Ούτε θάψιμο, ούτε κάψιμο!
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΛΙΟΥ [ ΑΡ.Κ.Ι]
Την Τρίτη 16 Μαρτίου οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Ιλίου εκλήθησαν να συζητήσουν για τη διαχείριση των απορριμάτων. Η Αριστερή Κίνηση Ιλίου [ΑΡΚΙ] κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα:
Η διαχείριση των απορριμμάτων συνεχίζει εδώ και χρόνια στην ίδια αντι-περιβαλλοντική και αναποτελεσματική κατεύθυνση με τραγικές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής αλλά και όλου του λεκανοπεδίου.
Η διοίκηση Πατούλη, άξιος συνεχιστής των προηγούμενων διοικήσεων [Δούρου, Σγουρός], πιστή στη διαχείριση που προτάσσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στα απορρίμματα, αποδεικνύεται καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία όλων. Η χωματερή της Φυλής, όχι μόνον δεν κλείνει, αλλά επεκτείνεται!
Μια νέα μεγάλη χωματερή θα κατασκευαστεί και πάλι στις εγκαταστάσεις της Φυλής (ΟΕΔΑ) και μέχρι να γίνει αυτή, μια νέα μικρή κατασκευάζεται ήδη. Έτσι αποφάσισε τον Οκτώβρη του ΄20, με συνοπτικές κι αδιαφανείς διαδικασίες, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ.
Οι εγκληματικές αποφάσεις συνεχίστηκαν με την Διυπουργική Επιτροπή (5/11/20), που αποφάσισε την κατασκευή 2 εργοστασίων επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων στη Φυλή και το Σχιστό! Τα εργοστάσια θα γίνουν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και θα λειτουργούν για τουλάχιστον 30 χρόνια!
Ας μην ξεχνάμε ότι στη ΦΥΛΗ λειτουργεί το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) το οποίο καταβροχθίζει κάθε χρόνο πάνω από 12 εκατ., ανακυκλώνοντας μετά βίας το 5% των εισερχομένων υλικών και σκορπίζει δυσοσμία σε αρκετά χιλιόμετρα. Αλλά και ο αποτεφρωτήρας υγειονομικών αποβλήτων για τα μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα όλης της Ελλάδας βρίσκεται κι αυτός στην πολύπαθη Φυλή.
Το αίσχος της Φυλής πρέπει να τελειώνει, γιατί ακόμα και εάν δεν βλέπουμε τη χωματερή της Φυλής οι επιπτώσεις της φτάνουν πολύ πέρα από τη Δ. Αττική και τη Δ. Αθήνα. Οι ρύποι, οι τοξικές ουσίες από το έδαφος και τα νερά, μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και φτάνουν στο πιάτο μας.
Για δε τις περιοχές και τους δήμους που βρίσκονται στην «γειτονιά του ΧΥΤΑ» οι συνέπειες είναι ακόμα πιο σοβαρές καθώς όπως δείχνουν οι διαθέσιμες έρευνες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα τόσο σε ενήλικες όσο κυρίως στα παιδιά με ασθένειες που σε πολλές περιπτώσεις εξελίσσονται σε ανίατες και θανατηφόρες. Οι δημότες του Ιλίου «ζουν» μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον που επιδεινώνεται καθημερινά, όσο η κατάσταση με τους ΧΥΤΑ συνεχίζεται.
Τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των τραπεζών, που μέσω των ΣΔΙΤ εξασφαλίζονται για 30 χρόνια, θα πληρωθούν από τον ιδρώτα όλων μας αλλά και τις ζωές των παιδιών μας. Το οριστικό κλείσιμο της ΟΕΔΑ της Φυλής πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας!
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ευθύνες του Δήμου του Ιλίου, λόγω των περιβαλλοντοκτόνων επιλογών του εδώ και χρόνια που εκμηδενίζουν την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την επανάχρηση. Δεν προχωρά στη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων στο Δήμο, ενώ στηρίζει την κατασκευή εργοστάσιου καύσης και την επέκταση του ΕΜΑΚ στη Φυλή!…
Για να κλείσει η Φυλή και να μην ξαναδημιουργηθεί πουθενά, το μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων της χώρας με 7% ανακύκλωση και 0% αξιοποίηση βιοαποβλήτων, πρέπει επιτέλους να αλλάξει ριζικά. Όπως και τα μοντέλα σχεδιασμού, παραγωγής, κατανάλωσης προϊόντων πρέπει να στοχεύουν στη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και στην αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων.
Η Διαλογή στην Πηγή, η αποκεντρωμένη διαχείριση πρώτα στο επίπεδο των Δήμων, τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, και τα διαρκώς μειούμενα αντίστοιχα ποσοστά τελικής διάθεσης, η κατασκευή εργοστασίων πραγματικής αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων και όχι καύσης ή αμαρτωλών Κέντρων Διαλογής, που καίγονται το ένα μετά το άλλο, είναι στοιχειώδεις άξονες μιας διαχείρισης απορριμμάτων που δεν θα υποθηκεύει την υγεία μας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν όταν όλα τα στάδια σχεδιασμού, παραγωγής, διαχείρισης είναι παραδομένα στο βιομηχανικό, εργολαβικό, τραπεζικό κεφάλαιο.
Ως Αριστερή Κίνηση Ιλίου [ΑΡ.Κ.Ι], πιστεύουμε πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς συνολική σύγκρουση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου, ώστε να μεταφέρονται όλα τα οικονομικά της διαχείρισης των απορριμμάτων και του περιβάλλοντος στη λαϊκή πλειοψηφία.
Είναι αναγκαία η ανατροπή αυτού του μοντέλου διαχείρισης και των μορφών με τις οποίες υλοποιείται, μέσω των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων.
- Ζητάμε πλήρη και σε βάθος αλλαγή του μοντέλου και της νομοθεσίας για τη συσκευασία των προϊόντων, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.
- Παλεύουμε για εξοικονόμηση φυσικών και ενεργειακών πόρων, μέσα από τη μείωση των απορριμμάτων, την αλλαγή σύνθεσής τους (με πρώτο μέτρο την απαγόρευση του πλαστικού στις συσκευασίες), τη διαλογή στην πηγή, την καθαυτό ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση.
Ούτε θάψιμο, ούτε κάψιμο!
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις λύσεις καύσης ακόμη και ως προσωρινό μέτρο, σε τσιμεντοβιομηχανίες ή άλλες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για «λύση» με βλαπτική μακροχρόνια επίδραση στην υγεία των κατοίκων, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κινδύνους ατυχημάτων.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Δυτικής Αττικής για άμεσο κλείσιμο των εγκαταστάσεων της Φυλής, αλλά και την απαίτηση να επιβληθεί στην Περιφέρεια και το κράτος να δρομολογήσουν τις παραπάνω λύσεις στο πρόβλημα.
Ενισχύουμε τον αγώνα των εργαζόμενων:
-για Διασφάλιση με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και εξασφάλιση όλων, χωρίς εκπτώσεις, των όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας τους.
–Για ουσιαστική αναβάθμιση των Υπηρεσιών Καθαριότητας, μαζί και των άλλων Υπηρεσιών των ΟΤΑ, σε υποδομές, εξοπλισμό, έμψυχο δυναμικό. -Για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ζητάμε -την Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των Υπηρεσιών των Δήμων, με κατάργηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων.
-Προσλήψεις στους Δήμους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
-Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και τα άλλα «οικονομικά εργαλεία».
Θεωρούμε ότι τα παραπάνω είναι εφικτά, με ΜΟΝΑΔΙΚΗ προϋπόθεση τη λήψη αποφάσεων κόντρα στην εμπορευματική λογική, αποφάσεων που μπορούν να επιβληθούν μόνο μετά από μαζικούς κοινωνικούς αγώνες.
Ίλιον
16-3-2021