«Κοινωνικοί λειτουργοί σε μια κοινωνία που δεν λειτουργεί»

«Κοινωνικοί λειτουργοί σε μια κοινωνία που δεν λειτουργεί»

 

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας μαζί με εργαζόμενους Κοινωνικούς Λειτουργούς σε διάφορους κοινωνικούς φορείς και υπηρεσίες και  το Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας εναντιoύμενοι στην εξαγγελία της πρυτανείας του ΤΕΙ (8.9.2017) σχετικά με το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σε αυτήν, αναφέρεται ότι το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας συγχωνεύεται με δύο άλλες κατευθύνσεις του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας, ως τρίτη κατεύθυνση και όχι ως αυτόνομο τμήμα. Το κριτήριο για τη συγχώνευση είναι ο περιορισμένος αριθμός τμημάτων ανά σχολή του Πανεπιστημίου και ουδεμία σχέση έχει με την ουσία των επαγγελμάτων τα οποία καταργεί ή υποβαθμίζει.

«Κοινωνικοί λειτουργοί σε μια κοινωνία που δεν λειτουργεί», όπως λέει και το σύνθημα σε έναν τοίχο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή. Η προσπάθεια σταδιακής κατάργησης της Κοινωνικής Εργασίας έχει ξεκινήσει στο εν λόγω Πανεπιστήμιο με τη συγχώνευση των δύο τμημάτων Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης από το 2013 με την υπογραφή του β’ μνημονίου και το σχέδιο Αθηνά, ξεκινώντας την υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών σε βάρος της κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας, παράλληλα με την κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο ΤΕΙ Πάτρας.

Η μετατροπή της Κοινωνικής Εργασίας από αυτόνομο τμήμα των ΤΕΙ σε κατεύθυνση επιστημών υγείας, δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της αστικής πολιτικής του υπουργείου και της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης. Οι κοινωνικές υπηρεσίες, η παροχή βοήθειας σε κάθε άτομο που χρειάζεται στήριξη δεν είναι θέματα που απασχολούν τους κυβερνώντες. Είναι ζητούμενο για την πολιτική τους να μην υπάρχουν επιδόματα για τους δικαιούχους, να μην υπάρχουν ξενώνες για τους αστέγους, να μην δίνεται τροφή στους άπορους, να μην υπάρχουν δουλειές για τους άνεργους. Αυτό εξυπηρετεί την κάθε κυβέρνηση, μιας και η διατήρηση ανήμπορων και τελικά, απέλπιδων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους επιβίωση, που δίνουν έναν αδιάκοπο αγώνα για τα αυτονόητα –στέγη, τροφή, δουλειά, εκπαίδευση, υγεία- επιδιώκουν να οδηγήσει στην εκμηδένιση των αντοχών και κάμπτει την διάθεση για πάλη και για ανατροπή.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για κατάργηση ουσιαστικά του τμήματος θίγει τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των κοινωνικών λειτουργών, υποβαθμίζει έως και καταργεί σπουδές και επιστημονικό κλάδο. Και δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο τμήμα που απειλείται από την πολιτική των συγχωνεύσεων. Τα κονδύλια για την παιδεία μειώνονται ολοένα και αυτό οδηγεί σαφώς στην μείωση σχολών και τμημάτων σε ΤΕΙ, έχοντας, ως προκάλυμμα χρυσόσκονης την εξάλειψη του διαχωρισμού ΤΕΙ και Πανεπιστημίου. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για αντιεκπαιδευτικά μέτρα, για επιβολή πολιτικής λιτότητας και περικοπών σε τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία.

Μαχόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για την υποβάθμιση της παιδείας και τη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Η κατάργηση, η συγχώνευση των τμημάτων στο βωμό των μνημονίων δεν είναι ανεκτή. Ένα ισχυρό φοιτητικό και εργατικό κίνημα θα καταργήσει τα μνημόνια και τις προθέσεις του αστικού κράτους για κατάργηση επιστημονικών κλάδων, εργασιακών δικαιωμάτων, δικαιώματος για ζωή.

Σύλβια Ιωάννου