Διεθνές Kάλεσμα Aλληλεγύης στην αργεντίνικη εργατική τάξη
Η πάλη της εργατικής τάξης και των συνταξιούχων κινεί τους εργάτες του κόσμου
16 χρόνια μετά το «Αργεντινάσο», τη μεγάλη λαϊκή εξέγερση του 2001, η οποία έκανε μια εκλεγμένη μόλις πριν από δύο χρόνια κυβέρνηση να πέσει, η Αργεντινή κλονίστηκε από την πάλη των εργατών εναντίον της συνταξιοδοτικής αντιμεταρρύθμισης, η οποία δημεύει τους μισθούς τους, μειώνει ακόμη περισσότερο τις εισφορές των αφεντικών στην Κοινωνική Πρόνοια και αυξάνει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, παραβιάζοντας κεκτημένα δικαιώματα.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο μιας φορολογικής μεταρρύθμισης «αλά Τραμπ»: μείωση του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις, λιγότερες κρατήσεις στους εξαγωγείς σόγιας και μεταλλευμάτων, παγίωση του φόρου μισθοδοσίας και κίνητρα για ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Αυτό το αντεργατικό «συνολικό πακέτο» είναι μέρος μιας διεθνούς τάσης των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, που ενθαρρύνεται από το ΔΝΤ, για να φορτώσει την κρίση πάνω στους εργάτες, στα συνταξιοδοτικά συστήματα, προσπαθώντας να εξαλείψει από τις σημερινές συνταξιοδοτήσεις τις εισφορές των αφεντικών, ως μέρος του καταβαλλόμενου μισθού.
Η πάλη των εργαζομένων και των συνταξιούχων στην Αργεντινή έχει σοκάρει τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Η Βραζιλία ετοιμάζεται να ψηφίσει μια παρόμοια μεταρρύθμιση τον επόμενο Φεβρουάριο.
Η κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων προκάλεσε μια κρίση στο επίσημο μπλοκ κι ανάγκασε το Κογκρέσο να διακόψει τη συνεδρίαση. Το 85% των ερωτηθέντων εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτό που η κυβέρνηση και οι εταίροι της αποκαλούν «συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση» και πολιτική «διαρκούς μεταρρύθμισης».
Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, σημαντικά εργατικά μπλοκ (δάσκαλοι, χαλυβουργοί, εργάτες ελαστικών, κ.λπ.), όχι λιγότεροι από 200 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Για ώρες εκτυλίχθηκαν εκεί έντονες μάχες μεταξύ εργαζομένων και ειδικών δυνάμεων καταστολής. Η κυβέρνηση κατάφερε να επιβάλει με μικρή πλειοψηφία τον νόμο λόγω της υποστήριξης από τους αποσκιρτήσαντες της πρώην κιρχνερικής κυβέρνησης και ακόμη κι από τον ίδιο τον Κιρχνερισμό, όπως συνέβη με τους ταυτόχρονους νόμους που εγκρίθηκαν στο Κοινοβούλιο της Περιφέρειας του Μπουένος Άιρες. Εκείνη τη νύχτα, στις γειτονιές του Μπουένος Άιρες και στις μεγάλες πόλεις υπήρχαν κινητοποιήσεις και “cacerolazos” (διαδηλώσεις που χτυπάνε κατσαρόλες) σε ένδειξη αποδοκιμασίας.
Μια άλλη αντιμεταρρύθμιση, εργασιακή αυτή τη φορά, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Φεβρουαρίου. Καταστρέφει την εργατική νομοθεσία, με την κατάργηση του οκτάωρου στην εργασία έως την πλήρη εργασιακή επισφάλεια – τη σύμβαση μηδενικών ωρών.
Η βίαιη καταστολή είχε αφήσει δεκάδες τραυματίες, πολλοί από αυτούς σοβαρά (απώλεια όρασης, κ.λπ.). Η κυβέρνηση επιτίθεται στην εργατική αυτοάμυνα στο όνομα της πρωτοκαθεδρίας του Κοινοβουλίου. Η «Δημοκρατία» απογυμνώνει έτσι τη θηριώδη ταξική της θέση – τη θέση του εκμεταλλευτή. Οικειοποιείται δικαιώματα που η δικτατορία θεωρούσε δικά της. Αυτή η εργατική αντιμεταρρύθμιση, ωστόσο, δεν υποβλήθηκε ποτέ σε ψηφοφορία – η γραφειοκρατία αρνήθηκε ότι είχε την πρόθεση να την εφαρμόσει στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, το κράτος και τα μονοπώλια των μέσων ενημέρωσης έχουν εξαπολύσει μια έξαλλη μακαρθική εκστρατεία εναντίον της αριστεράς και του Partido Obrero.
Η εργατική τάξη θα επαναλάβει αυτή την πάλη, η οποία είναι διεθνής.
Καλούμε τους εκμεταλλευόμενους του κόσμου και τις οργανώσεις τους να αναπτύξουν ένα διεθνές μέτωπο ενάντια στις εργατικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.
Ζήτω η εξέγερση των εργατών της Αργεντινής!
Partido de los Trabajadores [Κόμμα των Εργαζομένων] (PT) και Ολομέλεια των εργαζομένων γυναικών – Ουρουγουάη
Partido Obrero [Εργατικό Κόμμα] και Ολομέλεια των εργατριών – Αργεντινή
Partido Obrero Revolucionario [Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα] (POR) – Χιλή
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (EEK) – Ελλάδα
Devrimci Isçi Partisi [Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα] (DIP) – Τουρκία
Socialismo Revolucionario [Επαναστατικός Σοσιαλισμός] – Βολιβία
Tribuna Clasista [Ταξικό Βήμα] – Βραζιλία
Marxist Workers’ League (MTL) [Mαρξιστική Eργατική Ένωση] – Φινλανδία