Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος αριθμεί σχεδόν 600 μέλη, διεξήγαγε σωματειακές εκλογές.
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ιδρύθηκε το 2011, για να απορροφήσει τέσσερις καταργηθέντες οργανισμούς (ΝΠΙΔ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ΔΕΚΟ και ανήκει στην ομάδα φορέων που εφαρμόστηκε, με το νόμο 4002, το ίδιο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, μαζί με την ΕΡΤ, ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΟΔΔΥ, ΙΕΝ κλπ.
Η περίπτωση του σωματείου εργαζόμενων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκτός πολλών άλλων λόγων, για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που προέρχονταν από τους τέσσερις καταργηθέντες οργανισμούς, παρουσίασαν σωστά για την περίπτωση ανακλαστικά και πολύ έγκαιρα εγκατέλειψαν τα ξεχωριστά σχήματα (τους παλιούς συλλόγους τους) και οργανώθηκαν χωρίς καθυστέρηση σε ενιαίο νέο σύλλογο, πράγμα το οποίο στη συνέχεια λειτούργησε καταλυτικά -παρ’ όλες τις σημαντικές δυσκολίες που στην πράξη προέκυψαν- στον αγώνα που έδωσε ο ενιαίος πλέον σύλλογος εναντίον της εφεδρείας, των απολύσεων, της διαθεσιμότητας, αλλά και των άλλων αντεργατικών πολιτικών. Αξίζει κάποια στιγμή, η εμπειρία αυτή (της ένωσης των τεσσάρων σωματείων σε ένα) να καταγραφεί πιο συστηματικά και επιφυλάσσομαι γι αυτό.
Στις σωματειακές εκλογές, εντυπωσιακή νίκη κατέγραψε ο συνδυασμός ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΓΩΝΑ και εντονότατο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των συσχετισμών που προέκυψαν από την κάλπη, το τι εκπροσωπούσε κάθε σχήμα που κατέβηκε στις εκλογές και ο τρόπος που καθένας κινήθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία.
Το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Αγώνα κατεβαίνει σταθερά με αριστερή, αντιμνημονιακή, αντισυστημική, μαχητική ρητορική, ήταν εξαρχής το πλέον μαζικό και διέθετε παράσταση νίκης, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων. Παρόλες τις αντιφάσεις του, διέπεται από τη λογική του ενιαίου μετώπου και δεν του έλειψε ποτέ ο δυναμισμός και η μαχητικότητα, στάση για την οποία επιβραβεύθηκε και σ’ αυτές τις εκλογές πανηγυρικά. Μέχρι τις προηγούμενες εκλογές (2014), σ’ αυτό το πλαίσιο συμμετείχαν μέλη, υποστηρικτές ή ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένα μέλη του ΔΣ (μειοψηφία), οπισθοχώρησαν απ’ αυτή τη θέση η οποία οδήγησε τελικά στη συγκρότηση στις πρόσφατες εκλογές ξεχωριστού ψηφοδέλτιου, της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, το οποίο ευθέως πήρε θέση φιλοκυβερνητική και φιλεργοδοτική. Επίσημη εμφάνιση παλαιοκομματικών δυνάμεων δεν υπήρξε, αλλά η φιλοκυβερνητική παράταξη, καθώς δεν διέθετε καμία δική της δυναμική, στράφηκε σε αποσυρμένους εκπροσώπους αυτών, οι οποίοι για την προσέλκυση ψηφοφόρων επιστράτευσαν μαζί με τους κυβερνητικούς όλα τα γνωστά, παλαιά τεχνάσματα (τηλεφωνήματα που ενημέρωναν πόσο θα εκτιμήσουν οι ηγεσίες τη στήριξη των εργαζόμενων στο σχήμα τους, που «ενδιαφέρονταν» για τις υποθέσεις των εργαζόμενων, προσδίδοντας στο «ενδιαφέρον» αυτό διπλό νόημα, υποσχέσεων αλλά και απειλών με την αντίθετη ανάγνωση κ.ά.), αλλά και τη συσπείρωση αυτών που προέρχονταν από τον ίδιο π.χ. οργανισμό (εν είδει επιχειρησιακού σοβινισμού). Δεν τους βγήκε, με κανένα τρόπο.
Το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΓΩΝΑ με το οποίο εκλέχθηκα δεύτερη σε σειρά ψήφων, κατίσχυσε θριαμβευτικά -73% έναντι 27% του άλλου ψηφοδελτίου- με βασικό μότο: Ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός δε μας αφορά – Έχουμε ταξικό πόλεμο – Συλλογική δράση με ταξικά σωματεία – Η Κοινή Αγροτική Πολιτική θερμοκοιτίδα των νεοτσιφλικάδων – Όπλα μας στον αγώνα η ταξική ενότητα και η αλληλεγγύη – Αντιπαράθεση με το κατεστημένο και το σύστημα εξουσίας στον Οργανισμό.
Μαργαρίτα Κουτσανέλλλου