Με αλληλεγγύη ο λαός απαντά στη μοχθηρία της κυβέρνησης εναντίον τους
της Mαργαρίτας Κουτσανέλλου
Νέες μεγάλες κινητοποιήσεις οργανώνουν οι αγρότες στην Ινδία τις επόμενες ημέρες που περιλαμβάνουν και αποκλεισμούς σιδηροδρομικών γραμμών στις 18 Φεβρουαρίου.
Χιλιάδες αγρότες, κυρίως από το Punjab, Haryana και το δυτικό Uttar Pradesh, έχουν στρατοπεδεύσει στα τρία συνοριακά σημεία του Δελχί -Singhu, Tikri και Ghazipur- για πάνω από δυόμισι μήνες. Διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στη νομοθεσία που ψήφισε η νεοφιλελεύθερη δεξιά κυβέρνηση Μόντι που καταργούν τις κρατικές παρεμβάσεις των τοπικών κυβερνήσεων για εξασφάλιση ελάχιστων εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα αφήνοντας τους αγρότες στο έλεος των εμπόρων και των διεθνών πολυεθνικών. Η Ινδία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στον κόσμο.
Μετά την Ημέρα της Δημοκρατίας στις 26 Ιανουαρίου, που λίγο έλειψε να ματαιωθούν με παταγώδη τρόπο οι επετειακές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Νέου Δελχί και να βρεθεί αντιμέτωπος ο κυνικός νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι με τους εκατοντάδες χιλιάδες διαμαρτυρόμενους αγρότες, η κυβέρνηση προχώρησε σε κυρώσεις εναντίον των στρατοπεδευμένων έξω από την πρωτεύουσα διαδηλωτών, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να φύγουν
Τους απέκλεισε από ρεύμα, ενέργεια, τηλεφωνικές επικοινωνίες, ίντερνετ, κυρίως όμως από το νερό! Παρόλα αυτά η αλληλεγγύη των αγροτών με τους κατοίκους της περιοχής φαίνεται ότι υπερισχύει και εξουδετερώνει κάθε εμπόδιο που η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει, προκειμένου να σπάσει την «πολιορκία» της πρωτεύουσας από τους απελπισμένους, αλλά και αποφασισμένους αγρότες.
Φυσικά, από όλα αυτά τα μέτρα, το πιο κρίσιμο για την εξασφάλιση μιας στοιχειώδους καλής κατάστασης της υγείας των διαδηλωτών, ήταν το θέμα του νερού. Ειδικά στις τουαλέτες του «στρατοπέδου». Σε αυτές τις σκληρές συνθήκες οι γυναίκες ήταν προφανώς πιο ευάλωτες. Και τότε μπήκε σε λειτουργία η αλληλεγγύη και η επινοητικότητα. Από τα κοντινά σπίτια έως το χώρο που έχουν στρατοπεδεύσει οι χωρικοί στήθηκαν αυτοσχέδια δίχτυα από σωλήνες, με τους οποίους μεταφέρεται νερό. Ακόμα και με κουβάδες. Το νερό βεβαίως δεν είναι απαραίτητο στους στρατοπεδευμένους αγρότες μόνο για λόγους καθαριότητας. Το χρειάζονται και για να πιούν, για να μαγειρέψουν αλλά και να πλύνουν τα σκεύη τους. Και η αλληλεγγύη πραγματικά έκανε το θαύμα της. Εθελοντές κυρίως από ομάδες αθλητών καμπάντι (ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς ομαδικού παιχνιδιού), παικτών ποδοσφαίρου, παλαιστών, προπονητών, αλλά και κατοίκων από διπλανά χωριά ανέλαβαν δράση. Μέσα σε μερικές ημέρες το νερό από τις διπλανές περιοχές, από τα σπίτια των κατοίκων που πρόσφεραν ακόμα και τους δικούς τους χώρους, το νερό έφθασε με επάρκεια σε όλο το χώρο του στρατοπέδου.
Οι εθελοντές αλληλέγγυοι δεν φρόντισαν μόνο για αυτό. Οργάνωσαν ομάδες και για την ασφάλεια των στρατοπεδευμένων, ώστε να αποτραπεί η παρείσφρηση δολιοφθορέων, αλλά και για την ασφάλεια των γυναικών και για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, τους οποίους ανέλαβαν να σκουπίζουν συστηματικά και να απομακρύνουν τα σκουπίδια. Καθώς ο χώρος στον οποίο εκτείνεται το στρατόπεδο που έχει δημιουργηθεί από το Νοέμβριο του 2020 φθάνει τα 15.000 τ.μ. οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι επιτακτικές. Η κατάσταση όμως δεν έχει καμία σχέση με ό,τι θα περίμενε κανείς ή ό,τι συνέβαινε τον πρώτο καιρό του αποκλεισμού. Με τις γεννήτριες που έχουν επιστρατευθεί και το δίκτυο σωλήνων για το νερό που κατόρθωσαν να στήσουν είναι δυνατή ακόμα και η λειτουργία πλυντηρίων.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και συγκινητικό πως όσο πιο πολύ η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τη διαβίωση των στρατοπεδευμένων αφόρητη, τόσο πιο πολύ πεισμώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, αλλά και οι αλληλέγγυοι γίνονται περισσότεροι, καθώς όπως λένε οι ίδιοι σκέπτονται ότι είναι άνθρωποι δικοί τους και συμπατριώτες τους και αυτό δεν μπορούν να το αγνοούν, όπως δεν μπορούν να αγνοούν και το δίκαιο των αιτημάτων τους. Το μόνο που δεν συνέβη είναι αυτό στο οποίο στόχευε η κυβέρνηση. Να αποκαρδιώσει τους συγκεντρωμένους και να ξεσηκώσει τους υπόλοιπους εναντίον τους.
Πηγή: The Wire