“Ποτέ ξανά, για κανένα!”

Δήλωση που ακολούθησε την ακρόαση  του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (Χάγης)

[Μια ιστορική δικαστική διαδικασία εξελίσσεται στη Χάγη, στο Διεθνές Δικαστήριο. Ασφαλώς όχι γιατί αναμένεται να έχει άμεση επίπτωση στον διεξαγόμενο γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ή την καταστολή και τον αιματηρό πόλεμο που διεξάγει στη Δυτική Όχθη κατά του Παλαιστινιακού λαού. Δυστυχώς τα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του ΔΔΔ δεν αποδίδουν δικαιοσύνη. Όμως, το γεγονός ότι μια χώρα στον κόσμο, η χώρα που έχει υποφέρει από το ρατσιστικό απαρτχάιντ, η Νότια Αφρική, είναι αυτή που προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο, έχει την ιστορική σημασία του. Οι άνθρωποι που υπέφεραν από τον λευκό ρατσισμό, τη στέρηση δικαιωμάτων, διακρίσεις, διωγμούς και φυλακίσεις, ξέρουν να αναγνωρίζουν το ρατσιστικό, γενοκτονικό χαρακτήρα της επίθεσης του κράτους του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού. (Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε ότι το καθεστώς Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική επιβλήθηκε ταυτόχρονα με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το 1948).

Σε υποστήριξη της προσφυγής της Νότιας Αφρικής, ως δίκαιοι των εθνών, 310 Ισραηλινοί πολίτες, και δη Εβραίοι,υπέγραψαν αναφορά που απευθύνθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην μηνυτήρια καταγγελία που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Κράτους του Ισραήλ. Στο κείμενό τους εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στη Νότια Αφρική και το κάλεσμά της να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα. Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση των Ισραηλινών ενάντια στο Απαρτχάιντ. Θ.Κ.]

Σε αυτήν την ιστορική μέρα κατά την οποία το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης εξέτασε την προσφυγή  της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, οι Ισραηλινοί ενάντια στο Απαρτχάιντ θα ήθελαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη και υποστήριξή τους για το κάλεσμα της Νότιας Αφρικής να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα.

Στους τελευταίους μήνες, έχουμε γίνει μάρτυρες και έχουμε σημάνει συναγερμό για τις γενοκτονικές προθέσεις και πράξεις της κυβέρνησής μας. Έχουμε, στο παρελθόν και πρόσφατα, καλέσει για μια διεθνή παρέμβαση υπεράσπισης του Παλαιστινιακού πληθυσμού και ευτυχώς αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την επίτευξή του. Έχουμε επίσης μεγάλη ανησυχία για τα εγκλήματα πολέμου που γίνονται ενάντια στον Παλαιστινιακό πληθυσμό, όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ, σαν τους δράστες άλλων ιστορικών γενοκτονιών, έχει αναπτύξει μια κουλτούρα απάνθρωπου λόγου για να εκλογικεύσει και να δικαιολογήσει τις γενοκτονικές δράσεις, μαζί με καλέσματα για την εθνοκάθαρση και αποικιοποίηση της Γάζας. 

Επίσης, οι Ισραηλινοί πολίτες που αντιτίθενται στον εν εξελίξει γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα, υποφέρουν από μια χωρίς προηγούμενο πολιτική καταπίεση, όπως πολλοί περιορισμοί τού δικαιώματός τους να διαδηλώνουν, βίαιες συλλήψεις, απώλειες δουλειών και θανατικές απειλές από ακροδεξιούς οπαδούς. Η κατάσταση είναι  κρίσιμη. Το Ισραηλινό κράτος-Απαρτχάιντ μεταμορφώνεται σε ένα πλήρους έκτασης φασιστικό καθεστώς. Στρατιώτες και ένοπλοι πολίτες λυμαίνονται την χώρα, με μια κατανόηση ότι δεν υπάρχει όριο στο τι επιτρέπεται να κάνουν στην υπεράσπιση της Εβραϊκής ανωτερότητας και του εβραϊκού νόμου. 

Η μαζική χρήση “βουβών βομβών” που στοχεύουν τους πάντες στη Γάζα, η εκδίωξη του πληθυσμού της Γάζας, η άρνησης παύσης του πολέμου, ανεξαρτήτως του τιμήματος, και στρατιωτικές πρακτικές που θέτουν τους εναπομείναντες αιχμαλώτους σε κίνδυνο, δείχνουν ότι οι δύο διακηρυγμένοι στόχοι του πολέμου -ο αφοπλισμός της Χαμάς και η επιστροφή των απαχθέντων στην πατρίδα- δεν είναι οι στόχοι του υπουργικού συμβουλίου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ισραηλινός πολιτικός και στρατιωτικός στόχος είναι η κάθαρση της Γάζας από τον Παλαιστινιακό πληθυσμό δια του θανάτου και της εκδίωξης.

Είναι επιτακτικό το άμεσο σταμάτημα της γενοκτονικής Ισραηλινής επίθεσης. Είναι επίσης η μόνη ελπίδα για την απελευθέρωση των επιζώντων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στην Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι όμηροι, πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των φυλακισμένων παιδιών και εκατοντάδων φυλακισμένων που κρατούνται χωρίς κατηγορίες από το Ισραήλ, πρέπει επίσης να απελευθερωθούν χωρίς όρους. 

Εμείς, Ισραηλινοί Εβραϊκής καταγωγής επιμένουμε: Ποτέ ξανά, για κανένα!

Είναι ουσιαστικό να εμποδίσουμε το Ισραήλ να πραγματοποιήσει το διακηρυγμένο του σχέδιο να ολοκληρώσει τη Νάκμπα που άρχισε το 1948. Μόνο τότε μπορούμε να αρχίσουμε να διαλύουμε το Ισραηλινό απαρτχάιντ, να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα του γηγενούς Παλαιστινιακού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του δικαιώματος της επιστροφής, που αναγνωρίζεται με την απόφαση 194 του ΟΗΕ και να αρχίσουμε να δημιουργούμε μαζί μια απο-αποικιοποιημένη Παλαιστίνη όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως της πίστης, της εθνοτικής τους ομάδας ή της εθνικής τους ταυτότητας. 

Ισραηλινοί ενάντια στο Απαρτχάιντ

11 Ιανουαρίου 2024

Μετάφραση Ερνέστο Αγγελής

Η αναφορά των 310 Ισραηλινών πολιτών προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναφέρει:

Εμείς, οι Ισραηλινοί πολίτες, γράφουμε για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στις διαδικασίες της Νότιας Αφρικής ενώπιον του ICJ (ΔΔΔ), υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα παραβιάζει τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Τα υλικά που προκύπτουν από την προσφυγή της Νότιας Αφρικής είναι φρικτά και αξιόπιστα. Το Ισραήλ λαμβάνει συστηματικά μέτρα για να εξαφανίσει τον πληθυσμό της Γάζας, να τον εξαναγκάσει σε λιμοκτονία, να τον κακομεταχειριστεί και να τον εκτοπίσει. Εφαρμόζει μια πολιτική που διαγράφει τις πιθανότητες ζωής και το Ισραηλινό κράτος οδηγεί σε γενοκτονία. Δολοφονεί συστηματικά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, κορυφαίους ακαδημαϊκούς, συγγραφείς, γιατρούς, ιατρικό προσωπικό, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες.

Συμφωνούμε με τη διπλή ανησυχία που εκφράστηκε στη [δικαστική] διαδικασία ότι το Ισραήλ παραβιάζει τις υποχρεώσεις του, διαπράττοντας γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και αποτυγχάνοντας να αποτρέψει τη γενοκτονία, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας να λογοδοτήσουν ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και άλλοι για την άμεση και δημόσια υποκίνηση σε γενοκτονία. Συντασσόμαστε επίσης με τους αιτούντες που ζητούν τη λήψη μιας σειράς «προσωρινών μέτρων», συμπεριλαμβανομένου τού να αναστείλει αμέσως το Ισραήλ τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα.

Μετάφραση Θ.Κ.