Το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον των ΗΠΑ ήταν τα αντίποινα για το κλείσιμο του αμερικάνικου προξενείου Γιανκί στο Τσενγκντού. Ένα νέο επεισόδιο του «Ψυχρού Πολέμου» μεταξύ των δύο δυνάμεων.
Μετά από αρκετές γεμάτες αναταραχή εβδομάδες για την κυβέρνηση Τραμπ, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων ήταν η λαϊκή εξέγερση και οι πολιτικο-κοινωνικές επιπτώσεις της, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε μια απροσδόκητη γεωπολιτική απόφαση προκαλώντας το κλείσιμο ενός εκ των κινεζικών προξενείων εντός της επικράτειας των ΗΠΑ (συγκεκριμένα το προξενείο που βρίσκετι στο Χιούστον), συνεχίζοντας την ατελείωτη σύγκρουση στην Κίνα που, με διαφορετικές εντάσεις, έχει διατηρήσει.
Η απόφαση, στην προκειμένη περίπτωση, ακολουθήθηκε από αρκετές εβδομάδες διπλωματικών συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης γύρω από το νόμο εθνικής ασφάλειας που διεξήχθη στην Κίνα και που αμφισβητεί την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και μια μυριάδα δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών του· την πώληση όπλων που πραγματοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον στην Ταϊβάν – χώρα ιστορικής αντιπαλότητας με την Κίνα· και τέλος, η κατηγορία σχεδόν από την αρχή της πανδημίας ότι χάκερ που συνδέονται με την ασιατική χώρα είναι υπεύθυνοι για την κλοπή δεδομένων από αμερικανικές εταιρείες για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του COVID-19. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά επεισόδια στην όλη υπόθεση ήταν και η σύλληψη της αντιπροέδρου της Huawei στον Καναδά στα τέλη του 2018, η οποία κατηγορήθηκε για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.
Το γεγονός ότι ο Τραμπ αφιερώνει την προσοχή του σε αυτή τη σύγκρουση παρά το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει -μια λαϊκή εξέγερση με ακόμη ανυπολόγιστη έκταση και συνέπειες, φτωχά ποσοστά στις εκλογικές δημοσκοπήσεις, μια ορισμένη διακοπή του διαλόγου με άλλες χώρες του καπιταλιστικού κατεστημένου- δεν αποτελεί έκπληξη. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ένα τμήμα της αμερικανικής αστικής τάξης υποστήριξε τον ρατσιστή που έχουν ως πρόεδρο είναι η στάση του απέναντι στην Κίνα, μια σταθερή στάση που επεδίωξε να περιορίσει τη δύναμη και το κύρος της αναδυόμενης ασιατικής χώρας. Έτσι θέλησε να επαναφέρει τη χώρα του βορρά της αμερικάνικης ηπείρου στη θέση του κυρίαρχου και αδιαμφισβήτητου άρχοντα της παγκόσμιας πολιτικής κατάστασης. Το “Κάνε την Αμερική Μεγάλη Πάλι” ήταν η πολεμική κραυγή του Τραμπ, και σαφώς δεν μπορεί να την εγκαταλείψει αν θέλει να συνεχίσει να υποστηρίζεται από ένα τμήμα της αστικής τάξης και του αμερικανικού πληθυσμού ότι η δεξιά πολιτική πορεία είναι η σωστή όταν επιστρέψει η… ομαλότητα μετά τον COVID-19.
Σε κάθε περίπτωση, θα δούμε πόση ιμπεριαλιστική «γενναιότητα» υπάρχει και πόση πρόοδος υπάρχει σε πιο σημαντικές συγκρούσεις. Αν και η Κίνα, στην προκειμένη περίπτωση το κλείσιμο του προξενείου, αποφάσισε να απαντήσει με τα αντίστοιχα αντίποινά της, είναι σαφές ότι η χειρονομία του Προέδρου των ΗΠΑ είναι πιο συμβολική από μια ρήξη (έχει κλείσει ένα από τα πολλά κινεζικά προξενεία στις ΗΠΑ -το προξενείο του Χιούστον είναι η πιο συμβολική κίνηση, διότι ήταν το πρώτο που άνοιξε- αλλά έχει αφήσει την πρεσβεία ανοικτή και δεν συνεπάγεται κανένα οικονομικό μποϊκοτάζ). Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μελετάμε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κύριων παγκόσμιων δυνάμεων, οι οποίες με τις συνεχείς τριβές τους τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να διαμορφώνουν τη νέα κανονικότητα στο επόμενο στάδιο που χαρακτηρίζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση που αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα του COVID-19.
Αρ. Μα.