ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΟ ΣΟΥΔΑΝ

Μετά τη νέα αναστολή του διαλόγου μεταξύ του Προσωρινού Στρατιωτικού Συμβουλίου και της Συμμαχίας για Ελευθερία και Αλλαγή (το συντονιστικό των οργανώσεων της επανάστασης) η δεύτερη κάλεσε σε 48ωρη γενική απεργία για τις 28 και 29 Μαΐου. Με προετοιμασία σχεδόν δύο μηνών πίσω της η απεργία παρέλυσε το σύνολο της χώρας. Το δημόσιο έμεινε κλειστό, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων δεν λειτούργησε. Χαρακτηριστικά, οι περισσότερες πτήσεις από το αεροδρόμιο του Χαρτούμ ακυρώθηκαν, αφού και οι πιλότοι συντάχθηκαν με την απεργία, τα τρένα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν, το κύριο εμπορικό λιμάνι της χώρας Πορτ Σουδάν νεκρώθηκε, σχεδόν το σύνολο των τραπεζών δεν λειτούργησε και ακόμα και εστιατόρια και καφετέριες σε ολόκληρη τη χώρα παρέμειναν κλειστά.

Κύριο αίτημα της απεργίας είναι η άμεση μετάβαση σε μια προσωρινή πολιτική κυβέρνηση, το οποίο είναι και ένα από τα δύο ζητήματα διαφωνίας που οδήγησαν στην αναστολή του διαλόγου· το άλλο είναι η διαφωνία σχετικά με τον χαρακτήρα του νέου Συντάγματος του Σουδάν. Σχετικά με το πρώτο ζήτημα, το Προσωρινό Στρατιωτικό Συμβούλιο επιμένει αδιάλλακτα στη θέση ότι η τριετής μεταβατική κυβέρνηση να αποτελείται κατά 2/3 από στρατιωτικούς, ενώ η Συμμαχία για Ελευθερία και Αλλαγή δεν κάνει πίσω από ένα ελάχιστο όριο 2/3 να αποτελείται από δικά της μέλη (όπως ήδη έχει συμφωνηθεί για την μεταβατική βουλή). Όσον αφορά το νέο Σύνταγμα, οι στρατιωτικοί επιμένουν να θεμελιώνεται στον ισλαμικό νόμο, κάτι που οι εκπρόσωποι των επαναστατών αρνούνται κατηγορηματικά.
Γενικότερα, η επανάσταση του Σουδάν βρίσκεται σε κομβικό σημείο και μέχρι τώρα δεν φαίνεται να μπορεί κάποια πλευρά να πάρει το πάνω χέρι, πράγμα που κάνει την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη. Το Προσωρινό Στρατιωτικό Συμβούλιο ήδη αναζητά την διεθνή στήριξη για να σταθεροποιήσει την θέση του, στέλνοντας τον πρόεδρο και αντιπρόεδρό του σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο, υποσχόμενοι την συνέχεια των υπαρχουσών συμφωνιών και εμπορικών προνομίων, με προεξάρχουσα την συνέχεια της στρατιωτικής συμμετοχής του Σουδάν στον εμφύλιο της Υεμένης, και αναζητώντας την οικονομική και πολιτική στήριξη των αντιδραστικών καθεστώτων των χωρών αυτών. Από την άλλη, το αντίπαλο ιμπεριαλιστικό μπλοκ της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία και το Κατάρ, στηρίζει τα ισλαμιστικά κόμματα και οργανώσεις της χώρας σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αντεπανάστασης.
Από την πλευρά της, η Συμμαχία για Ελευθερία και Αλλαγή προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει το Προσωρινό Στρατιωτικό Συμβούλιο από τις θέσεις του θα καλέσει όλους τους εργαζόμενους της χώρας σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας και όλους τους Σουδανούς σε πολιτική ανυπακοή, με στόχο την παράλυση της χώρας και τον εξαναγκασμό των στρατιωτικών σε παραίτηση χάριν μιας πολιτικής κυβέρνησης.
Οι εξελίξεις των επομένων ημερών και εβδομάδων στο Σουδάν είναι εξέχουσας σημασίας όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για όλο τον αραβικό κόσμο, οι καταπιεσμένοι λαοί του οποίου προσβλέπουν με ελπίδα στο Σουδάν, ενώ οι κυρίαρχοι με τρόμο. Ήδη οι φλόγες της επανάστασης έχουν εξαπλωθεί στην Αλγερία (όπου ο λαός ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπουτεφλίκα) αλλά και στην Λιβύη, ενώ κάτω από την φαινομενικά ήσυχη επιφάνεια η Αίγυπτος είναι ένα καζάνι έτοιμο να εκραγεί.
Marius V.