φωτογραφία Μάριος Λώλος

H κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να σφαγιάσει στο βωμό της ιδιωτικής εκμετάλλευσης τα τελευταία υπολείμματα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την ψήφιση στη Βουλή του νόμου για τα «Μη Κρατικά Πανεπιστήμια». Με την ιδιωτικοποίηση και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έρχεται να μπει ένα τέλος και στο τελευταίο “καταφύγιο” της “δημόσιας – δωρεάν” παιδείας στην Ελλάδα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να μπει τέλος σε οποιαδήποτε λογική ενιαίου κατοχυρωμένου επαγγελματικού δικαιώματος για όποιον τελειώνει μια σχολή ιδίου αντικειμένου. Επιχειρείται να ιδρυθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μέσω της παράκαμψης/καταπάτησης του άρθρου 16 και της αξιοποίησης του άρθρου 28 του ευρωπαϊκού δικαίου στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Δεν πρόκειται απλά και μόνο για άλλο ένα νομοσχέδιο για την αύξηση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση. Τα Δημόσια Πανεπιστήμια θα ξεπέσουν σε δεύτερης τάξεως ιδρύματα, ενώ είναι πιθανό να επιβληθούν δίδακτρα και σε αυτά και να γιγαντωθούν τα προγράμματα συνεργασίας με εταιρείες…
Ήδη από πέρυσι τα πτυχία των Καλλιτεχνικών Σχολών υπονομεύτηκαν για χάρη της εκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης απέναντι στις ιδιωτικές σχολές και εξισώθηκαν με αυτά του λυκείου, ενώ την ίδια ώρα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το φροντιστήριο εντάσσεται σαν “θεσμός” πλέον και στο γυμνάσιο!

Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση υποτάσσει την Ανώτατη Παιδεία στις ανάγκες του διεθνούς καπιταλισμού σε συνθήκες ιστορικής παρακμής και κρίσης. Κατατίθεται στη δεύτερη τετραετία της ΝΔ, όχι τυχαία, αλλά γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του κεφαλαίου η δραστική απόσυρση του δημοσίου από την Υγεία και την Παιδεία και η επέκτασή του στους μερικώς ανεκμετάλλευτους χώρους της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ καθιστά αδύνατη την εκπαίδευση σε μεγάλα στρώματα της νεολαίας αποκλείοντας εντελώς την πρόσβαση των καταπιεσμένων στην τριτοβάθμια παιδεία.

Η λυσσαλέα μανία για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας δρομολογείται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει την Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία του αμερικανο-ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού για να κυνηγούν τη νεολαία στην Ελλάδα και να σφάζουν τους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Παλαιστίνης. Έρχεται να ικανοποιήσει την ανάγκη του κεφαλαίου για επιβίωση, σε συνθήκες που η κυβέρνηση δρομολογεί την αποπληρωμή των 25 δις ευρώ των τόκων του «κρυφού» τέταρτου μνημονίου τα επόμενα χρόνια, στους δανειστές. Ξεζουμίζουν τις ζωές μας για τα κέρδη τους. Ζήσαμε τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση πέρυσι με την κρατική δολοφονία στα Τέμπη και με το ξεπούλημα της ΔΕΗ και του νερού νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρνοντας εισαγγελείς στις καταλήψεις πολιτικοποιεί (άθελά της) τον φοιτητικό αγώνα. Οι δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος πρέπει να πάρουν θέση ενάντια στο μονοπώλιο της βίας του κράτους. Η συγκυρία φέρνει τις φοιτητικές μάζες αντιμέτωπες με το ίδιο το αστικό κράτος. Η καταστολή μέσω της τηλεξεταστικης αποτελεί το πρώτο «κρακ» στις δυνάμεις της Πανσπουδαστικής, όπου σηκώνουν τα χέρια ψηλά ισχυριζόμενες ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να την ακυρώσουμε. Το ίδιο έκαναν και οι καθηγητές του ΠΑΜΕ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Πάλεψε μαζί με το ΕΕΚ με στόχο την συγκρότηση ενός επαναστατικού φοιτητικού κινήματος για την ανατροπή της απόπειρας ιδιωτικοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και την διεκδίκηση όλων αυτών που χάθηκαν τον τελευταίο καιρό. Παλεύοντας για μια άλλη παιδεία σε μια άλλη κοινωνία. Για ένα πανεπιστήμιο ελεύθερης διάδοσης ιδεών και όχι για σχολές κάτεργα, όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες προσπαθούν να φουσκώσουν τα βιογραφικά τους μήπως βρουν μια δουλειά που θα τους καλύπτει τα βασικά. Για να πάμε ένα βήμα μακρύτερα βάζοντας το προλεταριάτο μπροστά, οικοδομώντας το επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης. Για την κατάκτηση της εξουσίας από τους καταπιεσμένους!

Καταλήψεις, διαδηλώσεις διαρκείας.

Κοινός αγώνας σπουδαστών, μαθητών, γονέων και εργαζομένων για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση.

Νεολαία ΕΕΚ

φωτογραφία Μάριος Λώλος

Νέα μεγάλη φοιτητική διαδήλωση

Παρά την βροχή, την μη κάθοδο καθηγητών καθώς η ΟΛΜΕ δεν είχε κηρύξει στάση εργασίας, και την κατασταλτική τηλεξεταστική την ίδια ώρα, η φοιτητική πορεία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 15/2.

Το πεδίο στο φοιτητικό κίνημα έχει αλλάξει μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να έρθει σε μια συμφωνία με τους αγρότες. Η ΟΛΜΕ αρνήθηκε να κηρύξει στάση εργασίας, αποτρέποντας έτσι εκπαιδευτικούς να πάνε στην πορεία και ταυτόχρονα με να έχουμε το πρώτο “κρακ” στις γραμμές της ΠΚΣ που μένουν αμήχανες μπροστά στην τηλεξεταστική. Ταυτόχρονα, την Δευτέρα 12/2 έγινε το συμβολικό σαμποτάζ της τηλεξεταστικής στο ΕΚΠΑ, ενώ για μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) έχει διαταχθεί ΕΔΕ και ένας εργαζόμενος είναι πλέον σε αναστολή. Ωστόσο, οι δυνάμεις του ΚΚΕ – όμοια όπως έκαναν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ για την αξιολόγηση – ισχυρίζονται ότι η εξεταστική είναι αδύνατον να πέσει. Αυτήν την άποψη, με διαφορετικό τρόπο, την έχουν στηρίξει στις γενικές συνελεύσεις η Αράς και η Αρις, ενώ αυτή την βδομάδα έγινε ξανά κοινό συντονιστικό καταλήψεων όλων των πολιτικών δυνάμεων, με το ΚΚΕ και την Αρις να εμφανίζονται τηρώντας το μοτίβο, “κάθε βδομάδα εναλλάξ”.

Παρά την βροχή, τα μέλη του ΕΕΚ μοίρασαν εκατοντάδες προκηρύξεις. Η πορεία είχε γερό παλμό με συνθήματα ενάντια στην καταστολή της τηλεξεταστικής, στο νέο ποινικό κώδικα (ενώ σηκώθηκε και μεγάλο πανό στα public στην ώρα της πορείας). Από όλες τις δυνάμεις ακούστηκαν συνθήματα στήριξης των εργατικών αγώνων. “Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”, “Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες”, έλεγαν τα συνθήματα που στοχεύουν προφανώς στην σύμπτωση της προκηρυγμένης γενικής απεργίας των εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών (στις 28 Φλεβάρη). Παρόλα αυτά, πρώτη φορά στο τελευταίο διάστημα εντοπίζεται συμπεριφορά οργανωμένης μερίδας του φοιτητικού κινήματος που συνήθως κρύβεται πίσω από τον καθαρά συντεχνιακό αγώνα και θεωρεί ότι μια τέτοια σύνθεση του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος είναι βλαβερή και επικίνδυνη για το ίδιο το φοιτητικό κίνημα. Ισχυρίζονται συχνά και ισχυρίστηκαν και πέρυσι στις διαδηλώσεις για τα Τέμπη ότι δήθεν “δεν είναι γειωμένα συνθήματα”. Όμως, όπως και πριν 50 χρόνια το σύνθημα εργάτες, αγρότες, φοιτητές”, με τις αναγκαίες προσαρμογές και απεύθυνση κυρίως στους φτωχότερους εργαζόμενους αγρότες διατηρεί την επικαιρότητα και την αναγκαιότητά του.

Φ.Π.