''Ηφαίστειο'' τα Δυτικά Βαλκάνια με άνεργους τους μισούς νέους

Νεολαία

”Ηφαίστειο”  τα Δυτικά Βαλκάνια με άνεργους τους μισούς νέους

 

Κοινωνικά και όχι μόνο γεωπολιτικά εκρηκτική είναι η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Και αυτό λόγω της ανεργίας -μαμούθ που πλήττει προπαντός τη νέα γενιά, το 50% της οποίας είναι χωρίς δουλειά.

 

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας έπειτα από έρευνα που χρηματοδότησε το Υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας (η οποία παραδοσιακά είχε προσβάσεις στην περιοχή) σχεδόν ένας στους δύο νέους έως 25 ετών στα Δυτικά Βαλκάνια είναι άνεργος.

 

Κατά μέσο όρο η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 47,7%. Στο Κοσόβο η νεανική ανεργία ανέρχεται στο 57,6%, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη φτάνει το 54,3%, στη Μακεδονία (την οποία θέλει να ”βαφτίσει” η Ελλάδα…) στο 50%, ενώ στη Σερβία και στην Αλβανία αγγίζει σχεδόν το 40%.

 

Μάλιστα, το 1/4 των νέων όλων των παραπάνω χωρών βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, εκτός εκπαίδευσης και, ταυτόχρονα, εκτός κατάρτισης.

 

Ο μέσος όρος της ανεργίας των νέων στα Δυτικά Βαλκάνια είναι διπλάσιος από το μέσο όρο της ανεργίας των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός πως, κατά την περίοδο 2010 – 2016, η συνολική ανεργία (ανεξαρτήτως ηλικίας) εκτινάχθηκε σε κοινωνικά στρώματα με υψηλή μόρφωση. 

 

Κατά 40% αυξήθηκε η ανεργία των υψηλά μορφωμένων στη Μακεδονία, κατά 34% στην Αλβανία, κατά 34,8% στη Σερβία, κατά 20,2% στο Κόσοβο. Αντίθετα, μειώθηκε η ανεργία στα κοινωνικά στρώματα με χαμηλή εκπαίδευση.

 

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της ανεργίας σε ηλικίες άνω των 55 ετών κατά την προαναφερόμενη 7ετία. Κατά 67% αυξήθηκε η ανεργία στις ηλικίες 55-64 ετών στην Αλβανία, κατά 39% στη Μακεδονία και κατά 32% στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

 

Με άλλα λόγια, οι οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων πετάνε εκτός εργασίας τους μορφωμένους ηλικίας άνω των 55 ετών και αρχίζουν να ενσωματώνουν με πολύ αργούς, όμως, ρυθμούς, τους χαμηλά μορφωμένους νέους.

 

Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί το φυτίλι μίας κοινωνικής έκρηξης. Αυτή την έκρηξη επιχειρούν να προλάβουν (ή να καταστείλουν εφόσον αυτή εκδηλωθεί) οι ιμπεριαλιστές που ”καίγονται” εδώ και καιρό να μπουντρουμιάσουν τις δυτικές βαλκανικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

 

Έτσι εξηγείται το όψιμο ”ενδιαφέρον” των ιμπεριαλιστών για την ένταξη των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μακεδονία) και της Αλβανίας στην Ε.Ε. αλλά και την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

 

Και αυτό όταν, την ίδια ώρα, η ”ενσωμάτωση” των Ανατολικών Βαλκανίων (Ρουμανία, Βουλγαρία) από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 κάθε άλλο παρά ομαλά εκτυλίσσεται.

 

Έτσι ολόκληρη περιοχή των πρώην ”σοσιαλιστικών” Βαλκανίων βρίσκεται υπ’ ατμόν για άλλη μία φορά μετά την κατάρρευση του Σταλινισμού (1989-1991), τη λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία (1997), αλλά και τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1995,1999).

 

 

Ε.Ι