ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
Ένας εμπορικός όμιλος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας των ΗΠΑ δέχεται πυρά επειδή κατέθεσε αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο κατά του “Νόμου Προσιτότητας Ινσουλίνης Άλεκ Σμιθ” της Μινεσότα λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ.
Εκατοντάδες άτομα εξοργίστηκαν με αυτή την κίνηση που τη θεωρούν “ηθικά χρεοκοπημένη” και “απάνθρωπη”. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς δήλωσαν ότι θα περάσουν όλη τους τη ζωή πολεμώντας αυτές τις χωρίς ψυχή εταιρείες. Κανείς δεν θα πρέπει να αρρωστήσει ή να πεθάνει λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράσει ινσουλίνη.
Ο εν λόγω νόμος πήρε το όνομα του από έναν ανασφάλιστο 26χρονο διαβητικό, ο οποίος πέθανε το 2017 από επιπλοκές από τη διανομή της ινσουλίνης, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το φάρμακο και τις σχετικές προμήθειες. Ο νόμος αυτός υπογράφθηκε τον Απρίλιο του 2020.
Σύμφωνα με το νόμο, οι άνθρωποι με διαβήτη που δεν μπορούν να πληρώσουν τα απαραίτητα φάρμακα θα μπορούν να έχουν προμήθειες 30 ημερών αντί 35 δολαρίων. Στο πρόγραμμα αυτό απαιτείται και η συμμετοχή των παρασκευαστών ναρκωτικών. Αν δεν το κάνουν, θα αντιμετωπίσουν μια σειρά κλιμακούμενων προστίμων.
Η αγωγή κατατέθηκε στη Μινεσότα από την Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA). Ο όμιλος φαρμακευτικής βιομηχανίας ισχυρίζεται ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό, υποστηρίζοντας στην καταγγελία ότι “ένα κράτος δεν μπορεί απλά να επιτάσσει την ατομική ιδιοκτησία για να επιτύχει τους στόχους δημόσιας πολιτικής του»! Πάνω απ’ όλα το κέρδος και αδιαφορία για τους ασθενείς.
Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΣΙΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΡΑΣΜΟΡ
Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ την παραμονή της 4ης Ιουλίου –εθνική εορτή των ΗΠΑ- οργάνωσε μια εθνικιστική, παραληρηματική, προεκλογική φιέστα ενώπιον 7.000 οπαδών του, υπό το βλέμμα των ανάγλυφων προσωπογραφιών στους βράχους του όρους Ράσμορ της Νότιας Ντακότα των τεσσάρων αμερικανών προέδρων.
Αντίθετα, ο ηγέτης του έθνους Σιού, Φρέιζερ, χαρακτήρισε το εμβληματικό γλυπτό στο όρος Ράσμορ ως ένα μνημείο των “βιαστών μας”. Δήλωσε δε ότι είναι πρόθυμος να κατεδαφίσει το όρος Ράσμορ εάν του δοθεί η ευκαιρία -με ή χωρίς βοήθεια- και να πληρώσει για την καταστροφή του.
Καθώς οι τοπικές κοινότητες, τα κράτη και τα έθνη παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τις κληρονομιές του ρατσισμού, της αποικιοκρατίας και της εκμετάλλευσης σμιλευμένες ή διαμορφωμένες σε μνημεία ιστορικών μορφών με αιματηρό και ατιμωτικό παρελθόν, ο Φρέιζερ ανέφερε σε δήλωσή του: «Τίποτα δεν αποτελεί μεγαλύτερη υπενθύμιση στο μεγάλο Έθνος των Σιού μιας χώρας που δεν μπορεί να τηρήσει μια υπόσχεση ή μια συνθήκη από τα πρόσωπα που είναι σκαλισμένα στην ιερή γη μας σε αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούν Όρος Ράσμορ».
Το εν λόγω μνημείο βρίσκεται σε αμφισβητούμενη γη που σύμφωνα με τις φυλές των αυτοχθόνων παραμένει δική τους με βάση τις συνθήκες που υπεγράφησαν τον 19ο αιώνα. Το βραχώδες μνημείο ολοκληρώθηκε το 1941 και μετατράπηκε σε εθνικό σύμβολο απεικονίζοντας τους προέδρους Ουάσινγκτον, Τζέφερσον, Ρούσβελτ και τον Λίνκολν.
Τα εκατομμύρια των επισκεπτών που επισκέπτονται το μνημείο κάθε χρόνο, είπε ο Φρέιζερ, «κοιτάζουν τα πρόσωπα αυτών των προέδρων και εξυμνούν τις αρετές που πιστεύουν ότι κάνουν την Αμερική τη χώρα που είναι σήμερα. Οι Ινδιάνοι βλέπουν τα πρόσωπα των ανδρών που είπαν ψέματα, εξαπάτησαν και δολοφόνησαν αθώους ανθρώπους των οποίων το μόνο έγκλημα ήταν ότι ζούσαν στη γη που εκείνοι ήθελαν να κλέψουν». Ανέφερε ότι αν και οι επισκέπτες έχουν το προνόμιο να φύγουν όταν ολοκληρωθεί η επίσκεψή τους, οι τοπικές φυλές «είναι αυτές που ζουν κάτω από το βλέμμα όσων τους έχουν αδικήσει». «Όταν μπορέσω να απομακρύνω αυτά τα πρόσωπα από τη γη μας», δήλωσε ο Φρέιζερ, «πιστεύω ότι δεν θα είμαι μόνος. “
Υπήρχε επίσης ευρύτερη περιφρόνηση για την επίσκεψη του Τραμπ με αρκετές αυτόχθονες φυλές στην περιοχή να λένε ότι θα ήταν καλύτερα αν ο πρόεδρος έμενε μακριά. Επικριτές έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία για τα τεράστια πλήθη που έρχονται στην περιοχή εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας Covid-19, καθώς επίσης τις τοξικές και καταστροφικές επιπτώσεις μιας μεγάλης έκθεσης πυροτεχνημάτων, ειδικά στην τοπική οικολογία.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ
Περισσότερες από 60 προοδευτικές κοινωνικές ομάδες υπεράσπισης που εκπροσωπούν εκατομμύρια μέλη σε όλες τις ΗΠΑ απαιτούν να ψηφιστεί μια τροπολογία που θα μειώσει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του Πενταγώνου κατά 10% και θα ανακατευθύνει τα 74 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, των θέσεων εργασίας και της στέγασης σε φτωχές και παραμελημένες κοινότητες.
Αυτές οι ομάδες δηλώνουν ότι ο προϋπολογισμός για τις στρατιωτικές δαπάνες είναι εκτός ελέγχου και το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν περισσότερα χρήματα για τον στρατό από ό,τι οι επόμενες εννέα χώρες μαζί.
Η «κοινή λογική» απαιτεί «εξάλειψη των περιττών και άχρηστων οπλικών συστημάτων, τερματισμό των πολέμων, παύση της εξάρτησης από ακριβούς εργολάβους και απόρριψη της ανάπτυξης νέων πυρηνικών όπλων». Όλα αυτά θα επιτρέψουν την εστίαση στις πιο επείγουσες και πιεστικές ανθρώπινες ανάγκες. Αυτό όσο ουτοπικό και αν ακούγεται δεν θα… απαιτούνταν ποτέ από δημοκρατικές ομάδες αν δεν είχαμε ένα ανοδικό ρεύμα κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών από τα κάτω.
Οι ενοχλητικές πρόσφατες εικόνες της αστυνομίας με πολεμικά όπλα στους δρόμους είναι μια ολοφάνερη υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο ο μιλιταρισμός και η λευκή υπεροχή οδηγούν σε λανθασμένες προτεραιότητες δαπανών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις εν λόγω οργανώσεις. «Εν τω μεταξύ, σε ολόκληρη τη χώρα, εκατομμύρια έχουν χάσει τις δουλειές τους και την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη καθώς μαίνεται η νέα πανδημία του COVID-19. Η παρούσα στιγμή σύμφωνα με τις παραπάνω οργανώσεις θα πρέπει να μας αναγκάσει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ότι, για πάρα πολύ καιρό, «επενδύσαμε σε λάθος προτεραιότητες, λάθος εργαλεία και λάθος λύσεις».
Το 11% των ανέργων λόγω πανδημίας έχουν «μηδενικές πιθανότητες» να γυρίσουν στην εργασία τους
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19 θα αφήσει πάνω από 17 εκατομμύρια εργάτες χωρίς δουλειά μόλις τελειώσει η επιδημία, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο προβλέπει επίσης ότι χωρίς διαρκή και συνεχή ομοσπονδιακή κρατική δράση θα χαθούν 10 εκατομμύρια ή και περισσότερες θέσεις εργασίας το επόμενο έτος.
«Από τα 32,5 εκατομμύρια εργατών που είναι είτε επίσημα άνεργοι είτε με άλλο τρόπο άνεργοι λόγω του ιού, μόνο 14,8 εκατομμύρια εργαζόμενοι (ή το 45,6%) μπορούν εύλογα να αναμένουν να ανακληθούν σε προηγούμενη θέση εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι 17,6 εκατομμύρια (ή 54,4%) δεν μπορούν».
Ακόμα και αν αυτός ο αριθμός ισχύει, έγραψε στο Twitter ο οικονομολόγος του Bloomberg, Σμιθ, είναι το καλύτερο σενάριο που θα κρατούσε την οικονομία στα επίπεδα της ανεργίας που γνωρίσαμε στη Μεγάλη Ύφεση.
Κάποιοι οικονομολόγοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση και στον Τραμπ αναφέρουν ότι καθώς η επαναπρόσληψη έλαβε χώρα τον Μάιο και το ποσοστό ανεργίας βελτιώθηκε, ίσως να μην απαιτείται περισσότερη βοήθεια από το Κογκρέσο καθώς οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις παλιές τους δουλειές. Αυτή όμως η λογική δεν θα μπορούσε να είναι πιο λανθασμένη.
Πέρα από τις θέσεις εργασίας που χάνονται ανεπιστρεπτί, ακόμα και αστοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι χωρίς συνεχή και αυξανόμενη ομοσπονδιακή παρέμβαση στην οικονομία, περισσότερες από 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν μέχρι το επόμενο έτος.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η προοπτική ακόμη και εκείνων που μπορούν εύλογα να αναμένουν να ανακληθούν σε μια προηγούμενη θέση εργασίας στην πραγματικότητα θα απαιτήσει από το Κογκρέσο να δράσει. Aυτό θα κοστίσει 5,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το επόμενο έτος, και αν δεν υπάρξει φορολογική ενίσχυση στις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις για να καλύψουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, θα κοστίσει άλλες 5,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2021.
Αρ. Μα.