυντές από τους εργαζόμενους και όλοι αυτοί χρυσοπληρώνονται. Υπάρχει Διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ χωρίς υφισταμένους ή διευθυντής επιτροπής μεγάλων έργων χωρίς να υπάρχει η επιτροπή!

Ακόμα και η επιτροπή διαχείρισης που έβγαλε αυτήν την ανακοίνωση, με σκοπό να σπιλώσει όλους τους εργαζομένους αναφέρεται σε 15 ακριβοπληρομένους εργαζόμενους. Εμείς οι συνδικαλιστές έχουμε σκοπό να δημοσιεύσουμε τα εκκαθαριστικά των μισθών μας, για να δουν όλοι πόσα παίρνουμε.

Ν.Π: Πώς βλέπετε το σημείο που βρισκόμαστε, ποιο είναι το μέλλον προς τα πού πάμε;

Παναγιώτης Πολίτης: Στην αρχή όταν κάναμε το πρώτο βήμα, την μεγάλη σύσκεψη, τον Νοέμβριο, την ξεκινήσαμε και είπαμε άντε να δούμε τι θα κάνουμε, στη συνέχεια κάναμε κάποια βήματα χωρίς να είμαστε απόλυτα σίγουροι για αυτό που κάναμε. Τώρα βλέποντας προς τα πίσω βλέπουμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Αυτό που τότε μας φαινόταν ακατόρθωτο, έγινε δυνατόν. Τις τυχόν αδυναμίες σου, γιατί έχεις αδυναμίες, έχεις κάνει λάθη, τις καταγράφεις τις διορθώνεις και προχωράς. Αν συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, και αυτά που αποφασίζουμε τα πράττουμε, ναι, στο τέλος θα νικήσουμε. Θα είναι ένας αγώνας, έτσι και αλλιώς, που η εργατική τάξη σαν όλο θα βγάλει σημαντικά συμπεράσματα. Σίγουρα αν δεν είχαμε κάνει αυτόν τον αγώνα αυτήν την στιγμή δεν θα συζητάγαμε, θα είχαν όλα λήξει. Ενώ τώρα συνεχίζουμε, δεν κλαίμε, γιατί μπροστά έχουμε αγώνα και όλα μπορούν να γίνονται.

Νίκος Ρήννας: Είναι γεγονός ότι πολλοί, κυρίως νέοι εργάτες, δεν γνωρίζανε από αγώνες, απεργίες και τέτοια πράγματα. Όταν μας βλέπουν μπροστά και συζητάμε και παλεύουμε μαζί τους μαθαίνουν και μπαίνουν και αυτοί μπροστά.

Παναγιώτης Πολίτης: Όταν στην αρχή είχε έρθει ο ΣΚΑΪ για ρεπορτάζ όλοι κυρίως οι νέοι, τρέχανε να μιλήσουν, να εξηγήσουν. Όταν ήρθαν για δεύτερη φορά τους κινηγήσαν με τις πέτρες και ούτε καν πλησίασαν το χωριό.

Ν.Π: Πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός…

Παναγιώτης Πολίτης: Αυτό είναι το κύριο, η αδυναμία είναι εκεί. Συντονιζόμαστε 5 σωματεία, εμείς και τα επιχειρησιακά, μαζευόμαστε 35 συνδικαλιστές, υπάρχει και έλειψη πείρας, με δυσκολίες να πάρουμε αποφάσεις, ήδη χθες τα καταφέραμε, πήραμε την απόφαση για το πώς θα οργανώσουμε το συλλαλητήριο, και από εδώ και πέρα πρέπει να πάμε σε διάφορους Δήμους, περιφέρειες και εργαζομένους να έρθουμε σε επαφή με σωματεία και να οργανώσουμε την κινητοποίηση.

Ν.Π: Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία και θα βρεθούμε μαζί στους δρόμους και στο συλλατήριο της Αθήνας.

Γρηγόρης Δαφνής, Σωτήρης Παπαδημητρίου