Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει Oικολογική καταστροφή στα Άγραφα

 

Το μεγαλύτερο Αιολικό Πάρκο, στο μεγαλύτερο υψόμετρο της Ελλάδας, πρόκειται να κατασκευαστεί στις κορφές των απάτητων Αγράφων, σε μια ανόθευτη, προστατευόμενη περιοχή Natura, ένα μεγάλης κλίμακας έργο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ορεινό φυσικό περιβάλλον!

Πλήθος φορέων και πολιτών αντιτίθεται, αλλά η δίψα για επενδύσεις ωθεί την κυβέρνηση να δέχεται τέτοιες εγκληματικές πρακτικές. Εν μέσω κρίσης και χρεοκοπίας της αστικής τάξης, η πολυδιαφημισμένη «έξοδος απο τα μνημόνια» απαιτεί εκτός από το τσάκισμα μισθών και συντάξεων, την λεηλασία και τη καταστροφή της Φύσης.

Ο ορεινός όγκος της Πίνδου, στην καρδιά του οποίου βρίσκονται τα Άγραφα, είναι μια από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης.

Στο παρθένο ορεινό οικοσύστημα της περιοχής ζουν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας όπως η αρκούδα, το ζαρκάδι, ο λύκος, το αγριόγιδο και απαντώνται όλα σχεδόν τα σπάνια και προστατευόμενα είδη αρπακτικών πουλιών, ο Χρυσαετός, το Όρνιο, ο Φιδαετός κ.ά. Η περιοχή προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και SPA GR2430002:ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ).

Μπορεί κανείς να φανταστεί σε αυτό το υπέροχο αλπικό τοπίο να διανοίγονται δρόμοι δεκάδων χιλιομέτρων και να περνούν κολώνες υψηλής τάσης και να εγκαθίστανται 40 ανεμογεννήτριες.

Τα αιολικά πάρκα θα δημιουργηθούν σε υψόμετρο 1600 με 2100 μέτρα, σε σημεία όπου δεν υπάρχει σχεδόν κανένα οδικό δίκτυο. Έτσι θα πρέπει να διανοιχθούν, από τα χαμηλά προς τις κορφές, χιλιόμετρα δρόμων που θα διασχίζουν ελατοδάση, παρθένα ορεινά λιβάδια και οικοσυστήματα όπου φύονται δεκάδες ενδημικά είδη (η περιοχή δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά υπολογίζεται ότι εδώ φυτρώνουν πάνω από 1.300 διαφορετικά είδη φυτών!). Είναι αποδεδειγμένο πως τα έργα οδοποιΐας για τη μεταφορά των τεραστίων ανεμογεννητριών θεωρούνται ιδιαίτερα βλαπτικά για το περιβάλλον καθώς θα πρέπει να δημιουργηθούν σε σαθρά εδάφη που διατρέχονται από μικρά ή μεγαλύτερα ορεινά ποτάμια.

Η περιοχή λόγω υψομέτρου βρίσκεται πολύ μακριά από τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα πρέπει να στηθούν επίσης για πολλά χιλιόμετρα πυλώνες υψηλής τάσης που θα περνούν μέσα από πυκνά δάση ελάτης με κίνδυνο προκλήσεων πυρκαγιών σε μια από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα όπου οι καλοκαιρινές φωτιές είναι σπάνιο φαινόμενο. Τμήμα της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3.800 m περίπου, διέρχεται μέσω του «Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους» (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα, με κωδικό τόπου ΑΤ30110009.

Αν πραγματοποιηθεί αυτό το έργο είναι η απαρχή της ισοπέδωσης της καρδιάς της Νότιας Πίνδου καθώς είναι οι πρώτες μιας σειράς αιολικών εγκαταστάσεων που καλύπτουν το 80% (!) των κορυφογραμμών από την Ευρυτανία μέχρι και την Αργιθέα!

Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή των Αγράφων στο όνομα μιας δήθεν «πράσινης ανάπτυξης»!

Τα ιστορικά Άγραφα που πήραν το όνομά τους ήδη απο το 700 μ.Χ εξαιτίας της αδυναμίας των βυζαντινών αρχών να εισπράξουν φόρους, οπότε διέγραψαν την περιοχή από τους φορολογικούς καταλόγους…

Τα ανυπότακτα Άγραφα του Καραϊσκάκη και του Κατσαντώνη…

Τα επαναστημένα Άγραφα του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΛΑΣ έχουν αντιμετωπίσει μεγαλύτερες απειλές, για να λυγίσουν τώρα από την άθλια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ.Σ.