Ενημέρωση από την εκδήλωση σωματείων για τον αγώνα των Γάλλων εργατών κατά της ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισης Μακρόν στη Γαλλία, τη Μ. Δευτέρα, 10 Απριλίου, στην αίθουσα του ΤΕΕ – Έκδοση ψηφίσματος

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Απριλίου στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο Σύνταγμα, για τον αγώνα των εργατών στη Γαλλία εναντίον του νομοσχεδίου Μακρόν με το οποίο επιχειρείται η επιμήκυνση του εργασιακού βίου κατά δύο χρόνια, με τη συνταξιοδότηση να πηγαίνει από τα 62 στα 64 χρόνια.
Την εκδήλωση-συζήτηση, η οποία ήταν ανοιχτή σε άτομα και εργατικές συλλογικότητες, διοργάνωσαν πέντε σωματεία (Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ) – Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ (Σ.Ε.ΤΕΕ) – Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ–”ΔΗΜΗΤΡΑ” (ΣΥΛ.Ε.ΕΛΓΟ) – Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Σ.Ε. Ε.Μ.Σ.Τ.) – Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Ν.Ε.Ν), σε ένδειξη αλληλεγγύης στον εμβληματικό αγώνα διαρκείας που διεξάγουν οι εργαζόμενοι και ο Γαλλικός λαός εναντίον του τραπεζίτη Προέδρου Μακρόν και της αυταρχικής διακυβέρνησής του, παλεύοντας να αποτρέψουν την ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση που επιχειρούν και την απόσυρση του αντεργατικού, αντιλαϊκού νομοσχεδίου του.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την εισήγηση της οποίας ανέλαβε εκ μέρους των σωματείων-διοργανωτών, ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος, έγινε πλούσια συζήτηση και ενημέρωση για τα τεκταινόμενα αυτή τη στιγμή στην εξεγερμένη Γαλλία. Το ανατρεπτικό κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Γαλλία μεταφέρθηκε και με τη βοήθεια και παρέμβαση μέλους της οργάνωσης Solidaire, η οποία συμμετέχει στην Intersyndicale (Διασυνδικαλιστική), με την ευθύνη της οποίας διεξάγεται ο πολύμηνος εργατικός αγώνας στη Γαλλία. Αυτό που επικράτησε ως συμπέρασμα από τη συζήτηση είναι ότι σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τον αγώνα των Γάλλων εργαζόμενων κατά του νομοσχεδίου, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες πλειοψηφούν στις δύο μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις CGT και CFDT, αναζητούν εύσχημο τρόπο με τον οποίο θα λήξουν τις κινητοποιήσεις και θα κατευνάσουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζόμενων και του λαού, οι οποίοι φαίνονται αποφασισμένοι να μη συμβιβαστούν με οτιδήποτε λιγότερο από την ολοσχερή ανατροπή της ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισης. Και αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα. Να μη συμβεί αυτό!

Η δυναμική αυτή εκφράστηκε με σαφήνεια κατά τη διάρκεια του 53ου Συνεδρίου της CGT από τις 27/3 έως 1/4 , όπου ο απερχόμενος Γ. Γραμματέας Μαρτινέζ απέτυχε να προωθήσει στη διαδοχή του την «εκλεκτή» του, δεχόμενος σφοδρή κριτική από τα αριστερά και με κυρίαρχο ερώτημα με ποια γραμμή θα προχωρήσει η Συνομοσπονδία μέσα στους όρους της ταξικής αναμέτρησης που αναπτύσσεται. Χαρακτηριστικό της πόλωσης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 128 χρόνια λειτουργίας της CGT καταψηφίστηκε ο απολογισμός του απερχόμενου γενικού γραμματέα, ο οποίος δέχτηκε κριτική για την έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας και έλλειμμα ριζοσπαστικότητας στη ρεφορμιστική πολιτική της CGT. Είχε προηγηθεί του συνεδρίου η πρόταση του Μαρτινέζ, από κοινού με τον γενικό γραμματέα της CFDT, προς τον Μακρόν για «διαμεσολάβηση» (mediation), προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση. «Σύντροφε Μαρτινέζ, ποιος σε εξουσιοδότησε να μιλήσεις για διαμεσολάβηση, τη στιγμή που οι εργάτες βρίσκονται στο δρόμο;», είπε μια σύνεδρος από τη χημική βιομηχανία. «Θέλουμε μια CGT στην αντεπίθεση, μια οργάνωση αγώνα, ταξική, μαζική, μια οργάνωση επαναστατικού μαρξισμού», ακούστηκε από συνέδρους. «Είναι η CFDT που θέλει τον κοινωνικό διάλογο, όχι εμείς».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επικύρωση του ψηφίσματος αλληλεγγύης που πρότειναν τα πέντε σωματεία, το οποίο αποφασίστηκε, αφού διακινηθεί σε όσο γίνεται περισσότερους εργασιακούς χώρους για να προσυπογραφεί και από άλλα σωματεία, να αποσταλεί σε ένδειξη συμπαράστασης στα γαλλικά συνδικάτα και να επιδοθεί στη Γαλλική Πρεσβεία στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας με πανό.

Ακολουθεί το προτεινόμενο ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και της ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ εργαζομένων στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Δευτέρα 10/4/2023 Εργαζόμενοι –ες της Γαλλίας

Η αντιδραστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρας σας που επιτείνει και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες με την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στη Γαλλία και αποβλέπει στη διάσωση, πάση θυσία, της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, μέσα στις συνθήκες της κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού αποτέλεσε το έναυσμα για τον πολύμηνο εμβληματικό αγώνα σας, παρακαταθήκη για όλους τους εργαζόμενους του κόσμου. Ο λαός, οι εργαζόμενοι και η εργατική τάξη στην Ελλάδα έζησαν τις συνέπειες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008. Η ελληνική κοινωνία και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ζήσαμε και ζούμε τις συνέπειες τις ίδιας αντεργατικής πολιτικής κάτω από τη μπότα μιας διεθνούς επιτροπείας που επιβλήθηκε στη χώρα το 2010. Η εργατική τάξη στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός -όπως και όλος ο πλανήτης- παρακολουθούμε όμως γεμάτοι ελπίδα εσάς, τους εργαζόμενους και λαό της Γαλλίας, να ορθώνετε το ανάστημά σας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, αλλά και απέναντι σε ένα καθεστώς και μία κυβέρνηση που έχει εγκαταλείψει τα προσχήματα της αστικής δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, εξαπολύοντας παράλληλα αστυνομικά πογκρόμ εναντίον εκατομμυρίων διαδηλωτών και απεργών που δίνουν τον ηρωικό αγώνα. Τα σωματεία που υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα εκφράζουμε την ταξική αλληλεγγύη και τον αμέριστο θαυμασμό μας προς τα εκατομμύρια των Γάλλων απεργών που διεξάγουν αυτό τον αγώνα διαρκείας, και τον αντιλαμβανόμαστε σαν δικό μας αγώνα. Στέλνουμε τους ταξικούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς μας στην γαλλική εργατική τάξη και το λαό της Γαλλίας. Η έμπνευση από τον αγώνα σας δυναμώνει και την δική μας αποφασιστικότητα να παλέψουμε στην χώρα μας για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας και του συστήματος που την τρέφει. Εργαζόμενοι–ες της Γαλλίας Καταδικάζουμε την κρατική βία και καταστολή στο Γαλλικό λαό και τους απεργούς διαδηλωτές, απαιτούμε από την κυβέρνηση της Γαλλίας να σεβαστεί τη βούληση των εργαζομένων της Γαλλίας, να αποσύρει το αντεργατικό νομοσχέδιο και να απελευθερώσει άμεσα όλους τους συλληφθέντες. Καμία θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους – Κανένα εργατικό δικαίωμα θυσία στα συμφέροντα του καπιταλισμού.

  1. Video με την εισήγηση
  1. Εικαστικό video της εκδήλωσης
  2. Συνέντευξη συνδικαλιστή από Γαλλία με μετάφραση στα ελληνικά
  3. Παρέμβαση Γ. Γραμματέως ΣΥΛΕΕΓΟ
  4. Ψήφισμα των 5 σωματείων