Επίθεση σε ελευθεριακό στέκι από υπόδικους ναζιστές

Επίθεση σε ελευθεριακό στέκι από υπόδικους ναζιστές

Η υποδικία για άλλη μια φορά δεν εμπόδισε τους χρυσαυγίτες να χτυπήσουν δολοφονικά στο στέκι Φαβέλα στις 25 Φεβρουαρίου. Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης ήταν η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα Ελευθερία Τομπατζόγλου, που υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Η δίκη ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη με έγγραφα και βίντεο που επιβεβαιώνουν τον ανεπαρκή ρόλο της αστυνομίας στις 3 μεγάλες υποθέσεις. Θυμίζω πως αυτές οι υποθέσεις είναι η δολοφονία Φύσσα, οι επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους Αλιεργάτες.

Στις 27 Φεβρουαρίου, δύο μέρες μετά την επίθεση, η πολιτική αγωγή ζήτησε από την Έδρα να διακόψει. Οι συνήγοροι των ναζιστών αφού υποβίβασαν το ζήτημα της επίθεσης σε ατύχημα και αδιαθεσία (sic), προέβησαν σε δηλώσεις ότι δεν έχουν πρόβλημα και ότι αυτό διευκολύνει και τους ίδιους σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφός τους έχει επίσης “ατύχημα”. Η Έδρα διέκοψε για 10 λεπτά και απέρριψε το αίτημα της ΠΑ με αποτέλεσμα οι συνήγοροι του αντιφασιστικού κινήματος να αποχωρήσουν. Κατά την διακοπή η Μάγδα Φύσσα δέχτηκε λεκτική επίθεση από τον συνήγορο Μιχαλόλια, ανιψιό του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Η δικάσιμος συνεχίστηκε με προβολή βίντεο σχετιζόμενων με την υπόθεση της Εγκληματικής Οργάνωσης. Την επόμενη δικάσιμο, 2 Μαρτίου, και με παρουσία και σχολιασμό της κυρίας Τομπατζόγλου ακολούθησε σχολιασμός των εγγράφων. Το μεγαλύτερο μέρος τους σχολιασμού αφορούσε τα διαβιβαστικά όπου φαίνεται η ανεπάρκεια της αστυνομίας. Έγινε λόγος από όλους τους πολιτικούς ενάγοντες για τις ανακολουθίες των γεγονότων και τις διαφορετικές ώρες στις καταθέσεις των μαρτύρων-αστυνομικών ώστε να καλύψουν τις “παραλείψεις” τους.

Ένα επίσης σημαντικό κλειδί για την υπόθεση το προσέφερε ο κύριος Μαλαγάρης. Κατά την διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων του ΠΑΜΕ κλασική ερώτηση των συνηγόρων των ναζί ήταν ότι αν οι χρυσαυγίτες θέλανε όντως να έχουν νεκρό από την δολοφονική επίθεση τότε γιατί δεν υπήρξε. Oυσιαστικά αποδομείται η ίδια της αστική δικαιοσύνη που αναγνωρίζει την κατηγορία της απόπειρας. Ο κ. Μαλαγάρης τόνισε πολύ σωστά οτι ένα βασικό επιχείρημα κατά αυτού του ισχυρισμού είναι η ιατρική βεβαίωση περί “ελαφράς σωματικής βλάβης”. Ο συνήγορος έθεσε το ερώτημα “αν πυροβολήσω κάποιον και δεν τον πετύχω, δεν υπάρχει σωματική βλάβη. Αυτό περιέχει λιγότερο ανθρωποκτόνο δόλο από ότι να τον κτυπήσω και να του προξενήσω ελαφρά σωματική βλάβη… ας γίνει εδώ μια αναπαράσταση για να φανεί η διαφορά” (ουσιαστικά, με την αναπαράσταση, ήτοι τον πυροβολισμό κάποιου μέσα στην αίθουσα, πέταξε το γάντι στην υπεράσπιση που κατά καιρούς έχει παρόμοιου διαμετρήματος παράλογα αιτήματα. Σαφώς δεν έγινε δεκτό και ο συνήγορος προφανώς δεν το έλεγε στα σοβαρά).

Η δίκη συνεχίζεται 12, 15, 21 Μαρτίου στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και 13, 22 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου, επί της Λ. Αλεξάνδρας.

Σοφία Τσάρου