του Θόδωρου Κουτσουμπού

Όχι στην έκδοση του Χαλίλ Ντεμίρ στην Τουρκία αποφάσισε το δικαστήριο Πειραιά την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη.

Το αίτημα του τουρκικού κράτους για την έκδοση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Χαλίλ Ντεμίρ απορρίφθηκε, καθώς οι τουρκικές αρχές αντί να προσκομίσουν συγκεκριμένα στοιχεία με τους λόγους για τους οποίους εκζητείται, όπως είχε αποφασίσει το δικαστήριο τον περασμένο Ιούλιο, απλώς έστειλαν τα ίδια έγγραφα με αλλαγμένη την… ημερομηνία. Επιπλέον, τον κατηγορούν για πράξεις που συνέβησαν το 2013 στην Τουρκία, ενώ αυτός διέμενε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα.

Υπέρ του Χαλίλ Ντεμίρ κατέθεσαν ο Πατρίκιος Πατρικουνάκος, δικηγόρος, και ο Παύλος Αντωνόπουλος, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ. Και οι δύο, έχοντας επισκεφθεί την Τουρκία σε αποστολές των συνδικαλιστικών τους οργάνων, περιέγραψαν με μελανά χρώματα τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, τις διώξεις που υφίστανται όσοι τολμούν να κατακρίνουν το καθεστώς, ακόμη και οι δικηγόροι υπεράσπισης και οι δικαστές.

Ο εκζητούμενος αγωνιστής, περιστοιχισμένος από ένοπλους άνδρες των ΕΟΔ (ειδικές ομάδες μεταγωγών) με καλυμμένα τα πρόσωπα με κουκούλες φουλ φέις, περιέγραψε εν συντομία τους λόγους για τους οποίους έφυγε από την Τουρκία και ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα.

Συνήγοροι υπεράσπισης ήταν η Μαρία Παπαμηνά και η Μαριάννα Τζεφεράκου. Μόνο σε πέντε αλληλέγγυους της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν επετράπη η παρουσία στο δικαστήριο – με την επίκληση των μέτρων για τον Covid.

Ο Χαλίλ Ντεμίρ στην πίσω σειρά.

Ο Χαλίλ Ντεμίρ βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1999 με αναγνωρισμένη την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα. Από τότε η τουρκική κυβέρνηση έχει καταθέσει επανειλημμένα αιτήματα έκδοσής του, με την κατηγορία ότι είναι ενταγμένος σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Αν και όλες οι αιτήσεις έκδοσής του μέχρι σήμερα έχουν -δικαίως- απορριφθεί, το καθεστώς Ερντογάν δοκίμασε άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά είχε στην Ελλάδα κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την οποία βρίσκεται σε διελκυστίνδα διαπραγματεύσεων (όπως και το 2017 με τον Τσίπρα) και ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Ο Χαλίλ Ντεμίρ με άλλους 10 συντρόφους και συντρόφισσές του, καταδικάστηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους από το ελληνικό δικαστήριο ως τρομοκράτης με την εξοντωτική ποινή των 33 χρόνων (με εκτιτέα τα 30!). Σε μια αμφιλεγόμενη δίκη, για κατοχή κάποιων μικροποσοτήτων όπλων που χωρούσαν σε ένα ορειβατικό σακίδιο, για την οποία ο Χαλίλ Ντεμίρ δεν είχε καμία ανάμειξη, καταδικάστηκαν 11 άνθρωποι ως τρομοκράτες. Ακόμη και νεαρές κοπέλες, φοιτήτριες, στις οποίες το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Εάν επρόκειτο μόνο για τον οπλισμό, η υπόθεση θα ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα και οι υπεύθυνοι θα καταδικάζονταν όπως στις συνήθεις περιπτώσεις οπλοκατοχής. Καμία τρομοκρατική πράξη δεν έκαναν στην Ελλάδα ούτε κατηγορήθηκαν. Το δικαστήριο όμως, τον περασμένο Ιούλιο, έκρινε ότι οι 11 κατηγορούμενοι ανήκουν στο Λαϊκό Μέτωπο που υπάγεται στο DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο). Άρα, εξ ορισμού, και αφού το κόμμα αυτό έχει χαρακτηριστεί από το τουρκικό καθεστώς ως τρομοκρατικό, χαρακτηρισμό που έχουν αποδεχθεί οι αστυνομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, όλοι τους είναι ένοχοι! Η καταδικαστική απόφαση του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποτελεί ένα στίγμα στην έννοια της απόδοσης δικαιοσύνης, όπως και αν την εννοεί κανείς, που μετατρέπει τη Δικαιοσύνη σε παραπληρωματικό μηχανισμό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της εξωτερικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ο κομμουνιστής αγωνιστής Χαλίλ Ντεμίρ είναι 44 ετών, δημοσιογράφος. Ήταν 14 χρόνων όταν είδε τις αστυνομικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους να εισβάλλουν στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, να βασανίζουν και να σπάνε το χέρι της μητέρας του και να την τραυματίζουν στα πόδια. Το θείο του, 22 χρόνων, τον γάζωσαν με δεκάδες σφαίρες, την κουνιάδα του, 20 χρόνων, την βίασαν μέσα στην αστυνομική διεύθυνση Κωνσταντινούπολης και το σώμα της βρέθηκε με περισσότερες από 25 σφαίρες. Ο εξάδελφός του δολοφονήθηκε σε ενέδρα. Ο Χαλίλ σε ηλικία 16 χρόνων φυλακίστηκε με την κατηγορία της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Το τουρκικό κράτος τον κατηγόρησε ότι είναι μέλος του DHKP-C – κατηγορία που μπορεί να επιφέρει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Χρόνια αργότερα το τουρκικό κράτος αναγνώρισε ότι είναι αθώος. Στο μεταξύ υπέστη φρικτά βασανιστήρια, τον είχαν κρεμάσει στο ταβάνι και του έκαναν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα. Τον πήγαν σε ένα δάσος και πυροβολούσαν γύρω από το σώμα του.

Η φωτογραφία του φιγουράρει σε κατάλογο καταζητούμενων τρομοκρατών της Τουρκίας. Την κατηγορία αυτή υιοθετεί η ελληνική αστυνομία – και το δικαστήριο του περασμένου καλοκαιριού στην Ελλάδα.

Ο ίδιος, όπως δήλωσε στην απολογία του στην πρόσφατη δίκη στον Κορυδαλλό, δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό τρομοκράτης. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον χαρακτηρισμό τρομοκράτης από ένα φασιστικό καθεστώς», δήλωσε.

«Ένας λαός έχει το δικαίωμα να ανατρέψει ένα καθεστώς φασιστικό. Ο ελληνικός λαός», υπενθύμισε, «ανέτρεψε τη δικτατορία».

Κατήγγειλε τη συνεργασία του τουρκικού κράτους με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελλάδας που επίσης του προσάπτει τον χαρακτηρισμό τρομοκράτης. Ο Χαλίλ Ντεμίρ κατήγγειλε ότι μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από πράκτορες της Τουρκίας. Σώθηκε χάρη στη βοήθεια Ελλήνων και Κούρδων κρατουμένων.

Σε προηγούμενη δίκη, το 2019, στην οποία αθωώθηκε, κατάγγειλε ότι η (ελληνική) Αντιτρομοκρατική υπηρεσία δημοσίευσε τη φωτογραφία του χαρακτηρίζοντάς τον ως τρομοκράτη, που δήθεν σκόπευε να δολοφονήσει τον Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στον Τσίπρα το 2017.

Ο Χαλίλ Ντεμίρ είναι πρόεδρος στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Τούρκους και Κούρδους Πολιτικούς Πρόσφυγες. Στην Ελλάδα, οι πολιτικοί πρόσφυγες και ο ίδιος προσωπικά συμμετέχουν στους μαζικούς αγώνες και κινητοποιήσεις στο πλευρό του ελληνικού λαού και των αριστερών οργανώσεών του παίρνοντας μέρος στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου, στις Πρωτομαγιάτικες πορείες, στις γενικές απεργίες κ.λπ. Παράλληλα αναπτύσσουν πολιτιστικές δράσεις όπως συναυλίες με το Grup Yorum, παλεύοντας για τη φιλία των λαών και το δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Διεξάγουν έναν ανοικτό πολιτικό αγώνα, δίκαιο -και νόμιμο ακόμα και μέσα στα πλαίσια της αστικής νομιμότητας-, όμως το τουρκικό καθεστώς χαρακτηρίζει αυτούς τους αγώνες τρομοκρατία. Και «είναι ντροπή της ελληνικής αστυνομίας», όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, που συντάσσεται και προστατεύει ένα τέτοιο καθεστώς, κατηγορώντας τους αγωνιστές ότι «επιχειρούν να γκρεμίσουν ένα κράτος» – όχι το κράτος της Ελλάδας, αλλά το κράτος τρόμου της Τουρκίας.

Ο Χαλίλ Ντεμίρ μαζί με τις 10 συντρόφισσες και συντρόφους του.

Ένα ποίημα του Χαλίλ Ντεμίρ από τις φυλακές Γρεβενών:

“Κρατάμε τον ήλιο

“Κρατάμε τον ήλιο

Κρατάμε τον ήλιο
Κρατάμε
όχι με τα χέρια
αλλά με την ψυχή μας
Περπατάμε στο μέλλον
περπατάμε
όχι με τα πόδια
αλλά με την πίστη μας
Βλέπουμε την ελευτερία
βλέπουμε
όχι με τα μάτια
αλλά με την ιστορία μας
Δυναμώνουμε
Δυναμώνουμε τον αγώνα
όχι με τα λόγια
αλλά με τις αντιστάσεις
και τις ζωές μας

HALİL DEMİR – 20.09.2021
Φυλακές Γρεβενών

Η μητέρα του Χαλίλ Ντεμίρ προς τον Ελληνικό Λαό

Η μητέρα του Χαλίλ Ντεμίρ, Hatun Polat, με μήνυμά της στον ελληνικό λαό γράφει:

«Έχετε κι Εσείς Υποφέρει Πολύ.
Έχετε Χάσει τα Παιδιά σας, Έχετε Αντικρύσει Βασανιστήρια…
Για αυτό, Κάντε Δικά σας τα Παιδιά μας,
τον Αγώνα τους για Λευτεριά!”

Είμαι η μάνα του HALİL DEMİR,
ενός εκ των 11 Επαναστατών Κρατούμενων στις ελληνικές φυλακές.
Έχουν συνωμοτήσει εναντίον των παιδιών μας.
Συνελήφθησαν και τους επιβλήθηκε ποινή 30 ετών.
Σκέφτομαι, πως αυτό αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας.
Εμείς θέλουμε να αρθούν οι καταδίκες!
Να απελευθερωθούν τα παιδιά μας!

Αυτές οι συνωμοσίες χρησιμοποιούνται ακόμα και εναντίον μας!
Πήγα κι εγώ, σα μάνα, να διαδηλώσω για τον γιο μου στο ελληνικό προξενείο 
στην Κωνσταντινούπολη και τέθηκα υπό κράτηση.
Μου κατασχέθηκε το τηλέφωνο λέγοντας: “τον βλέπετε τον γιο σας”;
και έπειτα “αφέθηκα ελεύθερη” υπό αυστηρό δικαστικό έλεγχο.

Συνεπώς, αυτές οι πιέσεις συνεχίζονται μέχρι και σε εμάς.
Θέλουμε πραγματικά να ανατραπούν αυτές οι υποθέσεις συνωμοσίας!

Αυτό είναι και το Κάλεσμά μου προς τον Ελληνικό Λαό.
Να κοιτάξετε την ιστορία σας, το παρελθόν σας.
Έχετε υποφέρει πολύ, έχετε χάσει πολλά παιδιά, έχετε βασανιστεί πολύ!

Αυτά τα Παιδιά, είναι και Δικά σας Παιδιά!
Φροντίστε τα παιδιά μας, την υπόθεσή τους στα δικαστήρια.
Ζητήστε υπογραφές αλληλεγγύης για τα παιδιά μας!

Να Απελευθερωθούν οι 11 Επαναστάτες Κρατούμενοί μας από την Τουρκία!
Η Ελλάδα Δεν Μπορεί να Διώκει τα Παιδιά μας!

Αυτή η υπόθεση Δεν Είναι Δίκαιη!
Να αποδοθεί Δικαιοσύνη!
Να Ελευθερωθούν τα Παιδιά μας!

Η Hatun Polat, μητέρα του Halil Demir, είναι μέλος της οργάνωσης ΤΑΥΑD, των συγγενών των επαναστατών κρατουμένων στην Τουρκία. Η ίδια η οργάνωση των συγγενών έχει δεχθεί αλλεπάλληλες επιθέσεις από το τουρκικό κράτος όπως επίσης και οι δικηγόροι τους.

Φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός