Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας οργανώνονται και αποφασίζουν για τις ζωές τους.

Μετά την μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν όλη την βόρεια Εύβοια, οι κάτοικοι συσπειρώνονται και οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να διαμορφώσουν τους όρους της ζωής τους. Η καταστροφή δεν αφορά μόνο το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της περιοχής αλλά και την οικονομία του τόπου δεδομένου ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας είναι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ρητινοκαλλιεργητές. Ζούσαν από το δάσος που καταστράφηκε και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με μια συνθήκη που απειλεί άμεσα την ζωή τους και την δυνατότητα να βιοπορισθούν.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει ότι η ανασυγκρότηση της περιοχής θα γίνει με τον θεσμό του Ανάδοχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης. Αυτός είναι ένας νέος χορηγικός θεσμός όπου Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου θα μπορούν να χρηματοδοτούν τα έργα αποκατάστασης και αναδάσωσης στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Η κυβέρνηση των αχρήστων, θεσμοθετεί και αναβαθμίζει αυτό που ήδη κάνει πράξη, την ανάθεση σε ιδιωτικούς φορείς, την διαμεσολάβηση για δωρεές από ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες, όπως το σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου που καταστράφηκε από τον σεισμό και φτιάχτηκε από την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την «διαμεσολάβηση» του πρωθυπουργού που έσπευσε να παραστεί στα εγκαίνια.

Αυτή η πρακτική είναι συμβατή και με τις απ’ ευθείας αναθέσεις για διάφορα έργα. Σε αυτό το ρόλο του «διαμεσολαβητή» -με το αζημίωτο;- τοποθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον εαυτό της.  Έτσι με το πρόσχημα του κατ’ επείγοντος δίνονται δωράκια σε φίλους και κολλητούς. Ήδη η εταιρεία Makaru ΕΠΕ κατόπιν άδειας της Ρ.Α.Ε. τον Ιούλιο του 2021 θα δημιουργήσει 5 Αιολικά πάρκα στη Νότια Εύβοια και 12 στη βόρεια Εύβοια.

Με το θεσμό του Ανάδοχου λοιπόν η ΔΕΗ και η εταιρεία EREN Hellas ανέλαβαν να χρηματοδοτήσουν, με 3 εκατομμύρια ευρώ, την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας. Η πρώτη  είναι η γνωστή ρυπογόνα  ΔΕΗ. Η δεύτερη είναι μια εταιρεία  που από το 2013 δραστηριοποιείται στη κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Σα να λέμε βάλανε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα… Οι κάτοικοι αντέδρασαν δυναμικά στην αρχική πρόθεση να οριστεί ανάδοχος η εταιρεία ΤΕΡΝΑ διεκδικώντας να είναι  τα Δασαρχεία, με τη ανάλογη χρηματοδότηση και αναβάθμιση, οι φορείς που θα ανασυγκροτήσουμε την περιοχή.    Έτσι εγκαταλείφθηκε η επιλογή για ΤΕΡΝΑ και αποφασίστηκε, από την κυβέρνηση, η αναδοχή στις ΔΕΗ και ΕΡΕΝ hellas. Οι  ευβοιώτες δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί για την τελική απόφαση ανάδοχής που πάρθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου.  Παραθέτουμε, αυτούσιο,  το πρώτο κείμενο της συνέλευσης των κατοίκων των χωριών της βόρειας Εύβοιας που μιλά για την καταστροφή, τις ευθύνες της κυβέρνησης και τον ρόλο των επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή ενώ  βάζει τους όρους αυτοοργάνωσης και διεκδίκησης για την επόμενη μέρα.                                                                                                  

Μαρία Χλωρού  25 – 09 – 21

1η Ανακοίνωση της Συνέλευσης Αγώνα Βόρειας Εύβοιας

 (από τα χωριά Βλαχιά, Πήλι, Προκόπι, Μαντούδι, Κρύα Βρύση, Κήρινθος, Φαρακλα, Κερασιά, Τσαπουρνιά Βασιλικά, Αχλάδι, Αγ. Άννα, Παλιόβρυση, Ρετσινόλακκος, Ροβιές, Σηπιάδα, Μαντανικά, Λίµνη και Ιστιαία)

Να µην ξεχνάµε τους υπεύθυνους.

Κανείς και καµία µας δεν µπορεί να ξεχάσει το όσα συνέβησαν µε την πυρκαγιά που κατάκαψε τον τόπο για 10 και πλέον µέρες. Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε την φωτιά να µας κυκλώνει και µαζί της, τον πανικό, το φόβο, την απελπισία και την µαταιότητα. Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε την ανυπαρξία συντονισµού, την απαξίωση και την αδιαφορία από την κυβέρνηση, την έλλειψη σχεδιασµού από τους τοπικούς φορείς, πως ενώ καιγόµασταν δεν υπήρχαν πυροσβέστες και όπου υπήρχαν είχαν εντολές να µην επεµβαίνουν. Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε τον πανικό που έσπερνε η πολιτική προστασία µε τα µηνύµατα τρόµου εκκένωσης που συνεχώς µας έστελνε. Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε τις οργισµένες φωνές κατοίκων, δηµοτικών αρχών και εµάς των ιδίων, που κατηγορούσαν το κράτος για όλα τα παραπάνω. Και πως µπορεί κανείς να ξεχάσει όλα αυτά όταν καθηµερινά αντικρύζει τα καψαλιασµένα βουνά και χωράφια, τα καρβουνιασµένα σπίτια και µαντριά. Πολεµήσαµε µόνοι και µόνες µας µε την φωτιά. Τα χωριά µας τα έσωσε η ετοιµότητα, το θάρρος, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η αυτενέργεια και η ανυπακοή στις διαταγές της κυβέρνησης, περί εκκένωσης των χωριών.

Η επόµενη µέρα της πυρκαγιάς

Σιγά σιγά οι άνθρωποι επιστρέφουµε στην καθηµερινή µας ζωή, πίσω στα καµµένα χωριά µας, το δάσος συνεχίζει να καπνίζει για αρκετές µέρες, η θάλασσα να ξερνάει αποκαϊδια και στάχτες και παρ’ όλ, αυτά αυτοί το χαβά τους: «το τυρί κουµπάρε». Χωρίς να ιδρώσει το αυτί κάποιου πολιτικού άρχοντα, χωρίς να τηρηθούν ούτε καν τα προσχήµατα -κάποια παραίτηση υπουργού κ.λπ.- η πολιτική της καµµένης γης συνεχίζει να χαράσσεται στις πλάτες µας.
Υπουργοί έρχονται στα µουλωχτά και συσκέφτονται µε τις δηµοτικές αρχές χωρίς να λαµβάνουµε οι κάτοικοι καµία ενηµέρωση. Πολλοί, που έχουµε καµµένες καλλιέργειες (ελιές αµπέλια κ.α.) αλλά και σπίτια, δεν δικαιούµαστε αποζηµίωση επειδή όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικές αποφάσεις περιόρισαν τον αγρότη/καλλιεργητή στην ντιρεκτίβα του «κατ’ επάγγελµα». Πολλοί/πολλές χάσαµε τις δουλειές µας, άλλοι καταστραφήκαµε. Η οικονοµία του τόπου συρρικνώθηκε. Οι εργασίες που είχαν άµεση συνάφεια µε το δάσος εξαφανίστηκαν. Τα µέτρα που ανακοινώθηκαν για τους απανταχού πυρόπληκτους, δεν ανταποκρίνονται στο µέγεθος της καταστροφής.

Ακόµα, η κυβέρνηση έβαλε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, νοµοθετώντας για ιδιώτες ανάδοχους δασών, για να προστατεύουν τα δάση!!! Η ΔΕΗ ΑΕ (µία από τις µεγαλύτερες ρυπογόνες επιχειρήσεις στην Εύβοια µε το εργοστάσιο στο Αλιβέρι, και ένας από του συνήθης εµπρηστές λόγω κακής συντήρησης του δικτύου) έγινε ο πρώτος ανάδοχος της περιοχής. Στη συνέχεια δύο µεγάλες εταιρείες (ΜΕΤΚΑ- Μυτιληναίος & ΤΕΡΝΑ) σε µία νύχτα έγιναν και αυτοί ανάδοχοι δασικών περιοχών στους δήµους Ιστιαίας – Αιδηψού (ΜΕΤΚΑ) και Μαντουδίου- Λίµνης- Αγ. Άννας (ΤΕΡΝΑ). Στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ οι δασικοί συνεταιρισµοί του δήµου, δεν δέχτηκαν το εξευτελιστικό συµβόλαιο που «πρόσφερε» η ΤΕΡΝΑ ως ανάδοχος αναδάσωσης. Έτσι την Τρίτη 1 Σεπτέµβρη κάτοικοι και ο τοπικός δασικός συνεταιρισµός σταµατήσαν τα έργα καθαρισµού, που γινόντουσαν από την ΤΕΡΝΑ κοντά στο χωριό Κουρκουλοί. Την επόµενη µέρα (2/09) αντιπρόσωποι από όλους τους δασικούς συνεταιρισµούς του Δήµου Μαντουδίου – Λίµνης – Αγ. Άννας συναντήθηκαν στην Αθήνα µε Σκρέκα (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια/ΠΕΝ) και Αµυρά (υφυπουργός ΠΕΝ) και απαίτησαν να µην εµπλακεί η ΤΕΡΝΑ στα έργα καθαρισµού αλλά να γίνουν µέσω του κράτους µε απευθείας ανάθεση στους συνεταιρισµούς. Το αίτηµα των συνεταιρισµών έγινε δεκτό και οι εργασίες καθαρισµού των δρόµων θα συνεχιστούν χωρίς όµως την εµπλοκή της ΤΕΡΝΑ.

Ενώ, για τα αντιπληµµυρικά έργα οι δηµοτικές αρχές και η περιφέρεια δεν δίνουν καµία ουσιαστική πληροφορία, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αρχίσουν και ποιοί θα πάρουν τις εργολαβίες.

Παλεύουµε για να στήσουµε τις ζωές µας στα αποκαΐδια

Ξέρουµε ποιοί είναι οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν την καταστροφή:

Η διαχρονική κρατική πολιτική για τα βουνά και τα δάση που δε δίνει χρήµατα για την πρόληψη των πυρκαγιών, για τους καθαρισµούς των δασών και την ενίσχυση της δασοπυροσβεσης. Έτσι για το 2021 τα δασαρχεία πήραν το ένα δέκατο των χρηµάτων που ζήτησαν, ενώ τη διετία 2020-2021, η κυβέρνηση δεν προσέλαβε ούτε συµβασιούχους δασεργάτες.

Τα επιχειρηµατικά συµφέροντα που αντιλαµβάνονται τα δάση και τα βουνά ως τόπους για να βγάλουν φράγκα, λεηλατώντας και καταστρέφοντας τα πάντα στο δίαβα τους.

Τα δασαρχεία που όλο και περισσότερο µοιάζουν µε µεσάζοντες ανάµεσα στο κράτος και σε εργολάβους, χωρίς να επιτελούν τον σκοπό τους: την υγιή αναπαραγωγή και προστασία του δάσους και των βουνών.

Ακόµα και εµείς οι ίδιοι που βλέποντας όλ’ αυτά µένουµε άπραγοι τόσα χρονια, ενώ συχνά µετατρέπουµε τα δάση σε σκουπιδότοπους και αναθέτουµε τις τύχες µας στα χέρια των «ειδικών».

Όλοι οι κάτοικοι γνωρίζουµε τι σηµαίνει αυτή η καταστροφή.

Οι κάτοικοι της περιοχής, όχι µόνο αποστερούµαστε τα µέσα διαβίωσης που µας παρείχε η γειτνίαση µε τα χωράφια, το δάσος και τα βουνά ( ξυλεία, µέλι, ζώα, µανιτάρια, καλλιέργειες, αναψυχή, κ.α.), αλλά χάσαµε και την καθηµερινή αλληλεπίδραση µε το φυσικό περιβάλλον, που κάηκε. Ως συνέπεια να είµαστε περισσότερο ευάλωτοι σε επιχειρηµατικούς οµίλους που θα έρθουν, παρέα µε ΜΚΟ, για να µας δώσουν δουλειά και που κατά τα άλλα νοιάζονται για το περιβάλλον και τους κατοίκους. Οι χαµηλοί µισθοί θα συµπαρασύρουν προς τα κάτω συνολικά την κλειστή οικονοµία της περιοχής. Για παράδειγµα, αυτός που έχει ένα κατάστηµα θα χάσει τους πελάτες του κ.ο.κ.

Στη σειρά περιµένει και το real estate. Η αξία της καµµένης γης είναι µικρή και το οικονοµικο αδιέξοδο µπορεί να ωθήσει αµέτρητους ανθρώπους να «σκοτώσουν» τις ιδιοκτησίες τους σε µεσίτες που κάνουν µπίζνες ως σύγχρονοι µαυραγορίτες.

Ενώ ενεργειακοί σχεδιασµοί για ανεµογεννήτριες/αιολικά «πάρκα» θέλουν να πατήσουν το πόδι τους (οι πρώτες άδειες έχουν ήδη εκδοθεί από την ΡΑΕ για λογαριασµό της ΤΕΡΝΑ) και να µετατρέψουν τα βουνά µας σε «πετρελαιοπηγές» καταστρέφοντας ολοσχερώς τις κορυφογραµµές.

Τέλος στη γωνιά καραδοκεί και η ΤΕΡΝΑ µε τα µεταλλεία και την ΒΙΠΕ στο Μαντούδι που πολύ θα ήθελε να επεκτείνει τις µεταλλευτικές δραστηριότητές της, κατά το δοκούν. Οι παλιότεροι έχουν ξαναδεί το έργο την εποχή του Σκαλιστήρη και του Παπαστρατή: έφαγαν, έφαγαν, έφαγαν τον τόπο, θησαύρισαν και στο τέλος άφησαν πίσω ερείπια την φύση.
Οι Δαναοί ήρθαν και θα ξανάρχονται µε δώρα και υποσχέσεις ώστε να µας καλοπιάσουν, να µας διαχωρίσουν και να µας διασπάσουν, βολεύοντας και ταΐζοντας κάποιους «διαλεχτούς». Για τους υπόλοιπους, που είµαστε και οι πιο πολλοί, επιφυλάσσουν µια κούρσα επιβίωσης, µε πολύ χειρότερους όρους

Όµως εµείς, άντρες και γυναίκες κάτοικοι από τα χωριά χωριά Βλαχιά, Πήλι, Προκόπι, Μαντούδι, Κρύα Βρύση, Κήρινθος, Φαράκλα, Κερασιά, Τσαπουρνιά, Βασιλικά, Αχλάδι, Αγ. Άννα, Παλιόβρυση, Ρετσινόλακκος, Ροβιές, Σηπιάδα, Μαντανικά, Λίµνη, και Ιστιαία, αγρότες, αυτοαπασχολούµενοι, εργαζόµενοι, δασεργάτες, άνεργοι, γονείς, φίλοι του δάσους και των βουνών, δεν είµαστε διατεθειµένοι να στεκόµαστε µε αδιαφορία, φόβο και µοιρολατρεία µπροστά στο ζοφερό µέλλον που διαγράφεται. Δεν έχουµε σκοπό να ξεπουλήσουµε και να εγκαταλείψουµε τους τόπους µας και να τους αφήσουµε στα χέρια επιχειρηµατικών οµίλων και µεσιτών. Θα πρέπει να το καταλάβουµε καλά, ειδικά µετά την φωτιά, πως χρειάζεται να αλλάξουµε πλεύση στη σκέψη µας και να έχουµε ενεργό ρόλο στους σχεδιασµούς της επόµενης µέρας για τον τόπο που ζούµε. Άλλωστε κανείς δεν γνωρίζει τις ανάγκες µας καλύτερα από εµάς τους ίδιους και τις ίδιες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΑΝΑΚΛΗΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
ΈΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟ (ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ & ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ)
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΑΣΙΚΟΣ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ- ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
Η ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ
ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η Β. ΕΥΒΟΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΒΙΠΕ ΜΕ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ALL INCLUSIVE ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ, ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΗΤΙΝΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

Κάθε Τετάρτη στις 18:00 στην Αγ. Άννα συνάντηση της Συνέλευσης Αγώνα Βόρειας Ευβοιας, στο ασβεστοποιείο. Συζητάµε όλοι και όλες µαζί και σχεδιάζουµε τα επόµενα βήµατα του αγώνα.

Συνέλευση Αγώνα Βόρειας Εύβοιας, Σεπτέµβρης 2021