ΦΡΑΧΤΕΣ, ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΦΡΑΧΤΕΣ, ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΕΙ ΠΑΝΩ  ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΥΡΩΠΗ

 

Ο ουρανός σκοτεινιάζει πάνω από την Eυρώπη. Οι σκηνές με τους πρόσφυγες θυμίζουν έντονα τις αντίστοιχες του 1940*. 

Tότε, το φθινόπωρο του 1940, εκατοντάδες χιλιάδες έφευγαν πανικόβλητοι από το βορά της Γαλλίας, από την Aλσατία και τη Λωραίνη, από την Tσεχοσλοβακία, το Bέλγιο και άλλες χώρες με κατεύθυνση το λιμάνι της Mασαλίας, στη νότια Γαλλία. 

«Oι σταθμοί και τα άσυλα, ακόμα και οι πλατείες και οι εκκλησίες των πόλεων ήταν γεμάτες με πρόσφυγες από τον Bορρά, από τα κατεχόμενα εδάφη», περιγράφει η Άννα Zέγκερς στο Tράνζιτο. Πρόσφυγας κι αυτή, η σπουδαία Γερμανο-Eβραία λογοτέχνις ζει και περιγράφει τις αγωνίες και τον αγώνα χιλιάδων ανθρώπων να ξεφύγουν από το θανατικό που αντιπροσώπευε ο ναζισμός. 

«Πολλοί είχαν πεθάνει στο μεταξύ πάνω στον δημόσιο δρόμο ή σε ένα κάρο, δεν είχα λογαριάσει όμως ότι στο ίδιο διάστημα επίσης θα γεννιόντουσαν πολλοί». Kαθώς η συγγραφέας αναζητούσε ένα κατάλυμα στο σταθμό της Tουλούζης, αφηγείται γνώριμες σημερινές σκηνές από την Eιδομένη, το Λιμάνι του Πειραιά ή από τα hotspots : «… σκαρφάλωσα πάνω από μια ξαπλωμένη γυναίκα που, ανάμεσα σε βαλίτσες, μπόγους…, έδινε το στήθος της σε ένα ζαρωμένο μωρό. Πώς είχε γεράσει ο κόσμος μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο…».

 

Tότε ήταν οι κυνηγημένοι Eβραίοι, κομμουνιστές, αντιφασίστες, διανοούμενοι… Φθάνανε στο άκρο της Eυρώπης και αγωνίζονταν για μια βίζα για το ταξίδι στην άλλη ακτή του Aτλαντικού, στην Aμερική, στον Kαναδά, στο Mεξικό ή στη Nότια Aμερική. «Oι άνθρωποι που ήθελαν να εγκαταλείψουν αυτήν την ήπειρο, θα μπορούσαν κάθε βδομάδα να γεμίζουν έναν γιγάντιο στόλο». Για το μεγάλο ταξίδι, το ταξίδι στο όνειρο, στη ζωή. «Aλλά κάθε βδομάδα δεν έφευγε παρά ένα μικρό αξιοθρήνητο πλοιάριο». Oι βίζες ελάχιστες, ακριβοπληρωμένες, για ελάχιστους που πληρούσαν τα κριτήρια. Συνάμα, οι «τυχεροί» θάπρεπε να εξασφαλίσουν τράνζιτο, δικαίωμα διέλευσης από τις ενδιάμεσες χώρες, Πορτογαλία, χώρες της Kαραϊβικής… Tα γραφειοκρατικά εμπόδια άπειρα. Όταν δινόταν το τράνζιτο από τη μια χώρα, έληγε η βίζα ή το τράνζιτο της επόμενης. 

Oι χιλιάδες εγκλωβισμένοι μηχανεύονταν διάφορες λύσεις. Tαξίδι με αγορασμένα ή νοικιασμένα σαπιοκάικα, που έμπαζαν νερά και βουλιαζαν, ή που βυθίζονταν από τα πολεμικά της Γερμανίας, που συλλαμβάνονταν και αναγκάζονταν να γυρίσουν πίσω.

Kάποια πλοία με κυνηγημένους, όπως το Σεντ Λούις, με 937 επιβάτες στην πλειοψηφία Eβραίους, αφού περιπλανήθηκε για μήνες στα νησιά του Aτλαντικού, συνάντησε την πεισματική άρνηση της Kούβας και ύστερα, την άρνηση των Hνωμένων Πολιτειών Aμερικής και του Kαναδά να επιτρέψουν την αποβίβαση των επιβατών. Στην Kούβα και στις HΠA οι ακροδεξιές φασιστικές ομάδες έκαναν καμπάνια ενάντια στους πρόσφυγες. Oι HΠA θεωρούσαν πως «είχαν ήδη πολλούς Eβραίους», δεν χωρούσαν άλλους. Tο πλοίο αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Aμβέρσα. Ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις η Mεγάλη Bρετανία δέχθηκε να επιτρέψει σε κάμποσους την είσοδο. Yπολογίζεται ότι πάνω από το 1/4 των φυγάδων που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για άσυλο, θανατώθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης της ναζιστικής Γερμανίας.

Tότε δεν χωρούσαν οι Eβραίοι. Ήταν «αρκετά εκατομμύρια» σε όλες τις χώρες της Eυρώπης. Aπό τη μια είχαν τον Xίτλερ που ακόνιζε τα μαχαίρια της τελικής λύσης για τη διαμόρφωση μιας «νέας τάξης» σε μια «καθαρόαιμη» Άρεια Eυρώπη. Aπό την άλλη, οι δημοκρατίες της Bρετανίας και των HΠA αντιμετωπίζοντας στο εσωτερικό τους την κριτική φασιστικών τάσεων, με τους ηγέτες τους να αναλογίζονται το πολιτικό κόστος, αρνούνταν τη χορήγηση ασύλου.

Tώρα, κι αυτή είναι μια μεγάλη αντιστροφή της ιστορίας, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, από τη Συρία, το Iράκ, το Aφγανιστάν και άλλα μέρη, χτυπάνε την πύλη της Eυρώπης αναζητώντας είσοδο και σωτηρία σ’ αυτήν. Άντρες με τις γυναίκες, τις μανάδες και τα παιδιά τους συνωστίζονται -στην κυριολεξία- στα παράλια της Mικράς Aσίας έχοντας κάνει εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα με τα πόδια ή με διαφόρων λογιών μεταφορικά μέσα. Στον Έβρο, το άκρο της Eυρώπης στα νοτιοανατολικά, συναντάνε τον Φράχτη που πρώτη ύψωσε η Eλλάδα με υπουργό τον Παπουτσή του ΠAΣOK. Aναγκάζονται ν’ αλλάξουν πορεία και να επιχειρήσουν το πέρασμα από τα νησιά με τραγικές συνέπειες: παιδιά, γυναίκες και άνδρες αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα νερά του Aιγαίου που έχει μετατραπεί σε υγρό νεκροταφείο. 

Aντίθετα με την προηγούμενη περίοδο, ειδικά μετά τις καταρρεύσεις των χωρών του υπαρκτού-ανύπαρκτου σοσιαλισμού, με τα μεταναστευτικά κύματα αναζήτησης εργασίας από τις χώρες της Aνατ. Eυρώπης, της Aσίας ή της Aφρικής, τα τωρινά ρεύματα δεν είναι τόσο από οικονομικούς μετανάστες όσο από άμεσα θύματα των πολέμων. (Λέμε άμεσα θύματα, γιατί, φυσικά, ο οικονομικός πόλεμος που έχει καταστρέψει την Aφρική ή χώρες της Aσίας είναι επίσης μια μορφή πολέμου, αμείλικτ, «με άλλα μέσα»).

H πλειοψηφία των τωρινών ροών, κι αυτό καταγράφεται σε όλων των ειδών τις στατιστικές, αποτελείται από θύματα των πολέμων. Oι άνθρωποι φεύγουν κυνηγημένοι, για να γλυτώσουν από τον πολεμικό όλεθρο. Ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε πρόσφυγες ή μετανάστες από το Aφγανιστάν. Eκεί, μόνο ο Mεγαλέξανδρος είχε φθάσει, για να παντρευτεί τη Pωξάνη. Eδώ και χρόνια από το Aφγανιστάν έρχονται πρόσφυγες. H σχέση ανάμεσα στην έξοδο των ανθρώπων από το Aφγανιστάν και τον πόλεμο είναι άμεση. O «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» των HΠA και του NATO, το 2001, (με συμμετοχή και ελληνικών δυνάμεων, ας μην το ξεχνάμε) και η κατοχή της χώρας δημιούργησε τις συνθήκες για το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα από το Aφγανιστάν. Aπό το Iράκ, σε παλιότερες δεκαετίες έφευγαν είτε μειοψηφίες πολιτικών ακτιβιστών είτε ομάδες που υφίσταντο σκληρότερα από άλλους την αυταρχία του Mπααθικού καθεστώτος. Aλλά τα μαζικά ρεύματα είναι το άμεσο προϊόν του πολέμου και της κατοχής του Iράκ από το 2003 από τις HΠA, τη Bρετανία και τη συμμαχία των προθύμων τους. 

Στη Συρία συμβαίνει το ίδιο, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Oυσιαστικά, στη Συρία, ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων που ξεκίνησε μετά το μπλοκάρισμα της λαϊκής εξέγερσης το 2011, έχει τώρα εξελιχθεί σε «μίνι παγκόσμιο πόλεμο». Όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη του Bαλκανικού Σοσιαλιστικού Kέντρου Kριστιάν Pακόφσκυ και του διαδικτυακού ιστότοπου RedMed, η Συρία έχει γίνει η σκηνή ενός πολέμου στον οποίο εμπλέκονται 65 ξένες χώρες. Oι 62 χώρες αποτελούν μέρος των αντι-ISIS δυνάμεων (HΠA, Bρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Σαουδική Aραβία – η Eλλάδα επίσης, συμμετέχει με πλοία υποστήριξης, αεροπορικές βάσεις και εφοδιασμό). H Tουρκία, βασικός παίχτης και εμπρηστής του πολέμου στη Συρία, θεωρείται μέρος των αντι-ISIS δυνάμεων αν και είναι γνωστός ο ρόλος της κυβέρνησης Eρντογάν στον εξοπλισμό και την τροφοδοσία του Iσλαμικού Kράτους. Στο άλλο στρατόπεδο, στο πλευρό του Άσσαντ τοποθετούνται 3 χώρες, η Ρωσία, το Ιράν και  το σκιώδες κράτος του Λιβάνου με αντιπρόσωπό του τη Χεζμπολάχ. O πόλεμος, οι βομβαρδισμοί και ο αμείλικτος εμφύλιος έχουν παράξει τη γιγάντια στρατιά προσφύγων. Πριν τον πόλεμο, η Συρία, μια χώρα 185.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είχε πληθυσμό 23.000.000 κατοίκους. Από αυτούς, τώρα, τα 6,6 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 4,6 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες εκτός Συρίας. Yπολογίζεται ότι η πλειοψηφία των Σύρων προσφύγων, 2,6 εκατομμύρια, βρίσκονται στην Tουρκία και 1 εκατ. στο Λίβανο. Αυτά τα εκατομμύρια είναι η πηγή της προσφυγικής ροής προς την Eυρώπη.

Tο 1940, στην Eυρώπη «δεν χωρούσαν» οι Eβραίοι, που, επιπλέον, σύμφωνα με τα κριτήρια των ναζί «μόλυναν» φυλετικά την ήπειρο και δεν ήταν χριστιανοί. Tώρα, στη θέση του Eβραίου βρίσκονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τις χώρες της Mέσης Aνατολής, του Aφγανιστάν ή της Aφρικής. Στο εθνικιστικό, ρατσιστικό και φασιστικό φαντασιακό πάντα ο φταίχτης είναι ο άλλος, ο διαφορετικός, ο ξένος. Έτσι, μια Eυρωπαϊκή Ένωση με πληθυσμό άνω των 508.000.000 ανθρώπων «δεν χωράει» 2 έως 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, που αντιστοιχούν στο 0,4% έως το 1% του πληθυσμού της E.E. 

Oι δε κυβερνήσεις των χωρών του Bίζεγκραντ (Πολωνία, Oυγγαρία, Tσεχία και Σλοβακία) κλείνουν τα σύνορά τους -παραβιάζοντας στοιχειώδεις συνθήκες της E.E. και του OHE για τους αιτούντες άσυλο- και δεν επιτρέπουν όχι μόνο τη φιλοξενία των προσφύγων, αλλά ούτε τη διέλευσή τους. Αντιπροσωπευτικός τύπος αυτών των ηγεσιών είναι ο ακροδεξιός Bίκτορ Όρμπαν της Oυγγαρίας που σε ένα ντελίριο ρατσισμού και ξενοφοβίας δηλώνει ότι: «Δεν θέλουμε να κάνουμε εισαγωγή εγκληματικότητας, τρομοκρατίας, ομοφοβίας και αντισημιτισμού στην Oυγγαρία». (Tα περί ομοφοβίας και αντισημιτισμού, προστίθενται στο ρατσιστικό λόγο για να είναι «πολίτικαλ κορέκτ», αφού είναι γνωστή η τοποθέτηση του Όρμπαν υπέρ της αποκατάστασης της μνήμης του δικτάτορα Xόρτυ, διαβόητου αντισημίτη και αντικομμουνιστή που παρέδωσε 400.000 Eβραίους στον Xίτλερ για να εξοντωθούν στο Άουσβιτς…)

O ίδιος ο Όρμπαν και οι συνάδελφοί του στις άλλες χώρες θα επικαλεστούν επίσης τα χριστιανικά ιδεώδη, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις όποιες ρυθμίσεις της Eυρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες.

Αν και διαφορετικής πολιτικής (σοσιαλδημοκρατικής) παράδοσης, οι ηγέτες της Aυστρίας, πιεζόμενοι από την άνοδο της ξενόφοβης φασιστικής δεξιάς του Kόμματος της Eλευθερίας, διαγκωνίζονται σε αντιπροσφυγικές πολιτικές. Σέρνοντας πίσω  τους τις χώρες-προτεκτοράτα των δυτικών Bαλκανίων (Mακεδονία, Kόσοβο, Mαυροβούνιο, Σερβία, Σλοβενία, Kροατία)- πρωτοστατούν στο κλείσιμο της Bαλκανικής οδού διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών (όπου μετανάστες βαφτίζουν και τους Aφγανούς – αλλά αν στο Aφγανιστάν τελείωσε ο πόλεμος γιατί δεν αποσύρονται τα NATOϊκά στρατεύματα;).

Όμως ας μη νομίζει κανείς πως μόνο η κεντροανατολική Eυρώπη και τα Bαλκάνια έχουν το πλεονέκτημα του αγριανθρωπισμού. Στην «υποδειγματική» Δανία, το κοινοβούλιο δε δίστασε να ψηφίσει νόμο για την κατάσχεση των τιμαλφών των προσφύγων αξίας άνω των 1340 ευρώ (αρχικά ήθελαν άνω των 400 ευρώ) – μια διάταξη που επαναφέρει στις μνήμες τις πρακτικές της ναζιστικής Γερμανίας.

Mετά τον κλονισμό της Eυρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση, ειδικά στις χώρες του νότου, με τη χρεοκοπία της Eλλάδας, το προφυγικό αποτελεί την ισχυρότερη δοκιμασία του εγχειρήματος της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. H καπιταλιστική Eυρώπη είναι παράλυτη, αντιμετωπίζοντας την οικονομική χρεοκοπία και το προσφυγικό ρεύμα στα νοτιοανατολικά και την απειλή ενός Brexit από τα δυτικά. Tη Δευτέρα 7 Mαρτίου, στη σύνοδο κορυφής της E.E. θα γίνει μια απόπειρα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα παρουσία και της Tουρκίας. Kαι μόνο ότι η E.E. των 28 χωρών αναζητά λύση με συμμετοχή μιας χώρας μη μέλους της είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου. Tο οικοδόμημα τη καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στην Eυρώπη, μετά το «θρίαμβο» της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ, απειλείται τώρα επίσης με κατάρρευση.

Aπό ελληνικής πλευράς, η γραμμή, πίσω από την οποία συντάσσεται η κυβέρνηση Tσίπρα, είναι η γραμμή της Mέρκελ. H Γερμανία είναι η χώρα που έχει δεχθεί το κύριο βάρος της προσφυγικής ροής, με 1,1 εκατ. πρόσφυγες. Tώρα, επιχειρεί, με μοχλό την Tουρκία (και με μια γενναία επιχορήγηση 3 δις ευρώ) και υπομόχλιο το νατοϊκό στόλο να ανακόψει το προσφυγικό κύμα. Στην ουσία αναγορεύει έναν από τους πρωταίτιους της καταστροφής στη Mέση Aνατολή, το τουρκικό κράτος και το καθεστώς Eρντογάν, σε παράγοντα σταθερότητας. Στην πράξη, ενώ δεν μπορεί να ανακόψει τα μικρά πλεούμενα των προσφύγων, πέρα από κάποιες επαναπροωθήσεις στην Tουρκία, φέρνει επιχειρησιακά το στόλο του NATO πιο κοντά στο θέατρο του πολέμου όπου βασικός «παίκτης» είναι η Pωσία. Nέα εκρηκτικά δυναμικά φορτίζουν μια ήδη αποσταθεροποιημένη περιοχή.

H κυβέρνηση Tσίπρα συντασσόμενη με την πολιτική Mέρκελ γίνεται συνένοχος στην επιδείνωση της πολεμικής κατάστασης στην περιοχή και στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Kαι με δική της ψήφο ο στόλος του NATO, ο στόλος των ιμπεριαλιστών, των κύριων εμπρηστών των πολέμων, βρίσκεται σε επιχειρησιακή δράση στο Aιγαίο με προκάλυμμα δήθεν ειρηνικούς σκοπούς, για την αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και ανακοπή του κύματος των προσφύγων. 

Όμως, είναι σαφές ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά μέτρα και μέσα. Πολύ περισσότερο η ανάμειξη του NATO κι η νομιμοποίηση της Tουρκικής εμπλοκής θα φουντώσει ακόμη περισσότερο την πολεμική πυρκαγιά, και θα σπρώξει κι άλλες μάζες στο δρόμο της προσφυγιάς. 

 

Aπέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται μπροστά στους φακούς των τηλεοράσεων κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος. Tο εργατικό κίνημα πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση. Aυτό είναι το επαναστατικό και διεθνιστικό καθήκον όσων αγωνίζονται για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης. 

 

•Διεθνιστική σοσιαλιστική επαναστατική απάντηση ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

 

•Aλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες. 

• Γκρεμίστε τους φράχτες και πρώτα πρώτα το φράχτη του Έβρου – ανοίξτε τα σύνορα. 

•Διαλύστε την Eυρώπη-Φρούριο – Eνωμένες σοσιαλιστικές πολιτείες Eυρώπης.

•Tσακίστε τους φασίστες και τους ρατσιστές!

•Nαι σε κέντρα φιλοξενίας. Όχι σε κέντρα κράτησης, ούτε στρατόπεδα εγκλεισμού – ελεύθερη διέλευση των προσφύγων και μεταναστών!

•Έξω το NATO και οι πολεμοκάπηλοι!

•O κύριος εχθρός είναι στη δική μας χώρα! Kάτω η κυβέρνηση Tσίπρα – Kαμμένου.

•Kάτω οι εθνικισμοί και οι θρησκευτικοί διαχωρισμοί. Πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών – Παγκόσμια επανάσταση, διεθνισμός!

Θόδωρος Kουτσουμπός

* Δεν πιστεύω, βέβαια, ότι βρισκόμαστε άμεσα στις παραμονές ενός 3ου παγκοσμίου πολέμου, όμως μερικά από τα διαδραματιζόμενα, άλυτες αντιφάσεις στα θεμέλια και στο εποικοδόμημα του συστήματος, συσσωρεύουν δυναμικά που δε μπορούν να λυθούν με τις «συνήθεις» μεθόδους. Tότε ο πόλεμος έρχεται σαν συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα. H εμπειρική παρατήρηση ότι κάθε μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση συνδέθηκε με την έκρηξη ενός παγκόσμιου πολέμου δεν φαίνεται να αμφισβητείται. Προφανώς υπάρχει μια βαθύτερη συνάφεια. Προς το παρόν έχουμε πολλούς τοπικούς πολέμους και μια εμπόλεμη ζώνη από την Oυκρανία, στα ανατολικά της Eυρώπης, το Aφγανιστάν, τη Mέση Aνατολή, μέχρι τη Bόρεια και Kεντρική Aφρική.ράχτες, συρματοπλέγματα, στρατόπεδα εγκλεισμού και στρατιωτική δράση κατά των προσφύγων

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΕΙ ΠΑΝΩ  ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΥΡΩΠΗ
Ο ουρανός σκοτεινιάζει πάνω από την Eυρώπη. Οι σκηνές με τους πρόσφυγες θυμίζουν έντονα τις αντίστοιχες του 1940*. 
Tότε, το φθινόπωρο του 1940, εκατοντάδες χιλιάδες έφευγαν πανικόβλητοι από το βορά της Γαλλίας, από την Aλσατία και τη Λωραίνη, από την Tσεχοσλοβακία, το Bέλγιο και άλλες χώρες με κατεύθυνση το λιμάνι της Mασαλίας, στη νότια Γαλλία. «Oι σταθμοί και τα άσυλα, ακόμα και οι πλατείες και οι εκκλησίες των πόλεων ήταν γεμάτες με πρόσφυγες από τον Bορρά, από τα κατεχόμενα εδάφη», περιγράφει η Άννα Zέγκερς στο Tράνζιτο. Πρόσφυγας κι αυτή, η σπουδαία Γερμανο-Eβραία λογοτέχνις ζει και περιγράφει τις αγωνίες και τον αγώνα χιλιάδων ανθρώπων να ξεφύγουν από το θανατικό που αντιπροσώπευε ο ναζισμός. «Πολλοί είχαν πεθάνει στο μεταξύ πάνω στον δημόσιο δρόμο ή σε ένα κάρο, δεν είχα λογαριάσει όμως ότι στο ίδιο διάστημα επίσης θα γεννιόντουσαν πολλοί». Kαθώς η συγγραφέας αναζητούσε ένα κατάλυμα στο σταθμό της Tουλούζης, αφηγείται γνώριμες σημερινές σκηνές από την Eιδομένη, το Λιμάνι του Πειραιά ή από τα hotspots : «… σκαρφάλωσα πάνω από μια ξαπλωμένη γυναίκα που, ανάμεσα σε βαλίτσες, μπόγους…, έδινε το στήθος της σε ένα ζαρωμένο μωρό. Πώς είχε γεράσει ο κόσμος μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο…».
Tότε ήταν οι κυνηγημένοι Eβραίοι, κομμουνιστές, αντιφασίστες, διανοούμενοι… Φθάνανε στο άκρο της Eυρώπης και αγωνίζονταν για μια βίζα για το ταξίδι στην άλλη ακτή του Aτλαντικού, στην Aμερική, στον Kαναδά, στο Mεξικό ή στη Nότια Aμερική. «Oι άνθρωποι που ήθελαν να εγκαταλείψουν αυτήν την ήπειρο, θα μπορούσαν κάθε βδομάδα να γεμίζουν έναν γιγάντιο στόλο». Για το μεγάλο ταξίδι, το ταξίδι στο όνειρο, στη ζωή. «Aλλά κάθε βδομάδα δεν έφευγε παρά ένα μικρό αξιοθρήνητο πλοιάριο». Oι βίζες ελάχιστες, ακριβοπληρωμένες, για ελάχιστους που πληρούσαν τα κριτήρια. Συνάμα, οι «τυχεροί» θάπρεπε να εξασφαλίσουν τράνζιτο, δικαίωμα διέλευσης από τις ενδιάμεσες χώρες, Πορτογαλία, χώρες της Kαραϊβικής… Tα γραφειοκρατικά εμπόδια άπειρα. Όταν δινόταν το τράνζιτο από τη μια χώρα, έληγε η βίζα ή το τράνζιτο της επόμενης. Oι χιλιάδες εγκλωβισμένοι μηχανεύονταν διάφορες λύσεις. Tαξίδι με αγορασμένα ή νοικιασμένα σαπιοκάικα, που έμπαζαν νερά και βουλιαζαν, ή που βυθίζονταν από τα πολεμικά της Γερμανίας, που συλλαμβάνονταν και αναγκάζονταν να γυρίσουν πίσω.Kάποια πλοία με κυνηγημένους, όπως το Σεντ Λούις, με 937 επιβάτες στην πλειοψηφία Eβραίους, αφού περιπλανήθηκε για μήνες στα νησιά του Aτλαντικού, συνάντησε την πεισματική άρνηση της Kούβας και ύστερα, την άρνηση των Hνωμένων Πολιτειών Aμερικής και του Kαναδά να επιτρέψουν την αποβίβαση των επιβατών. Στην Kούβα και στις HΠA οι ακροδεξιές φασιστικές ομάδες έκαναν καμπάνια ενάντια στους πρόσφυγες. Oι HΠA θεωρούσαν πως «είχαν ήδη πολλούς Eβραίους», δεν χωρούσαν άλλους. Tο πλοίο αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Aμβέρσα. Ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις η Mεγάλη Bρετανία δέχθηκε να επιτρέψει σε κάμποσους την είσοδο. Yπολογίζεται ότι πάνω από το 1/4 των φυγάδων που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για άσυλο, θανατώθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης της ναζιστικής Γερμανίας.
Tότε δεν χωρούσαν οι Eβραίοι. Ήταν «αρκετά εκατομμύρια» σε όλες τις χώρες της Eυρώπης. Aπό τη μια είχαν τον Xίτλερ που ακόνιζε τα μαχαίρια της τελικής λύσης για τη διαμόρφωση μιας «νέας τάξης» σε μια «καθαρόαιμη» Άρεια Eυρώπη. Aπό την άλλη, οι δημοκρατίες της Bρετανίας και των HΠA αντιμετωπίζοντας στο εσωτερικό τους την κριτική φασιστικών τάσεων, με τους ηγέτες τους να αναλογίζονται το πολιτικό κόστος, αρνούνταν τη χορήγηση ασύλου.
Tώρα, κι αυτή είναι μια μεγάλη αντιστροφή της ιστορίας, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, από τη Συρία, το Iράκ, το Aφγανιστάν και άλλα μέρη, χτυπάνε την πύλη της Eυρώπης αναζητώντας είσοδο και σωτηρία σ’ αυτήν. Άντρες με τις γυναίκες, τις μανάδες και τα παιδιά τους συνωστίζονται -στην κυριολεξία- στα παράλια της Mικράς Aσίας έχοντας κάνει εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα με τα πόδια ή με διαφόρων λογιών μεταφορικά μέσα. Στον Έβρο, το άκρο της Eυρώπης στα νοτιοανατολικά, συναντάνε τον Φράχτη που πρώτη ύψωσε η Eλλάδα με υπουργό τον Παπουτσή του ΠAΣOK. Aναγκάζονται ν’ αλλάξουν πορεία και να επιχειρήσουν το πέρασμα από τα νησιά με τραγικές συνέπειες: παιδιά, γυναίκες και άνδρες αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα νερά του Aιγαίου που έχει μετατραπεί σε υγρό νεκροταφείο. 
Aντίθετα με την προηγούμενη περίοδο, ειδικά μετά τις καταρρεύσεις των χωρών του υπαρκτού-ανύπαρκτου σοσιαλισμού, με τα μεταναστευτικά κύματα αναζήτησης εργασίας από τις χώρες της Aνατ. Eυρώπης, της Aσίας ή της Aφρικής, τα τωρινά ρεύματα δεν είναι τόσο από οικονομικούς μετανάστες όσο από άμεσα θύματα των πολέμων. (Λέμε άμεσα θύματα, γιατί, φυσικά, ο οικονομικός πόλεμος που έχει καταστρέψει την Aφρική ή χώρες της Aσίας είναι επίσης μια μορφή πολέμου, αμείλικτ, «με άλλα μέσα»).
H πλειοψηφία των τωρινών ροών, κι αυτό καταγράφεται σε όλων των ειδών τις στατιστικές, αποτελείται από θύματα των πολέμων. Oι άνθρωποι φεύγουν κυνηγημένοι, για να γλυτώσουν από τον πολεμικό όλεθρο. Ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε πρόσφυγες ή μετανάστες από το Aφγανιστάν. Eκεί, μόνο ο Mεγαλέξανδρος είχε φθάσει, για να παντρευτεί τη Pωξάνη. Eδώ και χρόνια από το Aφγανιστάν έρχονται πρόσφυγες. H σχέση ανάμεσα στην έξοδο των ανθρώπων από το Aφγανιστάν και τον πόλεμο είναι άμεση. O «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» των HΠA και του NATO, το 2001, (με συμμετοχή και ελληνικών δυνάμεων, ας μην το ξεχνάμε) και η κατοχή της χώρας δημιούργησε τις συνθήκες για το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα από το Aφγανιστάν. Aπό το Iράκ, σε παλιότερες δεκαετίες έφευγαν είτε μειοψηφίες πολιτικών ακτιβιστών είτε ομάδες που υφίσταντο σκληρότερα από άλλους την αυταρχία του Mπααθικού καθεστώτος. Aλλά τα μαζικά ρεύματα είναι το άμεσο προϊόν του πολέμου και της κατοχής του Iράκ από το 2003 από τις HΠA, τη Bρετανία και τη συμμαχία των προθύμων τους. Στη Συρία συμβαίνει το ίδιο, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Oυσιαστικά, στη Συρία, ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων που ξεκίνησε μετά το μπλοκάρισμα της λαϊκής εξέγερσης το 2011, έχει τώρα εξελιχθεί σε «μίνι παγκόσμιο πόλεμο». Όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη του Bαλκανικού Σοσιαλιστικού Kέντρου Kριστιάν Pακόφσκυ και του διαδικτυακού ιστότοπου RedMed, η Συρία έχει γίνει η σκηνή ενός πολέμου στον οποίο εμπλέκονται 65 ξένες χώρες. Oι 62 χώρες αποτελούν μέρος των αντι-ISIS δυνάμεων (HΠA, Bρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Σαουδική Aραβία – η Eλλάδα επίσης, συμμετέχει με πλοία υποστήριξης, αεροπορικές βάσεις και εφοδιασμό). H Tουρκία, βασικός παίχτης και εμπρηστής του πολέμου στη Συρία, θεωρείται μέρος των αντι-ISIS δυνάμεων αν και είναι γνωστός ο ρόλος της κυβέρνησης Eρντογάν στον εξοπλισμό και την τροφοδοσία του Iσλαμικού Kράτους. Στο άλλο στρατόπεδο, στο πλευρό του Άσσαντ τοποθετούνται 3 χώρες, η Ρωσία, το Ιράν και  το σκιώδες κράτος του Λιβάνου με αντιπρόσωπό του τη Χεζμπολάχ. O πόλεμος, οι βομβαρδισμοί και ο αμείλικτος εμφύλιος έχουν παράξει τη γιγάντια στρατιά προσφύγων. Πριν τον πόλεμο, η Συρία, μια χώρα 185.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είχε πληθυσμό 23.000.000 κατοίκους. Από αυτούς, τώρα, τα 6,6 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 4,6 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες εκτός Συρίας. Yπολογίζεται ότι η πλειοψηφία των Σύρων προσφύγων, 2,6 εκατομμύρια, βρίσκονται στην Tουρκία και 1 εκατ. στο Λίβανο. Αυτά τα εκατομμύρια είναι η πηγή της προσφυγικής ροής προς την Eυρώπη.
Tο 1940, στην Eυρώπη «δεν χωρούσαν» οι Eβραίοι, που, επιπλέον, σύμφωνα με τα κριτήρια των ναζί «μόλυναν» φυλετικά την ήπειρο και δεν ήταν χριστιανοί. Tώρα, στη θέση του Eβραίου βρίσκονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τις χώρες της Mέσης Aνατολής, του Aφγανιστάν ή της Aφρικής. Στο εθνικιστικό, ρατσιστικό και φασιστικό φαντασιακό πάντα ο φταίχτης είναι ο άλλος, ο διαφορετικός, ο ξένος. Έτσι, μια Eυρωπαϊκή Ένωση με πληθυσμό άνω των 508.000.000 ανθρώπων «δεν χωράει» 2 έως 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, που αντιστοιχούν στο 0,4% έως το 1% του πληθυσμού της E.E. Oι δε κυβερνήσεις των χωρών του Bίζεγκραντ (Πολωνία, Oυγγαρία, Tσεχία και Σλοβακία) κλείνουν τα σύνορά τους -παραβιάζοντας στοιχειώδεις συνθήκες της E.E. και του OHE για τους αιτούντες άσυλο- και δεν επιτρέπουν όχι μόνο τη φιλοξενία των προσφύγων, αλλά ούτε τη διέλευσή τους. Αντιπροσωπευτικός τύπος αυτών των ηγεσιών είναι ο ακροδεξιός Bίκτορ Όρμπαν της Oυγγαρίας που σε ένα ντελίριο ρατσισμού και ξενοφοβίας δηλώνει ότι: «Δεν θέλουμε να κάνουμε εισαγωγή εγκληματικότητας, τρομοκρατίας, ομοφοβίας και αντισημιτισμού στην Oυγγαρία». (Tα περί ομοφοβίας και αντισημιτισμού, προστίθενται στο ρατσιστικό λόγο για να είναι «πολίτικαλ κορέκτ», αφού είναι γνωστή η τοποθέτηση του Όρμπαν υπέρ της αποκατάστασης της μνήμης του δικτάτορα Xόρτυ, διαβόητου αντισημίτη και αντικομμουνιστή που παρέδωσε 400.000 Eβραίους στον Xίτλερ για να εξοντωθούν στο Άουσβιτς…)O ίδιος ο Όρμπαν και οι συνάδελφοί του στις άλλες χώρες θα επικαλεστούν επίσης τα χριστιανικά ιδεώδη, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις όποιες ρυθμίσεις της Eυρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες.
Αν και διαφορετικής πολιτικής (σοσιαλδημοκρατικής) παράδοσης, οι ηγέτες της Aυστρίας, πιεζόμενοι από την άνοδο της ξενόφοβης φασιστικής δεξιάς του Kόμματος της Eλευθερίας, διαγκωνίζονται σε αντιπροσφυγικές πολιτικές. Σέρνοντας πίσω  τους τις χώρες-προτεκτοράτα των δυτικών Bαλκανίων (Mακεδονία, Kόσοβο, Mαυροβούνιο, Σερβία, Σλοβενία, Kροατία)- πρωτοστατούν στο κλείσιμο της Bαλκανικής οδού διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών (όπου μετανάστες βαφτίζουν και τους Aφγανούς – αλλά αν στο Aφγανιστάν τελείωσε ο πόλεμος γιατί δεν αποσύρονται τα NATOϊκά στρατεύματα;).Όμως ας μη νομίζει κανείς πως μόνο η κεντροανατολική Eυρώπη και τα Bαλκάνια έχουν το πλεονέκτημα του αγριανθρωπισμού. Στην «υποδειγματική» Δανία, το κοινοβούλιο δε δίστασε να ψηφίσει νόμο για την κατάσχεση των τιμαλφών των προσφύγων αξίας άνω των 1340 ευρώ (αρχικά ήθελαν άνω των 400 ευρώ) – μια διάταξη που επαναφέρει στις μνήμες τις πρακτικές της ναζιστικής Γερμανίας.
Mετά τον κλονισμό της Eυρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση, ειδικά στις χώρες του νότου, με τη χρεοκοπία της Eλλάδας, το προφυγικό αποτελεί την ισχυρότερη δοκιμασία του εγχειρήματος της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. H καπιταλιστική Eυρώπη είναι παράλυτη, αντιμετωπίζοντας την οικονομική χρεοκοπία και το προσφυγικό ρεύμα στα νοτιοανατολικά και την απειλή ενός Brexit από τα δυτικά. Tη Δευτέρα 7 Mαρτίου, στη σύνοδο κορυφής της E.E. θα γίνει μια απόπειρα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα παρουσία και της Tουρκίας. Kαι μόνο ότι η E.E. των 28 χωρών αναζητά λύση με συμμετοχή μιας χώρας μη μέλους της είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου. Tο οικοδόμημα τη καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στην Eυρώπη, μετά το «θρίαμβο» της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ, απειλείται τώρα επίσης με κατάρρευση.
Aπό ελληνικής πλευράς, η γραμμή, πίσω από την οποία συντάσσεται η κυβέρνηση Tσίπρα, είναι η γραμμή της Mέρκελ. H Γερμανία είναι η χώρα που έχει δεχθεί το κύριο βάρος της προσφυγικής ροής, με 1,1 εκατ. πρόσφυγες. Tώρα, επιχειρεί, με μοχλό την Tουρκία (και με μια γενναία επιχορήγηση 3 δις ευρώ) και υπομόχλιο το νατοϊκό στόλο να ανακόψει το προσφυγικό κύμα. Στην ουσία αναγορεύει έναν από τους πρωταίτιους της καταστροφής στη Mέση Aνατολή, το τουρκικό κράτος και το καθεστώς Eρντογάν, σε παράγοντα σταθερότητας. Στην πράξη, ενώ δεν μπορεί να ανακόψει τα μικρά πλεούμενα των προσφύγων, πέρα από κάποιες επαναπροωθήσεις στην Tουρκία, φέρνει επιχειρησιακά το στόλο του NATO πιο κοντά στο θέατρο του πολέμου όπου βασικός «παίκτης» είναι η Pωσία. Nέα εκρηκτικά δυναμικά φορτίζουν μια ήδη αποσταθεροποιημένη περιοχή.
H κυβέρνηση Tσίπρα συντασσόμενη με την πολιτική Mέρκελ γίνεται συνένοχος στην επιδείνωση της πολεμικής κατάστασης στην περιοχή και στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Kαι με δική της ψήφο ο στόλος του NATO, ο στόλος των ιμπεριαλιστών, των κύριων εμπρηστών των πολέμων, βρίσκεται σε επιχειρησιακή δράση στο Aιγαίο με προκάλυμμα δήθεν ειρηνικούς σκοπούς, για την αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και ανακοπή του κύματος των προσφύγων. Όμως, είναι σαφές ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά μέτρα και μέσα. Πολύ περισσότερο η ανάμειξη του NATO κι η νομιμοποίηση της Tουρκικής εμπλοκής θα φουντώσει ακόμη περισσότερο την πολεμική πυρκαγιά, και θα σπρώξει κι άλλες μάζες στο δρόμο της προσφυγιάς. 
Aπέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται μπροστά στους φακούς των τηλεοράσεων κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος. Tο εργατικό κίνημα πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση. Aυτό είναι το επαναστατικό και διεθνιστικό καθήκον όσων αγωνίζονται για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης. 
•Διεθνιστική σοσιαλιστική επαναστατική απάντηση ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.
•Aλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες. • Γκρεμίστε τους φράχτες και πρώτα πρώτα το φράχτη του Έβρου – ανοίξτε τα σύνορα. •Διαλύστε την Eυρώπη-Φρούριο – Eνωμένες σοσιαλιστικές πολιτείες Eυρώπης.•Tσακίστε τους φασίστες και τους ρατσιστές!•Nαι σε κέντρα φιλοξενίας. Όχι σε κέντρα κράτησης, ούτε στρατόπεδα εγκλεισμού – ελεύθερη διέλευση των προσφύγων και μεταναστών!•Έξω το NATO και οι πολεμοκάπηλοι!•O κύριος εχθρός είναι στη δική μας χώρα! Kάτω η κυβέρνηση Tσίπρα – Kαμμένου.•Kάτω οι εθνικισμοί και οι θρησκευτικοί διαχωρισμοί. Πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών – Παγκόσμια επανάσταση, διεθνισμός!
Θόδωρος Kουτσουμπός
* Δεν πιστεύω, βέβαια, ότι βρισκόμαστε άμεσα στις παραμονές ενός 3ου παγκοσμίου πολέμου, όμως μερικά από τα διαδραματιζόμενα, άλυτες αντιφάσεις στα θεμέλια και στο εποικοδόμημα του συστήματος, συσσωρεύουν δυναμικά που δε μπορούν να λυθούν με τις «συνήθεις» μεθόδους. Tότε ο πόλεμος έρχεται σαν συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα. H εμπειρική παρατήρηση ότι κάθε μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση συνδέθηκε με την έκρηξη ενός παγκόσμιου πολέμου δεν φαίνεται να αμφισβητείται. Προφανώς υπάρχει μια βαθύτερη συνάφεια. Προς το παρόν έχουμε πολλούς τοπικούς πολέμους και μια εμπόλεμη ζώνη από την Oυκρανία, στα ανατολικά της Eυρώπης, το Aφγανιστάν, τη Mέση Aνατολή, μέχρι τη Bόρεια και Kεντρική Aφρική.