H Tαξικότητα της Ψήφου
Ας ξεκινήσουμε με ένα κλισέ: μεγάλος «νικητής» στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ήταν η αποχή. Προσεγγίζοντας το 44% της αποχής, που σημείωσε μια άνοδο 8 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το Γενάρη, 774.000 επιπλέον ψηφοφόροι απείχαν. Άλλες 30.000 αυξήθηκαν τα λευκά.
Αυτή η μαζική έκφραση της απαξίωσης του κόσμου για το σύνολο του αστικού πολιτικού συστήματος, η άρνησή του να επιλέξει μνημονιακό δήμιο, ανέβασε στατιστικά τα ποσοστά των κομμάτων, την στιγμή που έχασαν όλα σε απόλυτο αριθμό ψήφων. Συγκεκριμένα, τα κόμματα της Βουλής έχασαν: ΣΥΡΙΖΑ – 320.129, ΝΔ -192.845, Χρυσή Αυγή – 8.846, ΠΑΣΟΚ (λόγω του επαναπατρισμού των κεντροαριστερών ψήφων πρέπει να συγκριθεί με το άθροισμα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΚΙΔΗΣΟ του Ιανουαρίου)-130.534, ΚΚΕ – 36.645, Το Ποτάμι-151.823, ΑΝΕΛ – 93.310.
Για μια πιο σφαιρική ανάλυση αυτών των αποτελεσμάτων, παραπέμπουμε στην ανακοίνωση του ΕΕΚ, καθώς και στο σχετικό άρθρο του σ. Σ. Μιχαήλ που δημοσιεύεται σε αυτό το φύλλο της Ν.Π. Εδώ, ας σταθούμε στην «γεωγραφία» της ψήφου, και πως αυτή ερμηνεύεται από κοινωνική και ταξική σκοπιά.
Για άλλη μια φορά, όπως και στο δημοψήφισμα, είναι χαρακτηριστική η ταξική διάσταση της ψήφου: ένα κομμάτι της πιο φτωχής εργατικής τάξης, δίστασε να απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας ισχνές ελπίδες όπως προκύπτουν από την άμεση εμπειρία της, που ακόμα δεν έχει ενσωματώσει το σοκ της επερχόμενης εφαρμογής ενός τρίτου μνημονίου, και φοβούμενη την επιστροφή στη χειρότερη δεξιά, έδωσε συντριπτικές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Σε αυτές τις προλεταριακές περιοχές η δεξιά καταβαραθρώθηκε, ενώ η αποχή ήταν στα ψηλότερα της, πράγμα που δείχνει πως οι μάζες της αποχής, είναι εν δυνάμει «δικός μας» κόσμος, εργατόκοσμος που απορρίπτει συνολικά τις αστικές-δημοκρατικές «λύσεις». Σαφές δείγμα, είναι οι εργατικές γειτονιές της Β’ Πειραιά. Π.χ. στο Πέραμα έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ 42% (με μια πτώση 1000 ψήφων), στη δεύτερη ΝΔ μόλις 18,45% (μείον 800 ψήφους) ενώ απείχε το 52%. Αντίστοιχες διαφορές, σημειώνονται και στις άλλες γειτονιές της Β’ Πειραιά, στο Κερατσίνι, Δραπετσώνα, στον Κορυδαλλό κλπ. Σε κάποιες από αυτές τις εργατογειτονιές, τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ, πράγμα που δείχνει τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρεί με τμήματα της εργατικής τάξης, που βλέπουν στο κόμμα του Περισσού μια άλλη λύση, έξω από το σύστημα. Στις πλέον καθημαγμένες από κρίση κι ανεργία, όπως το Πέραμα, ανεβασμένη εμφανίζεται η φασιστική Χ.Α. Όμως στις μικροαστικές γειτονιές της Α’ Αθήνας, (είτε πιο «εύπορες» όπως Αμπελόκηποι, είτε κατεστραμμένες όπως Αγ. Παντελεήμονας) που ήταν ένα από τα προπύργια της Χ.Α., χάνει 2.825 ψήφους και 0,14%, ενώ οι διαφορές των δύο πρώτων κομμάτων είναι απόλυτα οριακές.
Στον αντίποδα, στις γειτονιές της αστικής τάξης, η Ν.Δ. καταγράφει ασύλληπτα ρεκόρ, σε πλήρη αντίθεση με τον μέσο όρο της επικράτειας. Απόδειξη, πως η βίαιη «σταθερότητα» μιας δεξιάς διακυβέρνησης για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, αποτελεί την πρώτη επιλογή για την αστική τάξη. Φερ’ ειπείν, στη Φιλοθέη-Ψυχικό, η ΝΔ σάρωσε με αύξηση στο 54% και με άνοδο 150 ψήφων μάλιστα, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 17% και πτώση 800 ψήφων, ενώ η αποχή κυμάνθηκε μόλις στο 34%. Το Ποτάμι, αν και με ελαφριά πτώση, εμφανίζεται τρίτο κόμμα, πάνω από την Χ.Α., ενώ η υπόλοιπη αριστερά, όπως το ΚΚΕ, μένει… «εκτός Βουλής». Πανομοιότυπα αποτελέσματα συναντά κανείς στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα κ.λπ.
Άμεση ήταν η αντανάκλαση του προσφυγικού ζητήματος και της φασιστικής σπέκουλας, στο Αιγαίο και στα νησιά-επίκεντρα του θέματος: στην Κω της προσφυγικής κρίσης, η Χ.Α. διπλασίασε τα ποσοστά της με 550 επιπλέον ψήφους. Συνολικά στα Δωδεκάνησα, αύξησε τις ψήφους της κατά 1490, και τα ποσοστά της κατά 2,54%. Σε αντίστοιχες συνθήκες, στη Λέσβο, πήρε επιπλέον 1458 ψήφους και 3,12%, αν κι εκεί δεν κατάφερε να υποσκελίσει το τρίτο ΚΚΕ.
Aστυνομία
Αύξηση επίσης, συναντούν τα ποσοστά της Χ.Α., πάνω από το μέσο όρο, για άλλη μια φορά ανάμεσα στα σώματα ασφαλείας. Για παράδειγμα, στο 802ο εκλογικό τμήμα στην οδό Αμπελακίων που βρίσκεται κοντά στη ΓΑΔΑ, η Χ.Α. ανέβασε τα ποσοστά της σε 16,9% από 14,37%. Στο ίδιο τμήμα, όταν μέχρι το 2012 δεν ψήφιζαν εκεί οι αστυνομικοί, οι φασίστες μετά βίας ξεπερνούσαν το 4%. Αντίστοιχα, και σε άλλα τμήματα, όπως στο 805ο, η Χρυσή Αυγή κατέγραψε άνοδο από 12,67% σε 15%.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εκλογική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ –Aνένταχτοι αγωνιστές/ες που πρότεινε μια επαναστατική εναλλακτική διέξοδο από τα μνημόνια και τη κρίση, κατέγραψε τα πιο υψηλά ποσοστά του στο δήμο Bύρωνα (1,57%), στο Περιστέρι (1,49%), στο Xαϊδάρι (1,48%) –συνολικά στην εργατική-λαϊκή Β’ Αθήνας (1,18%). Στην περιφέρεια, το ψηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στη Λευκάδα (1,3%).
Κ. Αποστολόπουλος