Κατάληψη του Θεάτρου Odeon Παρίσι, 8 Μαρτίου 2021. Copyright : Photothèque Rouge /Martin Noda / Hans Lucas

Καλλιτέχνες σε δράση

Καταλήψεις στα θέατρα του Παρισιού

της Κατερίνας Μάτσα

Αναβρασμός στο χώρο της Τέχνης στο Παρίσι. Σπουδαστές δραματικών σχολών διαδήλωσαν δυναμικά στις αρχές του Μάρτη στην πλατεία Republique για την υπεράσπιση της κουλτούρας, ενάντια στα μέτρα του Μακρόν, που έκλεισαν τα θέατρα, τα σινεμά και κάθε χώρο τέχνης.

Τα πανό έγραφαν “Κουλτούρα σε κίνδυνο”, “Θέλουμε να πεθάνουμε πάνω στη σκηνή”, “Πρέπει επειγόντως ν’ ανασάνουμε”.

Διαδηλώτρια σε αλληλεγγύη με τους καταληψίες κρατά πλακάτ που γράφει “Θέατρο Αναζητά Κοινό”, Κατάληψη Θεάτρου Odeon, Παρίσι, 8 Μαρτίου 2021, Copyright : Photothèque Rouge /Martin Noda / Hans Lucas

Αμέσως μετά άρχισαν οι καταλήψεις θεάτρων. Έγιναν ήδη 15 καταλήψεις σε δημόσια και ιδιωτικά θέατρα. Η πρώτη έγινε στο θέατρο Odeon. Ηθοποιοί του θεάτρου και του σινεμά, σπουδαστές δραματικών σχολών, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες χωρίς σταθερή δουλειά, κατέλαβαν συμβολικά το Odeon με ξεκάθαρες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις. Να ξανανοίξουν οι κλειστές αίθουσες θεαμάτων, να δίνονται άδειες μητρότητας και αναρρωτικές, να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας. Επίσης, να ανοίξουν τα καφέ, τα μπαρ, τα ρεστωράν, να αποκατασταθεί η κοινωνική ζωή των ανθρώπων.

Οι Rosies έρχονται σε υποστήριξη της κατάληψης / Κατάληψη του θεάτρου Odeon, Παρίσι 10 Μαρτίου 2021. Copyright : Photothèque Rouge /Martin Noda / Hans Lucas

Οι καταληψίες κοιμούνται μέσα στις αίθουσες του θεάτρου, στους διαδρόμους, στα θεωρεία. Tη διατροφή τους έχει αναλάβει η CGT. Όλες οι συζητήσεις γίνονται έξω, στο δρόμο, μπροστά στο θέατρο, για να μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει. Έξω επίσης γίνονται θεατρικές παραστάσεις, απαγγελίες ποιημάτων, παίζουν μουσικά όργανα, γίνονται αυτοσχεδιασμοί κάθε είδους. Μεγάλο ρόλο παίζει το ιντερνέτ, που δίνει τη δυνατότητα μιας ευρύτατης συμμετοχής ενός τεράστιου κοινού.

Οι καλλιτέχνες δηλώνουν ότι στηρίζονται στις παρακάτω αρχές Ελευθερία – Ισότητα – Αδελφοσύνη – πολυφωνία – Εγκαρσιότητα – Δημιουργικότητα. Παλεύουν για να πάει η κουλτούρα στο κοινό, να γίνονται παραστάσεις σε πάρκα, κήπους, πλατείες, να υπάρχουν ζωντανά θεάματα.

Η κατάσταση θυμίζει Μάη ‘68. Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες αναφέρονται στο Μάη, χρησιμοποιούν πολλά από τα συνθήματα εκείνης της εποχής, εμπνέονται και αντλούν μαθήματα από εκείνη την επαναστατική εμπειρία. Τίποτα δεν έχει τελειώσει… Οι επαναστατικές δυνατότητες είναι συναρπαστικές…

27-3-21