Να κλιμακώσουμε τον αγώνα – Το αντεργατικό έκτρωμα να μην περάσει!
του Θόδωρου Κουτσουμπού
Μια πρώτη μαζική απάντηση έδωσαν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, οργανώνοντας γενική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Μάλιστα, η γενική απεργία κηρύχθηκε χωρίς την γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ που για μια ακόμη φορά έδειξε τον πραγματικό της ρόλο ως οργάνωσης ανάσχεσης των εργατικών αγώνων και στυλοβάτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη… Bέβαια, το νομοσχέδιο του Γεωργιάδη δεν μπορούσε να ανακοπεί μόνο από αυτήν την απεργία και με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Δεξιάς θα ψηφιστεί το απόγευμα της Παρασκευής 22/9/2023.
Η απεργία κηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το ΕΚΑ και δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα της χώρας και εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία. Παρότι το ΕΚΑ περίμενε μέχρι τη Δευτέρα 18/9 την απόφαση της ΓΣΕΕ (που υπήρξε αρνητική), και τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας έως την Πέμπτη, η απεργία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Όλα τα λιμάνια “νέκρωσαν” και κανένα πλοίο δεν απέπλευσε. Στο λιμάνι του Πειραιά, στους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων της Cosco δεν δούλεψε κανείς. Στην πρωτεύουσα τα λεωφορεία έκαναν στάσεις εργασίας, ενώ όλες οι γραμμές του Μετρό έμειναν κλειστές όλο το 24ωρο. Η απόπειρα του “κολλητού” στον Μητσοτάκη προέδρου της ΣΤΑΣΥ να προσφύγει στα δικαστήρια για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη – πριν καν το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο Μετρό αποφασίσει απεργία- δεν πτόησε το σωματείο που καλυπτόταν από την απόφαση του ΕΚΑ. Πάντως, το δικαστήριο δίκασε ως παράνομη μια απεργία που δεν είχε κηρυχθεί, δηλαδή δίκασε όχι μία –παράνομη -κατ’ αυτούς πράξη- αλλά ό,τι θεωρούσαν αυτοί ότι είχαν στο μυαλό τους οι συνδικαλιστές, τις σκέψεις και τις προθέσεις! Νέα δικαστική προσφυγή την ημέρα της απεργίας (Πέμπτη) βρήκε επίσης ευνοϊκή την δικαστική έδρα, αναγκάζοντας το ΔΣ της ΣΕΛΜΑ να αναστείλει την απεργία. Μόνο που η ώρα, αργά το απόγευμα, δεν μπορούσε στην πράξη να επιβάλει την κίνηση των συρμών καθώς απαιτούνταν πάρα πολλές ειδικότητες εργαζομένων να βρεθούν στα αμαξοστάσια, στους σταθμούς κ.λπ. Ένα νέο χάος ήλθε να προστεθεί το απόγευμα, στο συγκοινωνιακό κομφούζιο του πρωινού…
Αλλά “παράνομη και καταχρηστική” έκρινε το Πρωτοδικείο Αθήνας και την απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας. Κυβέρνηση, εργοδοσίες και αστικά δικαστήρια, σε ένα ενιαίο -ταξικό- μπλοκ δεν επιτρέπουν το στοιχειώδες για αστική δημοκρατία δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους όταν θίγονται από αποφάσεις της διοίκησης κι όταν νομοθετούνται παράνομες και καταχρηστικές παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων.
Στη βουλή, την υπεράσπιση του νομοσχεδίου Γεωργιάδη, ανέλαβε, το άλλο φασιστοειδές από το ΛΑΟΣ που μετέχει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Πλεύρης. Γεωργιάδης και Πλεύρης ήταν ένα ακτύπητο φασιστοειδές δίδυμο εναντίον των απεργών, που τους έχρισαν “επαγγελματίες απεργούς”, εναντίον των συνδικαλιστών και εναντίον όλων όσων δεν είναι φασίστες σαν αυτούς. Ακόμα, επιχείρησαν να εμφανίσουν φιλεργατικό το νομοσχέδιο που μετατρέπει τον εργαζόμενο κυριολεκτικά σε μισθωτό δούλο νομοθετώντας την 13ωρη ημερήσια εργασία, παρέχοντας στην εργοδοσία τη δυνατότητα να αποφεύγει τον έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην υπερωριακή εργασία, προσφέροντας στην εργοδοσία τη δυνατότητα ευκολότερης απόλυσης χωρίς αποζημίωση και, επίσης, νομιμοποιώντας την απεργοσπασία και ποινικοποιώντας την περιφρούρηση της απεργίας.
Ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο οργανώθηκε η γενική απεργία και σημαντικές απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, έγιναν τρεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις.
Στο Σύνταγμα ομοσπονδίες και σωματεία προσκείμενα στο ΠΑΜΕ με κάποιες χιλιάδες κόσμου, κι ανάμεσά τους εντυπωσιακοί οι εποχιακοί πυροσβέστες που ζητάνε μονιμοποίηση – οι πυροσβέστες που σβήνουν τις φωτιές, τους οποίους η κυβέρνηση συχνά τους αντιμετωπίζει με τα ΜΑΤ, όταν διεκδικούν τα δίκαιά τους.
Η δεύτερη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ήταν της ΑΔΕΔΥ. Θεωρητικά θα ήταν και το ΕΚΑ. Εκεί ήταν μερικά σωματεία και ορισμένες από τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, με το ΣΕΚ να έχει τα ηνία και πίσω το ΜΛ-ΚΚΕ, η ΟΚΔΕ και ένα μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά δεν ξεπερνούσαν τους 500 – 600 ανθρώπους.
Η τρίτη συγκέντρωση έγινε στα Προπύλαια από πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ΝΑΡ, ΚΚΕ(μ-λ), ΕΕΚ, Μαχόμενη Εργατική Κίνηση και Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Ροσινάντε και αναρχίας. Ήταν η ογκωδέστερη πορεία με 4 χιλιάδες διαδηλωτές – κάτω από τις δυνατότητες αυτού του χώρου, ωστόσο δεδομένου του τρόπου που οργανώθηκε η απεργία είναι σημαντικό.
Τόσο η απεργία καθεαυτή, όσο και η μεγάλη συμμετοχή στο μαχητικό μπλοκ των Προπυλαίων δείχνει ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό και το ευρύτερο πολιτικό κίνημα. Το ότι μια σημαντική γενική απεργία οργανώθηκε μέσα σε τρεις μόνο μέρες χωρίς την ΓΣΕΕ, δείχνει ότι αυτό το κρατικά ελεγχόμενο συνδικαλιστικό όργανο, μπορεί και πρέπει να αντικατασταθεί από μια άλλη οργάνωση των συνδικάτων, με συνδικάτα βάσης και κέντρα αγώνα.
Κι ακόμη, το γεγονός ότι το μπλοκ πρωτοβάθμιων συνδικάτων που διαδήλωσαν από τα Προπύλαια στη Βουλή, μαζί με ορισμένες από τις αριστερές οργανώσεις, δείχνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό δυναμικό για τη δημιουργία άλλου είδους συνδικάτων και συνδικαλισμού, ανεξάρτητων από το κράτος και τα αφεντικά – και από τους επαγγελματίες καρεκλοκένταυρους που υποτίθεται εκπροσωπούν την εργατική τάξη. Δείχνει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για άλλου είδους συνδικαλισμό, συνδικαλισμό βάσης, μαχητικό, ανατρεπτικό και επαναστατικό.
Οι επαγγελματίες κεντριστές και ρεφορμιστές ας πάψουν να κρύβονται πίσω από τη φόρμουλα ότι “πάνε με τα συνδικάτα” όταν τρέχουν να στοιχηθούν πίσω από την ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το μαχητικό δυναμικό μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει επειγόντως να συζητήσει και να οργανώσει τις νέες μορφές οργάνωσης του εργατικού κινήματος που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την επίθεση του κεφαλαίου και των φασιστοειδών του και του κράτους τους.
Διάβαζε την προκήρυξη της Μαχόμενης Εργατικής Κίνησης εδώ