Η ‘Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση’ ανάμεσα στην μέγγενη του μνημονίου και την απλοχεριά του ΕΣΠΑ
Θα μπορούσε να περάσει και χωρίς κανένα σχόλιο αν δεν αντιπροσώπευε ένα “σήμα κατατεθέν” της ψυχιατρικής και, γενικότερα, των πολιτικών της ψυχικής υγείας στην εποχή του μνημονίου. Ο λόγος για το Πανελλήνιο Συνέδριο, για την «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση στις συνθήκες της Οικονομικής Κρίσης» στο ξενοδοχείο Classical Athens Imperial.
Όπως λέει και ο υπότιτλος, το θέμα είναι “ποιες αλλαγές” χρειάζονται για “ποιες νέες ανάγκες” που αναδύονται εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Και μόνη η περιγραφή της όλης διοργάνωσης και των συμμετεχόντων αρκεί.
Ας μην ξεχνάμε ότι, το “τι θα κάνουμε”, υποτίθεται ότι αναφέρεται στα πιο φτωχά, αδύναμα και αποκλεισμένα μέλη αυτής της κοινωνίας, στρώματα που αυτή η κρίση, η οποία σκόπιμα αντιμετωπίζεται μέσω του μνημονίου, διαρκώς διευρύνει και οδηγεί σε κυριολεκτική εξόντωση.
Το πού γίνεται μια συζήτηση (συνάντηση κλπ), ο χώρος, το πώς οργανώνεται και υπό την αιγίδα ποιων, συμβολίζει συχνά και του λόγου το αληθές.
Κρίθηκε, λοιπόν, ότι ο πιο κατάλληλος χώρος γι΄ αυτό το συνέδριο ήταν ένα πεντάστερο ξενοδοχείο για μια διήμερη συνάντηση, της οποίας το κόστος ανέρχεται σε 180.000 ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ).
Κρίθηκε, εν συνεχεία, ότι κύριος προσκεκλημένος και ομιλητής θα έπρεπε να είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος AndorLaszlo, το μέλος, δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Κοινωνικές Υποθέσεις, Απασχόληση κλπ. Με άλλα λόγια, ένα από τα μέλη της Κομισιόν της γνωστής μας ΕΕ, που συναποτελεί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, την τρόικα που επιβάλει τα μέτρα του μνημονίου. Σημειωτέον ότι ο Laszlo ήταν ο αποδέκτης της επιστολής που απηύθυνε πέρσι εκ μέρους του Δικτύου “Αργώ” (των ΜΚΟ της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης) ο πρόεδρός του κ. Μ. Θεοδωρουλάκης (εκ των συντελεστών του συνεδρίου), με την οποία, αφού εξέφραζε την πλήρη υποστήριξή του στην εφαρμογή των «μέτρων οικονομικής προσαρμογής» (δηλ. του μνημονίου), του ζητούσε να εξαιρέσει από αυτά τις ΜΚΟ της ψυχικής υγείας.
Κρίθηκε ακόμα ότι, καθώς το διήμερο ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, ο πρώτος για να απευθύνει χαιρετισμό θα έπρεπε να είναι ο πλέον μνημονιακός εκ των Υπουργών, ο Α. Λοβέρδος και εν συνεχεία ο υφυπουργός Μ. Μπόλαρης, καθώς και υψηλά ιστάμενα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών (που διαμεσολαβούν σε κοινοτικά προγράμματα ανά τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αντίστοιχα με αυτά που βλέπουμε στη χώρα μας).
Το γεγονός ότι τα περισσότερα εκ των μελών της διορισμένης από τον Λοβέρδο «Ομάδας για την Αναθεώρηση του Ψυχαργώς» είναι από τους κύριους συντελεστές του όλου εγχειρήματος, έχει την αυτονόητη σημασία του. Το γεγονός, επίσης, ότι το μεγάλο πάρτι με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που, εν μέσω της πλήρους αποσάρθρωσης της ψυχικής υγείας (και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα), μοιράζονται αφειδώς στις ΜΚΟ, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και ερήμην της όποιας δημιουργίας υπηρεσιών, χρειάζεται τη δική του διεθνή και άνωθεν ποδηγετούμενη συνεδριακή βιτρίνα, έχει και αυτό την δική του σημασία.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι, όπως αναφέρεται στον χαιρετισμό για το εν λόγω συνέδριο, απέναντι στην Ελλάδα με το «αναποτελεσματικό πολιτικό σύστημα, τη διαφθορά, τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, τον λαϊκισμό, τον ευδαιμονικό καταναλωτισμό και την έλλειψη μέτρου στο δανεισμό» (όλα πιστή μεταφορά από τα περιρρέοντα μνημονιακά φληναφήματα με σκοπό την παθητικοποίηση και την υποταγή του κόσμου), υπάρχει, όπως συνεχίζει ο χαιρετισμός, και μια «άλλη Ελλάδα», αυτή της «δημιουργίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, του ανα-στοχασμού, της κατανόησης αυτού που συνέβη και της θέλησης να προχωρήσει σε μια κοινή Ευρωπαϊκή πορεία». Μόνο που αυτή η «άλλη Ελλάδα», που θέλουν ν΄ αντιπροσωπεύουν οι διοργανωτές του συνεδρίου, είναι μια Ελλάδα καθημαγμένη από το μνημόνιο που επιβάλλει η υπερκυβέρνηση ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ, μια Ελλάδα στην οποία υποφέρουν οι πολλοί και επωφελούνται οι (πολύ) λίγοι….
Όπως εν τέλει προκύπτει, και χωρίς καμιά δόση υπερβολής, συνδιοργανώτρια αυτού του συνεδρίου είναι, κατά κάποιον τρόπο, η ίδια η τρόικα, καθώς, παρ΄ όλο το ψυχοκοινωνικο-αποκαταστασιακό του περιτύλιγμα, το συνέδριο, από την ίδια τη δομή και τον τρόπο οργάνωσής του, δεν λειτουργεί παρά για τις πολιτικές της, ως ένα εργαλείο για την εγκαθίδρυση και εμπέδωση μιας συγκριμένης διαχείρισης και χειραγώγησης των τεκταινομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας προς μια παλινδρομική κατεύθυνση, προς μια “ψυχιατρική του μνημονίου” – με ό,τι αυτό σημαίνει…
Οσο για τη βόλτα στο ιστορικό κέντρο, αυτού του “πυρήνα πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς”, η οποία προαναγγέλλεται στον ίδιο τον χαιρετισμό (σημειωτέον ότι είναι και ο Καμίνης ανάμεσα σ΄ αυτούς που χαιρετίζουν το συνέδριο), ελπίζουμε να μη γίνεται για να αποσπάσει επιδοκιμασίες από τους “ξένους φίλους μας” η προετοιμαζόμενη “κάθαρσή” του από μετανάστες, τοξικομανείς και αστέγους, μεταξύ των οποίων και πολλοί ψυχικά πάσχοντες – μια ‘κάθαρση’ στην κατεύθυνση της δημιουργίας 30 στρατοπέδων συγκέντρωσης, εκ των πρωταγωνιστών της οποίας είναι και ο Δήμαρχος Αθηναίων (στο πλευρό του Χρυσοχοΐδη και του Λοβέρδου).
Δυστυχώς για κάποιους από τους συμμετέχοντες, αυτό είναι το “συγκεκριμένο έργο” (μεταξύ πλήθους άλλων παρόμοιων) που χρηματοδοτεί με τόση απλοχεριά το ΕΣΠΑ.
25 Μαρτίου 2012