
της Κατερίνας Μάτσα
Στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Πούτιν, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Σόλτς, λίγο πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε τον Πούτιν αν μπορεί να γίνει σήμερα ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Και εκείνος απάντησε «Ο κύριος καγκελάριος είπε ότι άνθρωποι της γενιάς του δεν μπορούν να φαντασθούν ένα πόλεμο στην Ευρώπη. Όμως λέω ότι και εκείνος και εγώ, που ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός πολέμου στην Ευρώπη, του πολέμου ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ το 1999. Ήταν μια μεγάλης κλίμακας πολεμική επιχείρηση, που περιελάμβανε αεροπορικές επιδρομές ενάντια σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το Βελιγράδι» (Masha Gessen New Yorker, 15/2/22)
Επειδή κάποια ιστορικά γεγονότα έχουν ιδιαίτερη σημασία αξίζει να θυμηθούμε τί έγινε το 1999.
Στις 24 Μάρτη 1999 το ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία του Μιλόσεβιτς για να σταματήσουν, όπως δήλωναν, τη βία του Μιλόσεβιτς ενάντια στο Κόσοβο

Την ίδια μέρα που άρχισε η αεροπορική επίθεση ο ρώσος πρωθυπουργός Πριμακώφ ταξίδευε αεροπορικώς προς τις ΗΠΑ για συναντήσεις με το ΔΝΤ για να διαπραγματευθεί δάνεια για την υπερχρεωμένη Ρωσία. Μόλις το πληροφορήθηκε τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της Αμερικής Άλαν Γκόρ ζητώντας να σταματήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Τρεις ώρες αργότερα, ο Γκορ απάντησε ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αναπόφευκτοι και η Ρωσία δεν είχε λόγο επί του θέματος. Τότε ο Πριμακώφ, που βρισκόταν πάνω από τον Ατλαντικό ζήτησε από τον πιλότο να κάνει στροφή και επέστρεψε στη Μόσχα. Έτσι έληξε η περίοδος της συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ, που είχε αρχίσει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ ενάντια στη Σερβία, που έγινε για «ανθρωπιστικούς», υποτίθεται, λόγους, ξεκίνησε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κράτησε 77 μέρες!
Στο βιβλίο «Η Αδύνατη Χώρα», που αφορά το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, ο συγγραφέας Brian Hall περιγράφει το πώς οι άνθρωποι ρωτούσαν τότε ο ένας τον άλλο «μπορείς να το πιστέψεις; Ένας πόλεμος στην Ευρώπη, στον 20ό αιώνα; Είναι ποτέ δυνατόν;»
Τελικά ήταν δυνατό στον 20ό, όπως είναι και στον 21ο αιώνα, σήμερα.