του Ερνέστο Αγγελή
Σε μια δίωρη εκδήλωση, καλλιτέχνες από την Αθήνα, παρουσίασαν τις σκέψεις, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, για την κρίση στον χώρο της τέχνης.
Με την εισαγωγή του σ. Σάββα Μιχαήλ, τον συντονισμό του σ. Σάββα Στρούμπου και τις ομιλίες έξι καλλιτεχνών, από τις παραστατικές τέχνες (Θέατρο, Χορός, Κινηματογράφος) και τη μουσική, άρχισε η πρώτη μέρα του διήμερου που οργανώνει η Νέα Προοπτική, με θέμα “Πανδημία και Πολιτισμός”.
Οι καλλιτέχνες Κυριάκος Κατζουράκης (ζωγράφος, ομότιμος καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ), Παύλος Αντωνιάδης (μουσικός, πιανίστας, μουσικολόγος), Μαρία Γοργία (σκηνοθέτις, χορογράφος, performer), Βικτώρια Ζαφέτ (χορογράφος, ψυχολόγος), Κάτια Γέρου (ηθοποιός), Λευτέρης Παπαδημητρίου (μουσικοσυνθέτης, μουσικός παιδαγωγός). μίλησαν για την κατάσταση στην τέχνη και την κρίση της πανδημίας που έχει οδηγήσει σε μια κρίση του πολιτισμού.
Μέσα από πολύ ενδιαφέρουσες οπτικές, οι καλλιτέχνες, συνέκλιναν στη ρήξη με τον προωθούμενο τεχνολογικό αναγωγισμό, στον οποίο βουλιάζει η καλλιτεχνική παραγωγή στο παρακμασμένο καπιταλιστικό σύστημα, με την πανδημία να διαλύει όλους τους όρους μέσα από τους οποίους οι καλλιτέχνες επιβίωναν. Ο Κυριάκος Κατζουράκης μίλησε για τον παρασιτισμό της ντόπιας αστικής τάξης και τις ευθύνες της αριστεράς για “το δανεισμένο πρόσωπο του πολιτισμού που της έχει εκχωρήσει”, ο Παύλος Αντωνιάδης, για τους κινδύνους μετάλλαξης της μουσικής επιτέλεσης που απορρέουν από την καπιταλιστική εκμετάλλευση της εργασίας των καλλιτεχνών, η Μαρία Γοργία για την κατάπτωση του κυρίαρχου προτύπου του χαρακτήρα του νεοφιλελεύθερου ατομιστή, η Βικτωρία Ζαφέτ για την τέχνη ως “ανάσα ζωής”, η Κάτια Γέρου για το αναπόφευκτο της κοινωνικής αναταραχής μετά την πανδημία και τις ευθύνες των καλλιτεχνών μπροστά σε αυτήν και ο Λευτέρης Παπαδημητρίου, μίλησε ενάντια στους κινδύνους της έκπτωσης της τέχνης σε προπαγάνδα και της επιστήμης σε τεχνοκρατία, αναφερόμενος συγχρόνως στον πρωτοποριακό συνθέτη Γιάννη Χρήστου. Καθόλου τυχαία, οι καλλιτέχνες σύνδεσαν την περίοδο της χρεοκοπίας και των μνημονίων, με την παρούσα φάση της κρίσης, τονίζοντας, με τον δικό τους τρόπο όλοι, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί ήδη από τώρα από την πλευρά των αγωνιζόμενων καλλιτεχνών.
Ο Σάββας Μιχαήλ, επισήμανε μεταξύ άλλων στην παρέμβαση που έκανε προς το τέλος της πρώτης μέρας της εκδήλωσης, ότι η κρίση είναι καθολική κρίση της ζωής, η οποία θέτει μπροστά στην ανθρωπότητα, την αναγκαιότητα της πάλης για τη ζωή, αναφέροντας το σύνθημα των Αιγύπτιων διαδηλωτών “θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή”, στο οποίο όπως είπε, συνδέεται η κρίση της ζωής με την κρίση του πολιτισμού.
Η εκδήλωση συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, στις 19:30 από το site της Νέας Προοπτικής, με τις ομιλίες της Δέσποινας Κουτσούμπα (πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων), του σ. Σάββα Στρούμπου (σκηνοθέτης, ηθοποιός), του Ηλία Παπανικολάου (ζωγράφος), του Γιάννη Στεφανάκι (ζωγράφος), της Χριστίνας Δαφνή (σκηνοθέτις κινηματογράφου), του Σάββα Μιχαήλ (ΕΕΚ, συγγραφέας).