ΣTHN YΠEPAΣΠIΣH TΩN EPΓATIKΩN ΔIKAIΩMATΩN
του Ερνέστο Αγγελή
Με πάνω από 50 ανθρώπους έγινε η εκδήλωση της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά την Πέμπτη 18 Ιουνίου, στο καφενείο του Μιχάλη, στην πλατεία Ρίμινι στο Ίλιον. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, άνεργοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, εργάτες στους ΟΤΑ, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, από την Δυτική Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές, συμμετείχαν στην συζήτηση που έγινε για την διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην πανδημία και την απάντηση του εργατικού κινήματος.
Την εισήγηση εκ μέρους της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά έκανε ο σ. Γιάννης Αγγέλης (δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ) παρουσιάζοντας την διάλυση των εργασιακών σχέσεων που συντελείται από την Κυβέρνηση. «Είναι η χειρότερη απορρύθμιση που έχει γίνει μέχρι τώρα, καθώς ο Κούλης ακολουθεί τόσο γρήγορους ρυθμούς, για να προλάβουν αυτό που θα αποτελεί τη νέα ζωή μας, χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις υγείας». Παρουσίασε τα επίπεδα στα οποία γίνονται οι αλλαγές: την απελευθέρωση των απολύσεων, την μείωση των μισθών και την προσωρινή απασχόληση και είπε ότι υπολογίζεται ότι 700.000 εργαζόμενοι έφυγαν από την δουλειά με πλήρη απασχόληση και θα γυρίσουν με μερική είτε μισοπληρωμένη απασχόληση.

Στη συνέχεια τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι αγώνες που γίνονται, όπως των εργατών της ΛΑΡΚΟ που η Κυβέρνηση την κλείνει. «Η Κυβέρνηση δημιουργεί καθεστώς εξαφάνισης των εργασιακών δικαιωμάτων ενώ ταυτόχρονα οι θέσεις εργασίας είναι οι μισές. Μπορεί η κυβέρνηση να μας το επιβάλλει; Δεν μπορεί. Όλα αυτά τα λεφτά από πού έρχονται; Προέρχονται από τις Κεντρικές Τράπεζες ως δάνεια: Η FED (ΗΠΑ) και η ΕΚΤ (ΕΕ) έχουν καταναλώσει υπερδιπλάσιο ποσό για να αποτρέψουν τις συνέπειες του 2008, 23 τρις σε 8 εβδομάδες. Όλα αυτά όμως τελειώνουν. Από πού ο Μητσοτάκης θα επιβιώσει; Με ποιανού τα λεφτά; Γι’ αυτό τα κόβει. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζουν τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο κατά 10-20% από Σεπτέμβρη. Τι συνέπειες θα έχει στις συντάξεις και με ανεργία 20% παραπάνω;»
Ολοκλήρωσε την εισήγησή του, λέγοντας ότι, «υπερασπιζόμαστε το κεκτημένο: το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή. Το αμφισβητούνε με μείωση μισθών και καταστροφή δικαιωμάτων. Και μάλιστα ενώ ολόκληρες πόλεις στην Κίνα είναι αποκλεισμένες και όπου στην Αμερική, την Αγγλία, την Ιταλία (Λομβαρδία) υπάρχουν νέες απειλές αποκλεισμού περιοχών λόγω νέων κρουσμάτων. Σε αυτόν τον πλανήτη να έχουμε και τον Κούλη, πάει πολύ».

Ο πρώτος εργαζόμενος που μίλησε στη συνέχεια, ήταν ο συναγωνιστής Παναγιώτης από το Σύλλογο Βιβλίου Χάρτου και Ψηφιακών Μέσων Αττικής. Παρουσίασε ολόκληρη την διαδικασία που ζουν οι εργαζόμενοι, τις απειλές για απολύσεις, την υπέρ-εκμετάλλευση της «τηλεργασίας» αλλά και τον αγωνιστικό συντονισμό που οργανώθηκε κατά την διάρκεια της καραντίνας. Κάλεσε στην εργατική διαδήλωση της Τρίτης 23 Ιουνίου, ως βήμα για τον συντονισμό των εργατικών αγώνων στη νέα κατάσταση που έχουμε μπει.
Μετά πήρε το λόγο, ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός συναγωνιστής Θοδωρής Μ. από το Περιστέρι, αναφερόμενος στο καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών. Χαρακτήρισε την τηλεργασία-τηλεκπαίδευση ως μη-εκπαίδευση και τόνισε την ανάγκη της ένωσης των εκπαιδευτικών με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ο σ. Κώστας Αντ., εκπαιδευτικός της περιοχής, κατάγγειλε το νομοσχέδιο διάλυσης της εκπαίδευσης Κεραμέως και όλο το «recovery plan» σε βάρος των εργαζομένων. Αναφέρθηκε επίσης στην απάτη των ευνοϊκών ρυθμίσεων της Κυβέρνησης υπέρ του προέδρου του ΣΕΒ Φέσσα. Η σ. Παυλίνα Ν., πανεπιστημιακός από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ανέλυσε το ότι ο στόχος του καπιταλισμού για την εκπαίδευση δεν είναι πλέον η παραγωγή «φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού», αλλά «του εξατομικευμένου ανθρώπου-επιχείρηση». Κατάγγειλε τα προγράμματα «Δια βίου μάθησης» ως πηγή αισχροκέρδειας του κεφαλαίου και του κράτους και είπε ότι η (ν)τροπολογία για τις κάμερες δεν περνάει λόγω των αντανακλαστικών του κινήματος.

Ο σ. Μίμης Γεωργίου, γιατρός, εκ μέρους του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου και της Αριστερής Κίνησης Ιλίου της οποίας είναι δημοτικός σύμβουλος, μίλησε για την ρήξη της ιστορικής συνέχειας και το ποιοτικό άλμα της κρίσης του καπιταλισμού μετά την πανδημία. Στην ομιλία του έδωσε το στίγμα της επιτάχυνσης των ρυθμών της ιστορίας, μέσα από την εξέγερση στις ΗΠΑ, που γίνεται στις συνθήκες εκτίναξης της ανεργίας και στην Ευρώπη και την αθλιότητα της Κυβέρνησης και της τοπικής δημοτικής αρχής απέναντι στους εργαζόμενους. Είπε ότι «αυτοί και το σύστημα τους είναι τελειωμένοι και πρέπει να το κατανοήσουμε, γιατί το μέλλον είναι δικό μας» και κάλεσε όλους να ενταχθούν στις συλλογικότητες της περιοχής, το Κοινωνικό Ιατρείο, την Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, και την Αριστερή Κίνηση Ιλίου.
Ο σ. Παντελής Τ., εκ μέρους της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά και εργάτης στο αεροδρόμιο, είπε ότι αυτή η εκδήλωση γίνεται σε διαφορετικό προσανατολισμό από εκείνο της κυβέρνησης και του καπιταλισμού με αφορμή την πανδημία. «Είναι ανάγκη να αναπτύξουμε σχέδιο δράσης και να προωθήσουμε με σθένος τις απαιτήσεις μας», είπε.

Ο σ. Νίκος Μπ., εργαζόμενος και συνδικαλιστής στους ΟΤΑ, παρουσίασε την κατάσταση που υπάρχει στον χώρο του, και τα μέτρα κατεδάφισής του δημόσιου από την κυβέρνηση. Κάλεσε σε υποστήριξη της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά στις δράσεις για απάντηση όλων των εργαζομένων.
Ο σ. Γιώργος Σ., εργαζόμενος στον κλάδο των «νέων τεχνολογιών»παρουσίασε την ελαστική εργασία σε αυτόν, αλλά και την απεργία μέσα στην πανδημία που έγινε στην εταιρεία που έκανε μαζικές απολύσεις τότε. Είπε ότι η Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για εργαζόμενους που δεν έχουν σωματείο να ενταχθούν και δουλεύουν στο άθλιο και διασπαστικό καθεστώς της υπενοικίασης.
Η πολύ ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη αυτή εκδήλωση, ήταν η αρχή από την πλευρά της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά για την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών για την κατάσταση που ζει και αντιμετωπίζει η εργατική τάξη. Είναι απολύτως αναγκαίο να συνεχίσουμε την δράση και κυρίως να αναπτύξουμε την κατανόηση και αντίληψή μας όπως και όλων των εργαζομένων για τις νέες συνθήκες και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
φωτο : neaprooptiki.gr