του Ερνέστο Αγγελή
Στην επιχείρηση καταστολής που έγινε στο Πολυτεχνείο, ο ακροδεξιός βουλευτής της ΝΔ, Μπογδάνος, προΐστατο ή «το έπαιζε» προϊστάμενος των οργάνων της “τάξης”. Το κατεξοχήν κόμμα του κεφαλαίου, η μετεμφυλιοπολεμική δεξιά, χρησιμοποιεί μέσα χουντικής βίας, προκειμένου να επιβάλλει την εξουσία της αστικής τάξης στη νεολαία.
Τίποτα όμως δεν προοιωνίζει “ευχάριστο τέλος” στη δεξιά διακυβέρνηση της χώρας. Τα γκλοπ και η βία της αστυνομίας σε συνδυασμό με την ανεργία και την πείνα των μαζών, είναι ο εκρηκτικός συνδυασμός που η εκδήλωσή του, θα γίνουν ταφόπλακα για την κυβέρνηση.
Η κινητοποίηση της νεολαίας και η κατάληψη του Πολυτεχνείου την Παρασκευή, προκάλεσε την λυσσασμένη αντίδραση του κράτους, όχι τόσο για την επικινδυνότητά της απέναντι στους σχεδιασμούς του, όσο για την πολιτική της διάσταση στον νυν καιρό.
Ενδεικτικό των ταγματασφαλίτικων μεθόδων των αστυνομικών οργάνων, είναι αυτό που καταγγέλλουν πανεπιστημιακοί: δύο ώρες μετά την εκκένωση του Πολυτεχνείου, οι χαφιέδες που είχαν μείνει μέσα, έσπαγαν και διέλυαν τους χώρους και τα πράγματα στον χώρο, προκειμένου να αφήσουν “τεκμήριο” ενάντια στους “ταραξίες”. Ενέργειες που θυμίζουν ιδιαίτερα σε όσους έζησαν το γεγονός, εκείνες που κάνανε οι αστυνομικοί-ασφαλίτες της κυβέρνησης του Πασοκ, στο Πολυτεχνείο του 1995, μετά την εκκένωσή του από τους 500 καταληψίες.
Ο Χρυσοχουντίδης απειλεί να στείλει τους αστυνομικούς του μπράβους ενάντια στην διαδήλωση της 17 Νοέμβρη και ορισμένοι νομίζουν ότι αυτό είναι συνέπεια της τήρησης των υγειονομικών μέτρων από μια Κυβέρνηση θανατο-Πολιτικών. Τα αστυνομικά όργανα επιχειρούν να επαναλάβουν την χουντική βία ενάντια στους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου και τον αλληλέγγυο λαό. Όπως οι χαλκευμένες καταθέσεις των “οργάνων” στα δικαστήρια, ενάντια σε διωκόμενους μαθητές, φοιτητές, αγωνιστές, στοχεύουν στην καταστολή, τα ψευδο-τεκμήρια αυτά των κατασταλτικών μηχανισμών, στοχεύουν στην διαμόρφωση ενός κλίματος φόβου, ως όπλου μιας κυβέρνησης και μιας αστικής πολιτικής τάξης καταδικασμένης ιστορικά και για αυτό επικίνδυνης.
Δεν θα περάσουν! Η τιμή της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973, όπως και η μνήμη του επαναστατικού της δυναμικού, είναι πηγή έλξης για τις νέες γενιές του προλεταριάτου. Να ετοιμαστούμε και να παλέψουμε για την ιστορική έκπληξη, που δεν έρχεται ποτέ αυτόματα, μα ούτε και διστακτικά. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πηγή έμπνευσης και τα αιτήματά της παραμένουν ανολοκλήρωτα. Η ολοκλήρωσή τους, που είναι απαίτηση της Ζωής, θα περάσει πάνω από τα κεφάλια των βαρβάρων της Ιστορίας.