Όσον αφορά τον νέο θανατηφόρο επιδημικό ιό, ο επιστημονικός κόσμος είναι πολύ επικριτικός. Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι κυβερνήσεις θεωρείται ασυγχώρητος.
Κάποιοι δεν έχουν μάθει τίποτα από τις επιδημίες που έπληξαν τον πλανήτη με τις τρελές αγελάδες, τον Έμπολα, τον SARS, την πανώλη των πτηνών, των χοίρων, κ.λπ. Την εποχή εκείνη, φαρμακευτικές επιχειρήσεις δέχθηκαν έντονη κριτική μετά την επιδημία του Έμπολα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11.000 ανθρώπους, επειδή δεν προχώρησαν στην παραγωγή εμβολίου αρκετά γρήγορα. Χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο, παρόλο που ένα εμβόλιο ήταν δοκιμασμένο επί μια δεκαετία». “Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, στον κόσμο, θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα για να προετοιμαστούμε για μολυσματικές ασθένειες εκτός των εποχών κρίσεως. Ο Σεθ Μπέρκλεϊ της Μεγάλης Βρετανίας, επικεφαλής της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Προώθηση του Εμβολιασμού και της Ανοσοποίησης, δήλωσε: “Το πιο δύσκολο για μένα να κατανοήσω είναι ότι ζούμε σε μα εποχή πρόληψης. Έχουμε πυρηνικά υποβρύχια ως τρίτη γραμμή άμυνας. Ξοδεύουμε πολλά χρήματα για την προετοιμασία πολέμου. Αλλά oι ασθένειες είναι μια εξελικτική βεβαιότητα, ενώ ο πόλεμος, η πυρηνική ενέργεια δεν είναι, και παρ’ όλα αυτά δαπανούμε πολλά για αυτό το είδος πρόληψης (Για τις λοιμώξεις όπως ο Έμπολα ή τώρα ο κορωνοϊός)” (The Guardian, 2/11).
Αλλά αν για αυτόν τον ειδικό «ο Έμπολα ήταν ο ISIS των λοιμωδών ασθενειών», πώς θα έπρεπε να αποκαλείται αυτή η νέα επιδημία του κορονοϊού που μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει ήδη σκοτώσει πάνω από χίλιους ανθρώπους – ακριβώς στο αρχικό επίκεντρό του, το Γουχάν της Κίνας; Δύο μήνες μετά την ανίχνευσή του, δεν υπάρχει εμπόδιο για να σταματήσει η εξάπλωσή του σε πλανητική κλίμακα: υπάρχουν ασθενείς και θάνατοι στις πέντε ηπείρους. Η έλλειψη διορατικότητας εκ μέρους των Κινεζικών αρχών έχει ήδη οδηγήσει στην παραίτηση δύο ανώτερων αξιωματούχων του Γουχάν.
Τώρα, «η επίσημη λογοκρισία αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες. Είναι δύσκολο να ελέγξει την χιονοστιβάδα των προκλήσεων και την διαδικτυακή αγανάκτηση με τις πρώτες προσπάθειες κάλυψης της ασθένειας. Ένας από τους πρώτους στόχους ήταν ο υπεύθυνος υγείας που εστάλη από το Πεκίνο στο Γουχάν για να διαβεβαιώσει δημόσια τις μάζες ότι ο ιός ήταν αποτρέψιμος και ελεγχόμενος. Μολύνθηκε από τον ιό και έγινε σύμβολο κυβερνητικής ανικανότητας και ανεντιμότητας” (Financial Times, 10/2). Στον Κινεζικό επιστημονικό και ακαδημαϊκό κόσμο, έχει εμφανιστεί ένα αυξανόμενο κύμα αγανάκτησης. «Το σημείο καμπής αυτής της κρίσης -η οποία εξελίχθηκε από ένα απλό πρόβλημα σε μια σοβαρή πρόκληση, σε ένα υπαρξιακό πρόβλημα του κυβερνώντος κόμματος- ήταν ο θάνατος του 33χρονου οφθαλμιάτρου από το Γουχάν, ονόματι Li Wenliang, ο οποίος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε διαδικτυακές ομάδες συνομιλίας με τους συναδέλφους του από την ιατρική σχολή». Θα είναι πάλι η πόλη του Γουχάν, όπου ξεκίνησε η πρώτη Κινεζική επανάσταση το 1911, όπως θυμούνται οι Financial Times, η ακούσια μαία των νέων ιστορικών γεγονότων;
Νορμπέρτο Μαλάι
(αναδημοσιεύεται από το βραζιλιάνικο περιοδικό Boletim Classista)