Ο κορονοϊός έχει «εισβάλει» στις φυλακές της Κέρκυρας, αλλά κανένα μέτρο δεν παίρνεται για τους κρατούμενους, ενώ οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης επιτείνουν το πρόβλημα. Φαίνεται ότι το σύστημα έχει καταδικάσει τους κρατούμενους όχι απλά στην έκτιση των ποινών που επέβαλαν τα δικαστήρια, αλλά σε θανατική εξόντωση. Είναι μια θανατοπολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός Προστασίας Χρυσοχοΐδης, στον οποίο έχει εκχωρηθεί η διεύθυνση των φυλακών της χώρας.

Σε σημερινό άρθρο του VICE που υπογράφει ο Κώστας Κουκουμάκας αναφέρεται ότι:

Οκτώ κρατούμενοι των φυλακών Κέρκυρας έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό τις τελευταίες μέρες, ωστόσο κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται στο σωφρονιστικό κατάστημα που «βράζει». Κρατούμενοι της Η’ Πτέρυγας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά όσων ευθύνονται για την εξάπλωση του Covid19 στη φυλακή

Σε δεκασέλιδη αναφορά που υπογράφουν 25 κρατούμενοι περιγράφεται ότι οι δύο πρώτοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις 16 Οκτωβρίου και επέστρεψαν κανονικά στα κελιά τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Μόνο στις 19 Οκτωβρίου, όταν διαγνώστηκαν θετικοί, κλείστηκαν σε ένα υποτυπώδες αναρρωτήριο, αφού πρώτα συγχρωτίστηκαν για τρεις μέρες με τον υπόλοιπο πληθυσμό της φυλακής.

«Πρέπει να εξεταστεί πώς εισήλθε ο θανατηφόρος μεταδοτικός ιός στις φυλακές της Κέρκυρας, για ποιους λόγους διαδόθηκε, γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα για την περαιτέρω διάδοσή του και για ποιον λόγο αφέθηκαν τα συγκεκριμένα άτομα να συγχρωτίζονται υπό άθλιες συνθήκες κράτησης με όλους του υπόλοιπους κρατούμενους της Η’ Πτέρυγας», σημειώνουν οι 25 που υπογράφουν την αναφορά. Οι ίδιοι λένε ότι πολλοί κρατούμενοι, αν και έχουν πυρετό, δεν μεταφέρονται άμεσα στο νοσοκομείο, καθώς και ότι δεν υπάρχει μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό στη φυλακή, ενώ ζητούν από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διερευνήσει αν τούς έχει παρασχεθεί επαρκής αριθμός μασκών και αντισηπτικών.

Οι κρατούμενοι επικαλούνται το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στους διαδρόμους, στο οποίο αποτυπώνεται, όπως καταγγέλλουν, η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείρισή τους λόγω μη λήψης μέτρων για τον Covid19. Στην ίδια μήνυση ζητούν να προσκομιστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Φυλακών, των αποφάσεων της διευθύντριας του σωφρονιστικού καταστήματος και του βιβλίου εισόδου-εξόδου, ώστε να εξεταστούν τα μέτρα που ελήφθησαν για να αποκλειστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε ένα ήδη «εκρηκτικό» περιβάλλον.

«Αιτούμαστε να κινηθεί ποινική δίωξη κατά των εμπλεκομένων ατόμων», σημειώνεται στη μήνυση. O πληρεξούσιος δικηγόρος των κρατούμενων Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου σημειώνει ότι «Παραβίαση των Άρθρων 2 και 3 της ΕΣΔΑ δεν συνιστούν μόνο τα βασανιστήρια, αλλά και η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε βάρος των κρατούμενων. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό έγκειται στην έκθεση των κρατούμενων στον θανατηφόρο ιό».

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν έδωσε καμία απάντηση όταν ερωτήθηκε για την κατάσταση στις φυλακές της Κέρκυρας.

Η Κέρκυρα θεωρείται μία από τις χειρότερες φυλακές της χώρας. Λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, οι διευθυντές επτά προβληματικών σωφρονιστικών καταστημάτων είχαν παραδώσει ισάριθμους φακέλους συμβάντων στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Την περίοδο 2016-2019 καταγράφηκαν στην Κέρκυρα δύο συμπλοκές κρατουμένων με τραυματισμούς, μία επικίνδυνη φωτιά σε κελί κι επίσης δέκα αυτοκτονίες και άλλες τόσες απόπειρες αυτοκτονίας κρατουμένων.

Η κατάσταση περιγράφεται σε δύο παλιότερες αποφάσεις του ΕΔΔΑ που καταδίκασαν την Ελλάδα και επέβαλαν πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. Στην πρώτη (Lutanyuk v. Greece) σημειώνεται ότι ο κρατούμενος βρισκόταν σε κελί 5,5 τετραγωνικών μέτρων στην Πτέρυγα Η μαζί με ακόμη δύο ή τρία άτομα, όμως υπήρχαν μόνο δύο κρεβάτια. Ο ίδιος ανέφερε ότι έπρεπε να αγοράζει με δικά του χρήματα πόσιμο νερό και προϊόντα προσωπικής υγιεινής κι επίσης ότι χρειάστηκε να περιμένει δύο μήνες για να εξεταστεί από γιατρό και τέσσερις μήνες για να λάβει φάρμακα.

Στη δεύτερη απόφαση του ΕΔΔΑ για την Κέρκυρα (Niazai v. Greece) περιγράφεται ότι πρόκειται για παλιά βρετανική φυλακή, η οποία χτίστηκε το 1830 για 150 άτομα, όμως ο αριθμός των κρατούμενων είχε φθάσει τους 330, με αποτέλεσμα να ζουν σε συνθήκες ακραίου υπερπληθυσμού. «Η φυλακή αποτελείται από δέκα διώροφες πτέρυγες. Κάθε πτέρυγα περιέχει 15 κελιά επιφάνειας 5,3 τ.μ., στα οποία τοποθετούνται δύο έως τρεις κρατούμενοι. Συνεπώς, ο προσωπικός χώρος που αναλογεί σε κάθε κρατούμενο ανέρχεται σε 1,5 τ.μ. Η τουαλέτα και ο νιπτήρας βρίσκονται στο κελί σε γειτονικό χώρο 2 τ.μ., χωρίς πόρτα. Το ζεστό νερό και η θέρμανση δεν ήταν αρκετά. Η τροφή ήταν κακής ποιότητας και μοιραζόταν σε μικρές ποσότητες», σημειώνεται στην απόφαση.