του Αλέξη Χαλβατζή

Τρομακτικά στοιχεία για τον κόσμο της εργασίας στις ΗΠΑ προέκυψαν από έρευνα που διεξήχθη σε 73,8 εκατομμύρια ανθρώπους από τις 2 μέχρι και τις 7 Ιουλίου από το Γραφείο Απογραφής. Πιο συγκεκριμένα: 1 στους 6, ήτοι το 16% των ερωτηθέντων, απαντά ότι δεν πλήρωσε το ενοίκιο του Ιουνίου ενώ το 30,6% αναφέρει ότι έχει μεγάλη αμφιβολία στο κατά πόσο θα είναι σε θέση να καταβάλει αυτό του Ιουλίου.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι ένας στους δύο Αμερικάνους εργαζομένους έχει δεχτεί μείωση μισθού το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στα μητρώα του ταμείου ανεργίας, όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση του το Υπουργείο Εργασίας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 32 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι άνεργοι έναντι 1,6 εκατομμυρίων που υπήρχαν ένα χρόνο νωρίτερα.

Το επίσημο ποσοστό ανεργίας λοιπόν, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ, άγγιξε τον Απρίλιο το 14,7%, νούμερο που έχει να φανεί από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930. Υπάρχουν ωστόσο εκατομμύρια άνεργοι που δεν υπολογίζονται σε αυτόν τον αριθμό.

Την ίδια ώρα η έκθεση της Goldman Sachs για το β΄ τρίμηνο της οικονομίας αναφέρει ότι:

  • Το αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί δραματικά κατά 39%(!) στο β’ τρίμηνο (αντί -34% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη).
  • Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 6,5%.
  • Η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 25% (αντί του 15% στην προηγούμενη έκθεση) φθάνοντας στα ποσοστά που είχαν σημειωθεί μετά το κραχ του 1929, στη διάρκεια της “Μεγάλης Ύφεσης”.

Έπειτα από όλα αυτά γίνεται κατανοητό για ποιούς λόγους -εκτός από τις ρατσιστικές συμπεριφορές των οργάνων καταστολής- ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης των ΗΠΑ βρίσκεται στο δρόμο της εξέγερσης και από ότι φαίνεται θα βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμα.