Μεθοδεύουν να ρίξουν την ευθύνη για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ στους εργάτες
Tρίτη 21 και Tετάρτη 22 Aπρίλη , 48ώρη απεργία στο εργοστάσιο και τα ορυχεία
του Σωτήρη Παπαδημητρίου*
Τελικά εν μέσω πανδημίας, με ομόφωνη απόφαση των ΔΣ, όλων των σωματείων και όχι των κατά τόπους Γεν. Συν. κηρύχτηκε η 48ωρη Παλλαρκική κινητοποίηση στις 21&22/4/20.
Η κινητοποίηση αυτή έρχεται σαν αποτέλεσμα της αγανάκτησης που προκαλεί στους εργάτες το σχέδιο των μισθολογικών περικοπών που ο εκκαθαριστής απαιτεί για την δήθεν εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ (διαβάστε σε προηγούμενο άρθρο), την ίδια ώρα που οι εργάτες είναι απλήρωτοι και ενώ ταυτόχρονα τα καμίνια του εργοστασίου στη Λάρυμνα, με κυβερνητική ευθύνη, υπολειτουργούν και κλείνουν από ελλείψεις σε μετάλλευμα.
Η έλλειψη στο μετάλλευμα είναι τεχνητή γιατί ενώ υπάρχει σε αφθονία, πλούσιο σε περιεκτικότητα, μετάλλευμα στην Καστοριά, οι απλήρωτοι αυτοκινητιστές (από κυβερνητική επιλογή), δεν το μεταφέρουν στην Λάρυμνα. Η έλλειψη αυτή δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τα άλλα μεταλλεία, γιατί δίνουν μικρές ποσότητες και φτωχές σε περιεκτικότητα νικελίου που η επεξεργασία τους αυξάνει το κόστος παραγωγής.
Και αυτό συμβαίνει την ωρα που ο κυβερνητικός εκκαθαριστής ενώ «δήθεν» είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει ένα σχέδιο που να περιορίζει τα κόστη για να διασωθεί η ΛΑΡΚΟ, αυτος παρουσιάζει σχέδια περικοπών κόστους που αφορούν μόνον το μισθό των εργατών.
Ταυτόχρονα, σαν να μην αρκεί το παραπάνω οφθαλμοφανές «σαμποτάζ» που έχει φέρει την έλλειψη μεταλλεύματος, παραμελούν και την συντήρηση και επισκευή των εξορυκτικών μηχανημάτων της ΛΑΡΚΟ, ενώ χρηματοδοτούν με 7 εκατομμύρια από τα χρήματα που έχουν στην διάθεσή τους για την «δήθεν διάσωση» της ΛΑΡΚΟ, έναν εργολάβο για να κάνει την αποκάλυψη ενός νέου μεταλλεύματος στην Εύβοια, που θα ολοκληρωθεί των Δεκέμβριο, όταν δηλαδή η ΛΑΡΚΟ θα αποχτά νέο ιδιοκτήτη.
Αυτή η οφθαλμοφανώς κάκιστη, για την υπόθεση της «διάσωσης», διαχείριση από την μεριά του διορισμένου από την κυβέρνηση και τον υπουργό Χατζηδάκη εκκαθαριστή, έχει τροφοδοτήσει την αντίδραση των 48ωρων κινητοποιήσεων έναντι μιας πιο ήπιας πρότασης για 4ωρες στάσεις.
Οι 48ωρες κινητοποιήσεις προκρίθηκαν όταν ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου και μέλος πλέον του ΔΣ της ΓΣΕΕ, Κορέτζελος, διαβεβαίωσε τα μέλη των ΔΣ των σωματείων, πως η εταιρία διαχείρισης Deloitte, στην οποία εργάζεται ο εκκαθαριστής, έχει υπογράψει στο συμβόλαιο που ανέλαβε την διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, πως για να πληρωθεί πρέπει να την πουλήσει όσο βρίσκεται σε λειτουργεία.
Η αντίδραση από την μεριά του εκκαθαριστή μέχρι στιγμής είναι να καλέσει την Tρίτη 21/4, πρώτη μέρα της 48ωρης τα προεδρεία από τα ΔΣ των σωματείων σε συνάντηση. Από το κάλεσμα έχει εξαιρεθεί το κλαδικό σωματείο του Μετάλλου, το οποίο έχει ηγηθεί στο να βρει συμπαράσταση ο αγώνας των εργατών στην ΛΑΡΚΟ.
Υστερόγραφο
H Deloitte είναι επίσης η εταιρία που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την κυβέρνηση και τις μεγάλες επιχειρήσεις, για την διαχείριση της πανδημίας.
*Αντιπρόεδρος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς