8 στους 10 θάνατοι από covid συμβαίνουν εκτός ΜΕΘ
του Γιάννη Αγγέλη
Ένα ερώτημα που εδώ και πολύ καιρό δεν απαντάται από τον ΕΟΔΥ είναι γιατί δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό των θανάτων στις ΜΕΘ.
Η απάντηση είναι εφιαλτική για τους αρρώστους και εγκληματική για την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την συγκριτική μελέτη των διαθέσιμων στοιχείων και την αναγωγή των περιπτώσεων του αριθμού των θανάτων συνολικά και των εισαγωγών στις ΜΕΘ, αποκαλύπτεται ότι περισσότεροι από 8 στους 10 ασθενείς που έχουν καταλήξει δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.
Με τελευταία στοιχεία, εκείνα της Τετάρτης, 6 Ιανουαρίου, το σύνολο των θανάτων στη χώρα από κορονοϊό είναι 5099.
Σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει από τον Βασίλη Τσαουσίδη, καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που έχουν πεθάνει δεν έχει περάσει από ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις ΜΕΘ έχουν ολοκληρώσει την θεραπεία τους και έχουν βγει ζωντανοί 912.
Με βάση τη μέση θνησιμότητα στις εντατικές μονάδες, προκύπτει πως οι άνθρωποι που κατέληξαν στις ΜΕΘ είναι περίπου 900, με άλλα λόγια περίπου ίδιος αριθμός με αυτούς που έχουν βγει υγιείς.
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μόλις στο 18% των συνολικών θανάτων από covid, που σημαίνει πως περίπου 82% των θανόντων δεν πέρασαν ποτέ από ΜΕΘ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύθηκαν στο Euro2day.gr, στο νοσοκομείο Σερρών, σε ένα σύνολο 215 θανάτων από κορονοϊό, οι 30 καταγράφηκαν στη ΜΕΘ (14%). Στην Κατερίνη, με στοιχεία του τέλους Δεκεμβρίου, από τους 160 καταγεγραμμένους θανάτους ως τότε, οι 18 αφορούσαν την εντατική μονάδα του νοσοκομείου (11,3%). Στη Δράμα, με 140 καταγεγραμμένους θανάτους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των θανάτων στη ΜΕΘ δεν ξεπερνά τους 20 (14%), ενώ στο Κιλκίς, που δεν διαθέτει ΜΕΘ, είχαν καταγραφεί 76 θάνατοι την ίδια περίοδο.
Ο καθηγητής κ. Τσαουσίδης, μελέτησε και παρουσίασε τα σχετικά συγκριτικά στοιχεία. Όπως ο ίδιος δήλωσε «διατυπώνω την απορία μου δημόσια και ελπίζω να απαντηθεί, καθώς είχα την εντύπωση ότι τουλάχιστον τα περισσότερα βαριά περιστατικά καταλήγουν σε ΜΕΘ», και προσθέτει ότι θεωρεί αδιανόητο ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων να κατέληξαν χωρίς πρώτα να νοσήσουν βαριά, ώστε να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Το διάγραμμα που δημιούργησε ο ίδιος με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι αποκαλυπτικό. Στην έξαρση της πανδημίας, όταν αυξανόταν η πίεση στα νοσοκομεία για νοσηλεία, ο αριθμός των εισαγόμενων ασθενών στις ΜΕΘ δεν ακολουθεί γραμμικά την πορεία του αριθμού των νοσούντων.
Όπως τονίζει ο ίδιος «Η αναλογία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και αυτών που κατέληξαν είναι σχετικά σταθερή και φυσιολογική από την αρχή της πανδημίας. Στην πορεία όμως, όσο η πίεση αυξάνεται, ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων αρχίζει να μένει εκτός ΜΕΘ και τελικά οι νοσούντες εκτός ΜΕΘ και οι θάνατοι αυξάνονται εκθετικά. Το ποσοστό αυτών που καταλήγουν χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ φαίνεται να ξεπερνάει το 80%».
Η εικόνα είναι σαφής και αποτυπώνεται στο διάγραμμα που έδωσε στην δημοσιότητα, όπως φαίνεται και από την απόκλιση στην μπλε γραμμή του διαγράμματος (εξερχόμενοι από τις ΜΕΘ), σε σχέση με την πορτοκαλί γραμμή (κατάληξη/θάνατοι).
Η εικόνα αυτή αποκαλύπτει αυτό που εδώ και καιρό υποστηρίζουν με τις καταγγελίες τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, ότι δηλαδή η έλλειψη ΜΕΘ και η άρον – άρον μετατροπή θέσεων νοσηλείας σε πρόχειρες ΜΕΘ, δεν έχει επιτρέψει την πραγματική κάλυψη των αναγκών νοσηλείας ασθενών με covid, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να πεθαίνουν χωρίς πραγματική στήριξη εκτός ΜΕΘ…
Η αποκάλυψη αυτή και η στατιστική απόδειξη της πραγματικής κατάστασης για το κατά πόσο το αποδυναμωμένο Σύστημα Υγείας είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες, προδικάζει για το επόμενο εξάμηνο – οκτάμηνο, μέχρι την επίτευξη (είθε) εμβολιαστικής ανοσίας, ένα νέο εφιάλτη.
Ένα εφιάλτη με καταφανή την ευθύνη της κυβέρνησης και την στάση της απέναντι στο αίτημα ζωής για άμεση ενίσχυση του Συστήματος Υγείας.