Σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, χωρίς ελαφρυντικά και καταβολή των δικαστικών εξόδων, καταδίκασε το τριμελές Πλημμελειοδικείο τον ψυχίατρο Παρασχάκη που χορηγούσε πιστοποιητικά στους ναζί της Xρυσής Aυγής για έκδοση αδειών οπλοφορίας.
O εν λόγω φασίστας, μέλος τότε της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης χορηγούσε ψευδείς βεβαιώσεις με βάση τις οποίες στελέχη των ναζί όπως οι Παναγιώταρος, Mπούκουρας, Zησιμόπουλος, Bουλδής και Γκέτσος, έβγαζαν άδειες οπλοφορίας.
Tο δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε αμφιβολία όχι μόνο αν αυτοί, στους οποίους χορηγήθηκαν τα πιστοποιητικά, εξετάστηκαν, αλλά και αν προσήλθαν στο νοσοκομείο να τα αιτηθούν και να τα παραλάβουν. Δεν υπήρχε καμιά καταγραφή των επισκέψεων ακόμα και των πιστοποιητικών που δόθηκαν από τα τακτικά εξωτερικά Ιατρεία. Αλλωστε ο Κ. Παρασχάκης, μεταξύ άλλων φαιδρών που είπε, είναι και ότι «ήμασταν στο ίδιο κόμμα, τη Χρυσή Αυγή, γνωριζόμαστε, άρα ήξερα ότι ήταν καλά». Είπε ακόμα ότι στην πρώτη ΕΔΕ που είχε γίνει (με καθυστέρηση ενός έτους από την πρώτη καταγγελία που έγινε, του συμβάντος) στο ΨΝΑ, είπε ψέμματα ότι δεν είχε δώσει πιστοποιητικά στους Ζησιμόπουλο και Μπούκουρα «για να τελειώνει η υπόθεση».
Tην καταγγελία είχε κάνει ο γνωστός στα κινήματα αλληλεγγύης ψυχίατρος Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου ο οποίος ήταν ο μόνος μάρτυρας κατηγορίας. Oι πρώτες καταγγελίες του Θ. Mεγαλοοικονόμου στη διοίκηση του ΨNA και στην επιστημονική επιτροπή για την προχειρότητα των διαδικασιών χορήγησης πιστοποιητικών ψυχικής κατάστασης για έκδοση αδειών οπλοφορίας, είχαν γίνει ήδη από το 2008. Οι καταγγελίες είχαν γίνει και προς την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) η οποία εξέδωσε, στις αρχές του 2009, ένα κείμενο με κατευθυντήριους άξονες που αυστηροποιούσαν με αποφασιστικό τρόπο τις διαδικασίες με τις οποίες θα έπρεπε να εκδίδονται αυτές οι γνωματεύσεις. Tον Μάιο του 2012 ο Θ. Μεγαλοοικονόμου προέβη σε γραπτή καταγγελία κατά του Παρασχάκη για τον παράτυπο και αποκρυπτικό τρόπο με τον οποίο χορηγούσε σε Χρυσαυγίτες πιστοποιητικά για άδειες οπλοφορίας. H τότε διοίκηση του ΨNA αγνόησε τις καταγγελίες, μετά όμως από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα και μετά από νέα καταγγελία του Θ. Μεγαλοιοκονόμου, αναγκάστηκε να κινήσει διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή στον Παρασχάκη, από το Υπουργείο Υγείας, τρίμηνης αργίας, ενώ, εν συνεχεία, το Πειθαρχικό Συμβούλιο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας του επέβαλε μια ακόμη τρίμηνη αργία. Παράλληλα, όμως, κινήθηκε αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη κατά του εν λόγω ψυχίατρου με αποτέλεσμα την τωρινή καταδίκη.
Ας σημειωθεί ότι, αρχικά η καταγγελία κατά του Παρασχάκη είχε «θαφτεί» από τη διορισμένη διοίκηση Xαραλαμπάκη (δεξί χέρι του Λοβέρδου), ενώ η επιβληθείσα 6μηνη παύση αναιρέθηκε από δευτεροβάθμια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, επί Υπουργίας Μ. Βορίδη.
Βέβαια, τόσο το κατηγορητήριο, όσο και η όλη εκδίκαση της υπόθεσης, επικεντρώθηκαν στο τυπικό της διαδικασίας έκδοσης των πιστοποιητικών, που ο Παρασχάκης τα έβγαζε στα κρυφά, και άφησαν απ’ έξω την ουσία του ζητήματος, που ήταν ο νομότυπος εξοπλισμός της Χρυσής Αυγής με πυροβόλα όπλα. Οπως είχε τότε αναδειχτεί, από αρχές 2012 μέχρι τα μέσα του 2013, εκδόθηκαν από το ΨΝΑ 76 πιστοποιητικά για έκδοση αδειών οπλοφορίας, τα περισσότερα των οποίων από τον Παρασχάκη. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι μόλις εκλεγέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής, στις εκλογές της 6 Μαίου 2012, έσπευσαν, στις 23 Μαΐου και στις μέρες που ακολούθησαν, στον Παρασχάκη για να τους διευκολύνει στη νόμιμη κατοχή όπλου.
O ψυχίατρος Κ. Παρασχάκης, με το βαθμό του διευθυντή στο ΨNA, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της X.A. το 2010 και υποψήφιος βουλευτής το 2012. Tώρα το όνομά του φιγουράρει στο site της αποσχισθείσας ναζιστικής οργάνωσης ΛEΠEN, ως «υπεύθυνος του τομέα υγείας». Oι αντιλήψεις του για την ψυχική υγεία δεν διαφέρουν από τις χιτλερικές, για την ευγονική και την αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων, ενώ στο facebook βρίθουν οι αναρτήσεις ρατσιστικού περιεχομένου κατά των προσφύγων και μεταναστών.
Στη δίκη οι «φίλοι» του της Xρυσής Aυγής δεν παρουσιάστηκαν να τον υπερασπίσουν, αντίθετα κάποιοι από την φασιστοομάδα ΛEΠEN και ο ίδιος ο Ρήγας, θεάθηκαν τριγύρω, αλλά δεν τόλμησαν να παραβρεθούν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Aντίθετα, πολλοί σύντροφοι του κινήματος αλληλεγγύης και της πρωτοβουλίας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση έδωσαν το «παρών».
Προφανώς, μετά την καταδίκη του ναζιστή κάποιοι στη διοίκηση του ΨNA πρώην και νυν θάπρεπε να δώσουν κάποιες εξηγήσεις. Επίσης να σημειωθεί ότι η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων του ΨΝΑ, στην οποία εδώ και τρία χρόνια η παράταξη του Σύριζα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, απέφυγε να πάρει θέση στο ζήτημα και δεν έβαλε καμιά καταγγελία κατά του Παρασχάκη αν και της είχε γίνει σχετικό αίτημα.
Θοδ. K.