H Δημοκρατία της Μακεδονίας μπροστά στο Δημοψήφισμα της 30ης Σεπτέμβρη & η Διεθνιστική Σύσκεψη της Δοϊράνης

H Δημοκρατία της Μακεδονίας μπροστά στο Δημοψήφισμα της 30ης Σεπτέμβρη & η Διεθνιστική Σύσκεψη της Δοϊράνης

H Δημοκρατία της Μακεδονίας μπροστά στο Δημοψήφισμα της 30ης Σεπτέμβρη
Iμπεριαλιστική συγχορδία: ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ!

Οι πιέσεις από την ιμπεριαλιστική Δύση στο λαό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας κορυφώνονται εν όψει του δημοψηφίσματος για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
“Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη Συμφωνία των Πρεσπών;” είναι το ερώτημα το οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες της γειτονικής χώρας. Οι “νονοί των Βαλκανίων” δεν κρύβουν την άμεση σύνδεση της “επίλυσης” του ζητήματος της ονομασίας με την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την πορεία στρατιωτικής περικύκλωσης της Μόσχας μέσω Βελιγραδίου.
Το κλίμα είναι εξαιρετικά πολωμένο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Market Vision το 51,1% απαντά ΝΑΙ και το 48,9% ΟΧΙ.
Για να εξασφαλιστεί η νίκη του ΝΑΙ, οι ιμπεριαλιστές παρεμβαίνουν με ένα καταιγισμό επισκέψεων και δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών σε ένα κρεσέντο που θυμίζει ημέρες ελληνικού δημοψηφίσματος 2015. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που ανησυχούν πως οι τόσο φανερές πιέσεις θα οδηγήσουν στο αντίθετό τους, ενισχύοντας τελικά το ΟΧΙ ή την αποχή από τη ψηφοφορία.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας στις 8 Σεπτέμβρη με αφορμή την 27η επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας – μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, πράξη στην οποία η Γερμανία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο (και από την πλευρά της Eλλάδας ο τότε υπουργός εξωτερικών Σαμαράς). Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη επίσκεψη Καγκελαρίου εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, όπως επίσης ότι την επομένη της επίσκεψής της και της συνάντησής της με τον Μιτσκόφσκι, πρόεδρο της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, ο τελευταίος έκανε στροφή 180 μοιρών καλώντας τα μέλη του να ψηφίσουν κατά συνείδηση και δήλωσε πως θα ευθυγραμμιστεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ψήφο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η εμφάνιση αυτού του σημαντικού και ανέλπιστου συμμάχου στον Ζάεφ διασκεδάζει λίγο την οξύτητα της τοποθέτησης του προέδρου της δημοκρατίας Ιβάνοφ, προερχόμενου από το VMRO που καλεί σε μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος.
Δεν είναι όμως μόνο η Μέρκελ που πιέζει. Επίσκεψη στη χώρα πραγματοποίησε και υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, για να ενισχύσουν το ΝΑΙ. Δηλώσεις υπέρ του ΝΑΙ έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και γνωστός πολεμοκάπηλος Τζορτζ Μπους, ενώ ειδικό βίντεο παρουσίασε Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.
Η πρόσκληση του Ζόραν Ζάεφ να συναντήσει σειρά Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς δίνει σαφώς το μήνυμα.
Το ΝΑΙ εμφανίζεται ως μονόδρομος, όπως και η ένταξη στους κόλπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Η ένταση των ιμπεριαλιστικών πιέσεων καθιστά σαφές ότι δεν ανησυχούν για την επίλυση του ζητήματος της Μακεδονίας, αλλά για την προώθηση των συμφερόντων τους στα Βαλκάνια και την εξασφάλιση στρατιωτικών βάσεων στο μαλακό υπογάστριο του πρώην Σοβιετικού χώρου.
Nίκος Tζιρής

ΣYNANTHΣH BAΛKANIKΩN APIΣTEPΩN OPΓANΩΣEΩN
στη Δημοκρατία της Μακεδονίας

Στον αντίποδα των ιμπεριαλιστικών πιέσεων, το ΕΕΚ βρέθηκε με αντιπροσωπείες άλλων αριστερών κομμάτων της Βαλκανικής σε διεθνιστική συνάντηση που συγκάλεσε στην όμορφη λίμνη της Δοϊράνης η οργάνωση Levica (“Η Αριστερά”) από τη γειτονική χώρα.
Η παρουσία αντιπροσωπειών από 8 οργανώσεις της Αριστεράς πέραν της Levica (EEK, ΝΑΡ, ΔΕΑ, ΟΚΔΕ, ΣΕΚ από Ελλάδα, DIP και EMEP από Τουρκία και Marks21 από Σερβία) δείχνει μια διαφορετική συνεννόηση, αυτή των από τα κάτω, για την ειρήνη και την ελευθερία των λαών των Βαλκανίων.
Μια κοινή δήλωση των παραπάνω οργανώσεων και μια κοινή δήλωση στήριξη της αντίστασης του λαού της Μακεδονίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την ντόπια ελίτ αποτέλεσε την ελάχιστη πράξη υποστήριξης του αγώνα της Levica που καλεί σε αποχή από το δημοψήφισμα -καθώς με συμμετοχή μικρότερη του 50% ακυρώνεται αυτόματα το δημοψήφισμα.
Η φωνή της Levica είναι μια μικρή φωνή προλεταριακού διεθνισμού ενάντια στους λύκους του ιμπεριαλισμού και του εθνικισμού.

Συμπεράσματα από τη συνάντηση της Δοϊράνης
Το μετέωρο βήμα του προλεταριακού διεθνισμού στα Βαλκάνια

Ο προλεταριακός διεθνισμός σαφώς δεν είναι απλώς αντιεθνικισμός και η συνάντηση της Δοϊράνης επιδίωκε ένα πιο στέρεο βήμα από την εναντίωση στα σχέδια του Ζάεφ και των ιμπεριαλιστών. Υπό την απειλή του πολέμου και τη δεδομένη επιστροφή των εθνικισμών, μια συνεννόηση των από τα κάτω στη Βαλκανική χερσόνησο αποτελεί πραγματικά ένα σπουδαίο βήμα για το εργατικό κίνημα και ο μόνος πρακτικός τρόπος διασφάλισης της ειρήνης και της ελευθερίας των λαών της περιοχής.
Ωστόσο, το πρακτικό βήμα μπροστά βρέθηκε σε πλήρη αντίφαση με τη συνείδηση αυτής της πράξης από μεριάς αυτών των συμμετεχόντων στη συνάντηση. Διακηρυγμένος σκοπός της συνάντησης ήταν η υπογραφή ενός Μνημονίου πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων, μια αφετηρία για μια βαλκανική εργατική διεθνιστική κίνηση.
Παρά το γεγονός ότι κάποιες καταρχήν παρατηρήσεις είχαν συζητηθεί πριν τη συνάντηση, ένα σημείο του κειμένου δεν επέτρεψε κανένα συμβιβασμό ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις. Το ιστορικό σύνθημα της “Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας” (εφεξής ΒΣΟ) κυριάρχησε στη συζήτηση και δίχασε τους συμμετέχοντες. Η ακριβής διατύπωση η οποία εμπεριέχονταν στο κείμενο βάσης έλεγε: “Να δημιουργηθεί μια Βαλκανική ομοσπονδία σοσιαλιστικών κρατών η οποία θα διασφαλίσει το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση και θα βασίζεται στην κοινή μας πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις αντιδραστικές ντόπιες αστικές δυνάμεις ως ένα βήμα μπροστά σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση”.
Την αντίθεσή του με αυτό το σημείο εξέφρασε πρώτο το EMEP από την Τουρκία (Κόμμα Εργασίας – πρώην κόμμα δορυφόρος της Αλβανίας του Χότζα) και το οποίο ήταν ο πιο καθαρός ιδεολογικός εκφραστής της πολιτικής αντίθεσης στη ΒΣΟ. Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός του, αφού προσπάθησε να κατηγορήσει τη ΒΣΟ ως “φόρμουλα ταυτόχρονης επανάστασης” και άλλα κλισέ του σταλινισμού, είπε: “Πρόκειται για μια συζήτηση 90 χρόνων: σοσιαλισμός σε μια μόνη χώρα ή όχι; Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε την επανάσταση στη χώρα μας και προσπαθούμε να χτίσουμε σχέσεις συνεργασίας με άλλες οργανώσεις στην περιοχή”. Σύμμαχος και υπερασπιστής του EMEP με το πρόσχημα ότι “δεν έχει θέση για το ζήτημα” στάθηκε το ΝΑΡ από την Ελλάδα. Επιχείρημά τους ήταν ότι για αυτούς κεντρικό ζήτημα είναι αυτό της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι το μέλλον μας σε μια περιφερειακή βαλκανική ένωση.
Σε πλήρη αντίθεση, αρνούμενοι ένα “συντονισμό για το συντονισμό” αλλά μόνο με μια συγκεκριμένη διεθνιστική και επαναστατική στρατηγική προοπτική βρέθηκαν οι δύο οργανώσεις της CRFI της περιοχής, το ΕΕΚ και το DIP, όπως και οι σύντροφοι του Marks21 από τη Σερβία οι οποίοι αταλάντευτα υπερασπίστηκαν τη διεθνιστική κατεύθυνση του επαναστατικού κινήματος στα Βαλκάνια. Εξηγήσαμε επίμονα πως τα Βαλκάνια έχουν υποφέρει πολλές φορές από το αιματοκύλισμα των υποκινουμένων από τον ιμπεριαλισμό εθνικισμών και είναι ένα έδαφος που έχει γεννήσει παγκόσμιους πολέμους. Διαμορφώθηκε ένα ισχυρό διεθνιστικό μπλοκ το οποίο εμφανώς τοποθετούσε μια συγκεκριμένη συνεκτική στρατηγική για το συντονισμό και η οποία αρνούνταν να υποχωρήσει σε ανούσιες αφαιρέσεις που θα έκαναν ασήμαντη κάθε συμφωνία.
Το τρίτο μπλοκ των ταλαντευόμενων δυνάμεων οι οποίες “συμφωνούν με το ΒΣΟ αλλά δεν τους πειράζει να μην υπάρχει στο κείμενο” συμπεριλάμβανε την ίδια τη Levica και τις υπόλοιπες ελληνικές οργανώσεις – πλην του ΣΕΚ το οποίο άργησε να έρθει λόγω υποχρεώσεων και έτσι δεν τοποθετήθηκε επί του ζητήματος. Η προσέγγιση του συμβιβασμού έλεγε να απαλείψουμε απλώς το σημείο της διαφωνίας, ώστε να υπογράψουμε όλοι το κοινό κείμενο. Πρόκειται για τη γνωστή πληγή του κινηματισμού η οποία υποτιμά τα πολιτικά ζητήματα μπροστά στις συμμαχίες για τις συμμαχίες. Βαριεστημένοι μπροστά στην επιμονή όσων διαφωνούσαν, οι συμβιβαστικοί μας είπαν δια στόματος της ΔΕΑ για τη ΒΣΟ “όμορφη φράση, αλλά μοιάζει με καρικατούρα. Αν ήμασταν κόμματα του 15-20% θα είχε σημασία, αλλά τώρα είναι καρικατούρα”. Με αυτήν την εντυπωσιακή ειλικρίνεια μας αποκάλυψαν την πολιτική μέθοδο του ρεφορμιστικού κινηματισμού με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Μια επαμφοτερίζουσα θέση είχε η ΟΚΔΕ η οποία υποστήριξε χωρίς θέρμη τη ΒΣΟ, αλλά είπε θεωρεί το σύνθημα μάλλον ξεπερασμένο και πως είναι καιρός για μια Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ομοσπονδία.
Εν τέλει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες στάθηκε αδύνατος και η Levica αφού επέμεινε σε έναν ανέφικτο συμβιβασμό εγκατέλειψε με την πρόταση για μια κοινή δήλωση και πρόταση για επόμενη συνάντηση.
Η θέση του ΕΕΚ είναι επίμονη: δεν αρκεί ένας αντι-εθνικισμός, απαιτείται ένας μαχόμενος προλεταριακός διεθνισμός. Το σύνθημα της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας που ως δημοκρατικό αίτημα έχει την καταγωγή του στην παράδοση του Pήγα Φεραίου δεν είναι μόνο ιστορικά ακριβές, αλλά επίκαιρο, επείγον και αναγκαίο σήμερα σαν μια εναλλακτική στρατηγική. Θα επανέλθουμε.
Γρηγόρης Δαφνής
Nίκος Tζιρής

Δήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Μακεδονίας

Στις 18 Ιουνίου οι κυβερνήσεις της Μακεδονίας και της Ελλάδα υπέγραψαν μια συμφωνία την οποία παρουσίασαν ως λύση στη διαφωνία περί ονόματος η οποία έχει επηρεάσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες για περισσότερα από 25 χρόνια. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία δεν ήταν αποτέλεσμα μιας γνήσιας βούλησης οποιασδήποτε από τις δύο πλευρές για την επίλυση του εθνικού ζητήματος και να δυναμώσουν περαιτέρω τη δι-εθνική φιλία, αλλά μια κίνηση επιβεβλημένη από τους θεσμούς του Δυτικού ιμπεριαλισμού, κυρίαρχα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η κύρια ένδειξη αυτού προκύπτει από το γεγονός ότι η Μακεδονική κυβέρνηση αποφάσισε να διεξάγει ένα δημοψήφισμα στο οποίο η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας συνδέεται με την ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ (και το ΝΑΤΟ).

Η ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελέσει ένα περαιτέρω βήμα στην επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας -αναμφίβολα, η μεγαλύτερη απειλή στην παγκόσμια ειρήνη σήμερα- παντού στα Βαλκάνια και να πιέσει περαιτέρω τα εναπομείναντα μη-μέλη κράτη (Βοσνία -Ερζεγοβίνη και Σερβία) να ενταχθούν, το οποίο θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής. Η επέκταση του ΝΑΤΟ έρχεται ως μέρος μιας ευρύτερης γεωπολιτικής στρατηγικής περικύκλωσης της Ρωσίας καθώς παραμένει ο κύριος ανταγωνιστής της στην περιοχή, και στον έλεγχο των ενεργειακών δικτύων. Επίσης προωθείται η χρήση των Βαλκανικών κρατών ως ένα τείχος για τους πρόσφυγες.

Πέρα από το ξύπνημα των τοπικών εθνικισμών και την όξυνση των εθνικών τάσεων για να προχωρήσει την ατζέντα του, το ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί ως ένας παράγοντας κλειδί στην καταπίεση των εργατικών και λαϊκών αναταραχών στις χώρες της περιοχής όπου διατηρεί τη στρατιωτική του παρουσία.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα της συμφωνίας για την ονομασία, δηλώνουμε ότι αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να λύσει το εθνικό ζήτημα. Αντίθετα, βασίζεται στην άρνηση του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό περιορίζοντας το δικαίωμα του Μακεδονικού λαού να ονομάσει την ίδια του τη χώρα και διαγράφει τη Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου παίζει το παιχνίδι του Ελληνικού εθνικισμού και θέτει μια απειλή επιδείνωσης δι-εθνικών συγκρούσεων στην περιοχή. Υπό αυτήν την έννοια, πιστεύουμε ότι το εγχείρημα των οι κυρίαρχων τάξεων της Μακεδονίας να εξαναγκάσουν τον ίδιο τους το λαό θα πρέπει συναντήσει σθεναρή αντίσταση.

Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένες οργανώσεις, εκφράζουμε την πληρέστερη υποστήριξη μας και αλληλεγγύη στο λαό της Μακεδονίας και το κόμμα της Levica ως μιας πολιτικής δύναμης η οποία αντιπροσωπεύει τα συμφέροντά του στην πάλη ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ και την υποταγή της κυβέρνησής τους. Πιστεύουμε ότι η σημασία αυτού του αγώνα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Μια νίκη των αντι-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Μακεδονία θα ήταν μια σημαντική υποχώρηση για τη στρατηγική του Δυτικού ιμπεριαλισμού, θα μπλοκάριζε τους πολεμικούς σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής μπουλντόζας να επαναχαράξει τα σύνορα στα Βαλκάνια, και θα στείλει συγκλονιστικά κύματα έμπνευσης και εμπιστοσύνης σε όλο τον κόσμο.

Στρεφόμενοι για έμπνευση στην κοινή πάλη και το επαναστατικό παρελθόν της περιοχής μας, λέμε:

Θάνατος στον ιμπεριαλισμό,
Κάτω ο σωβινισμός,
Λευτεριά στο λαό!
Να πετάξουμε έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια!

Δημοκρατία της Μακεδονίας: Levica
Ελλάδα: ΕΕΚ, ΝΑΡ, ΟΚΔΕ, ΔΕΑ, ΣΕΚ
Τουρκία: DIP, EMEP
Σερβία: Marks21
15/9/2018