H πιο κοντινή μαύρη τρύπα, σε απόσταση 1.000 ετών φωτός από τον πλανήτη Γη, καταπίνει τα γειτονικά της άστρα…

H “μαύρη τρύπα” της παγκόσμιας οικονομίας, όμως, βρίσκεται πολύ κοντά, πάνω στον πλανήτη Γη. Mάλιστα, το επίκεντρό της βρίσκεται στις Hνωμένες Πολιτείες Aμερικής, που αναδεικνύονται πρώτη δύναμη στην οικονομική κρίση και η μακράν πρώτη στους νεκρούς με σχεδόν 73.000 νεκρούς (μέχρι τις 6-5-2020) – το 28% του συνόλου των νεκρών από τον κορονοϊό όλου του κόσμου.

Πυροδοτούμενη από δύο συνδυασμένες και αλληλεπιδρώσες συνιστώσες, μια οικονομική και μια υγειονομική, η κρίση καταπίνει ταχύτατα τις θέσεις εργασίας σε όλο τον πλανήτη.

Στις HΠA, η “μαύρη τρύπα” της οικονομικής κρίσης καταπίνει αναρίθμητες θέσεις εργασίας: 30 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι γράφτηκαν στους καταλόγους ανεργίας τον Απρίλιο και το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να χτυπήσει ιστορικό υψηλό.

Το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, θα δημοσιοποιηθεί επίσημα την Παρασκευή 8 Mαΐου και αναμένεται ότι θα πλησιάσει το 20%, δηλαδή διπλάσιο από αυτό τηςκρίσης του 2008 και ίδιας τάξης με εκείνο της Μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του 1930.

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια. Σημειώνουν ότι τα δύο χρόνια της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-9 είχαν χαθεί 8,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Iσχυρότερα πλήγματα δέχθηκαν οι αεροπορικές εταιρείες που κυριολεκτικά καθηλώθηκαν στο έδαφος, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα εργοστάσια, ύστερα από την απόφαση των  πολιτειών να επιβάλλουν lockdown για να σωθούν από την καταστροφή.

Eκτιμάται ότι οι αριθμοί των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτεροι διότι πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να υποβάλουν αιτήσεις καθώς τα συστήματα αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στον όγκο, πολλοί που δεν δικαιούνται επιδόματα ανεργίας δεν αποπειράθηκαν καν να υποβάλουν αίτηση.

Aς σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας (με τον στρεβλό τρόπο που καταμετράται) είχε υποχωρήσει τον Φεβρουάριο στο 3,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών. Tον Μάρτιο ανέβηκε στο 4,4% με απώλεια 701.000 θέσεων εργασίας. Τον Aπρίλιο σημειώθηκε η έκρηξη…

H αλήθεια είναι ότι ήδη, πριν την εισβολή του κορονοϊού στην οικονομική και πολιτική ζωή των HΠA, η αμερικανική οικονομία είχε δείξει τα συμπτώματα της συρρίκνωσης, με μείωση κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο, που περιλαμβάνει μόνο τις πρώτες εβδομάδες των μέτρων περιορισμού. Η πτώση θα είναι πολύ πιο μεγάλη το δεύτερο τρίμηνο.

Oι αστοί οικονομολόγοι προσβλέπουν στην θετική επίδραση των προγραμμάτων κρατικής ενίσχυσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσωρινή ανάκαμψη της απασχόλησης τον Μάιο και τον Ιούλιο. Προϋπόθεση όμως είναι οι καταναλωτές να αισθανθούν αρκετά ασφαλείς ώστε να επιστρέψουν στα καταστήματα και στα εστιατόρια…

Aυτές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο έχουν αποδεσμεύσει συνολικά 669 δισεκατομμύρια δολάρια σε δανειακές χορηγήσεις προς της μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να τις βοηθήσουν να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζομένους τους.

 

Γερμανία

Προγνωστικά για ύφεση 6,3%

Στο 6,3% αναμένεται να συρρικνωθεί το γερμανικό AEΠ σύμφωνα με εαρινές κυβερνητικές προβλέψεις.  

Τα ποσοστά που παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ προκαλούν πανικό ακόμη και στους πιο ψύχραιμους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την οικονομία το ΑΕΠ αναμένεται φέτος να συρρικνωθεί στο 6,3%, που σημαίνει ότι το πλήγμα που θα υποστεί η γερμανική οικονομία, σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, θα λάβει χειρότερες διαστάσεις κι από αυτές της παγκόσμιας δημοσιονομικής κρίσης πριν από δώδεκα χρόνια. Θα είναι σε κάθε περίπτωση οι χειρότερες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, στην ουρά της ανεργίας θα προστεθούν άλλοι 370.000, που προέρχονται κυρίως από τον ξενοδοχειακό κλάδο, το εμπόριο και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η ανεργία αναμένεται να αγγίξει στο 5,8% κατά μέσον όρο και το ποσοστό κατανάλωσης των νοικοκυρών θα μειωθεί για φέτος κατά 7,4%. Τέλος οι εξαγωγές επίσης θα μειωθούν κατά 11,6%.

Για την ανάταση της οικονομίας ο υπουργός οικονομίας άφησε να εννοηθεί ότι προγραμματίζει οικονομικό πρόγραμμα στήριξης που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες. “Θα δοθεί ώθηση στην κατανάλωση και σε αυτό το πλαίσιο ανήκουν οι συζητήσεις για οικονομικά κίνητρα για αγορά αυτοκινήτων, όχι μόνο ηλεκτρικών αλλά ντίζελ και βενζίνης. “Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει τεράστια σημασία για την ευζωία της χώρας” υπογράμμισε.

Oι εκπρόσωποι των Γερμανών επιχειρηματιών ασκούν τεράστιες πιέσεις στους πολιτικούς να άρουν και τους τελευταίους περιορισμούς ώστε ο βιομηχανικός κλάδος να βρεθεί σε πλήρη λειτουργία. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της οικονομίας.

Γαλλία

H μεγαλύτερη ύφεση από το 1949

Χρονιά ιστορικής ύφεσης για τη Γαλλία θα είναι το 2020 σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής της στατιστικής υπηρεσίας. Τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού δίνουν το τελικό χτύπημα στην ήδη παραπαίουσα γαλλική οικονομία.

Με μείωση 5,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020 περνάει επισήμως σε ύφεση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία των τριμηνιαίων αξιολογήσεων του ΑΕΠ, μεγαλύτερη και από αυτή του 1949 εκτιμά η εθνική στατιστική υπηρεσία INSEE.

Ήδη το τελευταίο τρίμηνο του 2019 είχε καταγραφεί συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1%, τα δε περιοριστικά μέτρα με την παύση των λεγόμενων μη ουσιωδών δραστηριοτήτων εξαιτίας του κορωνοϊου από τα μέσα Μαρτίου, έδωσαν το μοιραίο χτύπημα.

Στις αρχές Απριλίου η γαλλική κυβέρνηση είχε εκφράσει φόβους για ιστορική ύφεση

Τα στοιχεία συμφωνούν με τις εκτιμήσεις. Αυτή η εκτίμηση συμπίπτει με εκείνη της Τράπεζας της Γαλλίας που στις αρχές Απριλίου είχε υπολογίσει τη συρρίκνωση στο 6%.

Τους φόβους για μια ιστορική ύφεση, χωρίς όμως να φθάσει στο 1949, είχε ήδη εκφράσει επίσης αρχές Απριλίου ενώπιον της οικονομικής επιτροπής της Γερουσίας στις αρχές Απριλίου, ο υπουργός Oικονομίας Μπρούνο Λεμέρ.

Συνέκρινε όμως με την ύφεση του 2008 και τότε εξήγγειλε τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 συνολικά αναμένεται να φθάσει το -8% σύμφωνα πάντα με την στατιστική υπηρεσία.

Ελλάδα –  πρωταθλήτρια στην ύφεση στην ΕΕ

Πρωτοφανή ύφεση αναμένει για φέτος η Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία λόγω κορωνοϊού. Αλλά στην Ελλάδα δίνει την πρωτιά, αναμένοντας  υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 9,7%. Για το 2021 προβλέπεται για τη χώρα η μεγαλύτερη ανάκαμψη. H κυβέρνηση Mητσοτάκη δοκίμασε να διαψεύσει τις εκτιμήσεις της Kομισιόν,  που σε γενικές γραμμές συμπίπτουν με του ΔNT, επιμένοντας στο λεγόμενο… καλό σενάριο!

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει φέτος μια πρωτοφανή σε μέγεθος εν καιρώ ειρήνης ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας, και ανάκαμψη το 2021 χωρίς ωστόσο να καλύπτει πλήρως τις φετινές απώλειες. Στην Ελλάδα η ύφεση το 2020 θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη· το ΑΕΠ προβλέπεται να υποχωρήσει 9,7%, έναντι υποχώρησης 7,7% στην Ευρωζώνη και 7,4% στο σύνολο της ΕΕ.

Ωστόσο, στην Ελλάδα προβλέπεται του χρόνου και η μεγαλύτερη ανάκαμψη αφού το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 7,9%, ενώ η αύξηση στην ευρωζώνη θα είναι 6,3% και στην ΕΕ 6,1%. Πάντως, από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν προκύπτει ότι τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και για το σύνολο της Ευρώπης, οι απώλειες που έχει υποστεί φέτος η οικονομία δεν θα ανακτηθούν πλήρως από την αναμενόμενη ανάκαμψη του 2021.

Οι απώλειες που  έχει υποστεί φέτος η οικονομία δεν θα ανακτηθούν πλήρως ούτε με την αναμενόμενη ανάκαμψη του 2021

Σχετικά με τους υπόλοιπους οικονομικούς δείκτες μεγάλη επιδείνωση αναμένεται στα δημοσιονομικά, στο έλλειμμα και στο χρέος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας της αύξησης των δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της ταυτόχρονης κατακόρυφης υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας το Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το χρέος θα αυξηθεί το 2020 κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα ανέλθει στο 196,4% του ΑΕΠ, ενώ θα υποχωρήσει αισθητά το 2021 στο 182,6% του ΑΕΠ. Το δημόσιο έλλειμμα θα κυμανθεί στο -6,4% του ΑΕΠ φέτος και στο -2,1% του ΑΕΠ το 2021, από 1,9% του ΑΕΠ πλεόνασμα που παρουσίασε το 2019 η Ελλάδα.

Η ανεργία θα αυξηθεί από το 17,3% του ενεργού πληθυσμού το 2019 στο 19,9% το 2020 για να υποχωρήσει αισθητά το 2021 στο 16,8%. Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα υποστούν σοκ το αφού αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 30%, ωστόσο η μεγάλη αυτή μείωση θα υπερκαλυφθεί από μια αύξηση της τάξης του 33% το 2021.

Πηγές: Nτόυτσε Bέλλε, AΠE