ρεπορτάζ και φωτογραφίες του Θόδωρου Κουτσουμπού
Πενήντα χιλιάδες διαδηλωτές το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Νοέμβρη στην Αθήνα – χιλιάδες σε όλες τις πόλεις. Η Ελλάδα παρέλυσε στις συγκοινωνίες, στα λιμάνια, στις αεροπορικές πτήσεις, σε εργοστάσια και λοιπούς εργασιακούς χώρους. Η συμμετοχή νέων εργαζομένων ήταν πολύ μεγάλη στα σωματεία νέων τεχνολογιών, στους κούριερ (ΣΒΕΟΔ με ένα μεγάλο μπλοκ) κ.ά. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή στην απεργία εργαζομένων σε εταιρία υψηλής τεχνολογίας: “Aπό τους 30 εργαζόμενους απεργήσαμε οι 27! Φοβερή επιτυχία”, έλεγε ένας απεργός, στη συγκέντρωση στα Χαυτεία.
Η εργατική τάξη λέει “μπάστα”! Ως εδώ στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό που εξανεμίζει το εργατικό εισόδημα. Διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς – Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κάτω ο αντιαπεργιακός νόμος Χατζηδάκη. Όχι στην ανεργία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ζωή και αέρα για το προλεταριάτο, στους παραγωγούς όλου του πλούτου της κοινωνίας, που είναι τόσο παραπεταμένοι και αδικημένοι από το ληστρικό καπιταλιστικό σύστημα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κυβέρνηση της σήψης, των υποκλοπών, παιδεραστών και βιαστών, δοκίμασε να δείξει πυγμή απέναντι στους απεργούς. Την προπαραμονή της γενικής απεργίας, που είχε εξαγγελθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου(!) από τη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, η κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες οι στάσεις εργασίας των σωματείων των συγκοινωνιών Αθήνας (σε ΜΕΤΡΟ, Λεωφορεία, Τρόλευ, προαστιακό). Το βράδυ της παραμονής της απεργίας, η πρόθυμη, τυφλή εκεί που τη συμφέρει δικαιοσύνη κήρυξε παράνομη την απεργιακή κινητοποίηση στις συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. (Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο δικαστήριο κήρυξε νόμιμη την απεργία!).
Η αντίδραση των σωματείων των συγκοινωνιών ήταν άμεση: 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΜ. Αποτέλεσμα, την Τετάρτη τίποτα δεν εκινείτο στην Αθήνα, όπου επίσης τα ταξί είχαν κηρύξει 24 απεργία και οργάνωσαν διαδήλωση. Έτσι η απεργία είχε μεγαλύτερη επιτυχία – κι ας δυσκόλεψε την κάθοδο χιλιάδων στο κέντρο της Αθήνας για συμμετοχή στις διαδηλώσεις.
Στην Αθήνα έγιναν τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες.
Η πρώτη, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, πορεύτηκε από τα Προπύλαια στο Σύνταγμα, απέναντι από τη Βουλή, όπου έγιναν ομιλίες. Οι ομιλίες σχεδόν έφθαναν στο τέλος, όμως, μαζικά μπλοκ διαδηλωτών κατέφθαναν στο Σύνταγμα, με έναν αριθμό που ξεπερνούσε τις 30.000.
Λίγο αργότερα, η διαδήλωση των πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τα Χαυτεία (χαμηλά στη Σταδίου) πέρασε στην Πανεπιστημίου και έφτασε στη Βουλή. Όταν η κεφαλή της πορείας ήταν στο Σύνταγμα, το τελευταίο τμήμα ήταν ακόμη στη Σταδίου. Είναι η μεγαλύτερη εργατική διαδήλωση των πρωτοβάθμιων σωματείων, της εξωκοινοβουλευτικής και επαναστατικής αριστεράς και του αναρχοκομμουνισμού από την εποχή της εξέγερσης του Δεκέμβρη και τα χρόνια των μεγάλων αντιμνημονιακών αγώνων. Υπολογίζεται ότι οι διαδηλωτές έφθαναν τις 15.000.
Στη Βουλή, ενώ τα μπλοκ τερμάτιζαν την πορεία, ολιγάριθμη ομάδα πέταξε προς το μέρος της αστυνομίας μπροστά στον Άγνωστο 4 ή 5 μολότοφ που έδωσαν την ευκαιρία στα πανέτοιμα ΜΑΤ να βομβαρδίσουν την Αμαλίας με τουλάχιστον 50 βόμβες κρότου-λάμψης και να πνίξουν τον κόσμο με χημικά. Για τα “κοράκια” των ΜΜΕ ήταν τροφή, αφού από όλη τη μεγαλειώδη πορεία, που διαφορετικά δεν θα έκαναν την παραμικρή αναφορά, είχαν να δείξουν εικόνα από -μηδαμινά- “επεισόδια το Σύνταγμα”…
Στην πλατεία Κλαυθμώνος ήταν το τρίτο σημείο συγκέντρωσης των απεργών. Εδώ οι κρατικοδίαιτες γραφειοκρατίες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, και ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε κάνει παν-κινητοποίηση, μαζί με κάποιες από τις συμπορευόμενες αριστερές οργανώσεις (ΛΑΕ, ΣΕΚ, Μ-ΛΚΚΕ, ΔΕΑ, ΟΚΔΕ) είχαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους από κάθε άλλη φορά, φθάνοντας σχεδόν τις 10.000.
Ο Μητσοτάκης, ή κατά κόσμον Μωυσής, όπως τον βαφτίσανε τα πετσοταϊσμενα ΜΜΕ, δεν θα την βγάλει καθαρή μέχρι τον Μάη που φαίνεται ότι θέλει να κηρύξει τις εκλογές. Αυτή η αντιδραστική, παρασιτική κυβέρνηση της σήψης, της ακρίβειας, της ανεργίας και οικονομικής χρεοκοπίας και της αστυνομικής βίας, πρέπει και μπορεί να ανατραπεί το ταχύτερον.
Από πλευράς του κινήματος τώρα είναι η ώρα για το επόμενο μεγάλο απεργιακό βήμα. Πρώτο επόμενο ραντεβού στο τριήμερο για το Πολυτεχνείο και η μεγάλη διαδήλωση την Πέμπτη 17/11. Μια μεγάλη γενική απεργία πρέπει να ετοιμαστεί για να ασκήσει η εργατική τάξη τη δύναμή της. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, εργατικών ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, όπως και των πρωτοβάθμιων σωματείων, έχουν μεγάλη ευθύνη, να οργανώσουν το επόμενο βήμα, για να μην είναι η απεργία της 9ης Νοέμβρη μια απεργιακή “τουφεκιά”, σαν αυτές που η ηγεσία της ΓΣΕΕ μας έχει συνηθίσει.
* Μετά τα μικροεπεισόδια στο Σύνταγμα, η αστυνομία έκανε 11 προσαγωγές, οι 2 εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 12 προσαγωγές, από τις οποίες οι 8 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.