της Κατερίνας Μάτσα
Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας και προσπαθεί να αποφύγει τα χειρότερα. Αντιμέτωπη με τη διαρκή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αντιδρά σπασμωδικά, χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο, χωρίς στρατηγική. Ομολογεί ανοιχτά ότι έχει χαθεί ο έλεγχος και επιβάλει καθολικό lockdown.
Το έγκυρο, επιστημονικό περιοδικό Science (6|11|2020) επισημαίνει την απουσία στρατηγικής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι και στο δεύτερο κύμα. Η διεθνής εμπειρία, λέει το Science, έχει δείξει ότι υπάρχουν ως τώρα, μέχρι την ανακάλυψη κι εφαρμογή εμβολίου, βασικά δύο τρόποι αποτελεσματικής ανάσχεσης της πανδημίας. Ο ένας είναι αυτός που εφαρμόστηκε στην Κίνα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, με καθολικό lockdown, κλείσιμο των συνόρων, τεστ, απομόνωση και ιχνηλάτηση μέχρι να μηδενισθούν τα κρούσματα. Ο άλλος είναι της Ν. Κορέας με καθολικό τεστ του πληθυσμού, ανίχνευση και πλήρη απομόνωση των θετικών, εμποδίζοντας την αναζωπύρωση της πανδημίας Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές χώρες ακολούθησαν την τακτική του «άλλοτε επιβραδύνουμε τα περιοριστικά μέτρα κι άλλοτε επιταχύνουμε, ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων», με τα γνωστά άθλια αποτελέσματα.
Αυτή την αποτυχημένη τακτική του “μαραθωνίου που κόβει στις στροφές κι επιταχύνει στην ευθεία”, κατά Τσιόδρα, του «πατάμε φρένο ή πατάμε γκάζι», κατά την έκφραση του Μητσοτάκη, ακολούθησε και η ελληνική κυβέρνηση. Αντί να αξιοποιήσει το καλοκαίρι, για να μηδενίσει τα κρούσματα, προτίμησε την επανεκκίνηση της οικονομίας, το άνοιγμα των συνόρων και τις “χαρούμενες διακοπές” ξένων τουριστών, χωρίς τεστ. Γίναμε ξέφραγο αμπέλι.
Την ίδια πολύμηνο περίοδο, η κυβέρνηση άφησε το ΕΣΥ ανοχύρωτο, υποχρηματοδοτημένο και υποστελεχωμένο, με τεράστιες ελλείψεις, ακόμα και σε μέτρα υγιειονομικής προστασίας του προσωπικού, χωρίς τις αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ, χωρίς δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας για να ελέγχεται ο πληθυσμός και να αντιμετωπίζονται εκτός νοσοκομείων οι πιο ελαφρές περιπτώσεις.
Άφησε τα σχολεία χωρίς το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό, χωρίς καθαρίστριες, με 25-30 μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας.
Άφησε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να στοιβάζουν τους επιβάτες σαν σαρδέλες. Έμεινε μόνο σε μονότονες καταγγελίες για την «ατομική ευθύνη», που δεν ανέλαβαν οι “συμπολίτες” του πρωθυπουργού και ιδιαίτερα η νεολαία, κρύβοντας επιμελώς τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους.
Έτσι, το “επιτελικό” κράτος, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο, βρέθηκε τον Οκτώβρη μπροστά σε μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και με το ΕΣΥ να έχει γονατίσει. Αντιμέτωπο με τις δραματικές συνέπειες της ανικανότητάς του κατέφυγε και πάλι στα «απαγορευτικά». Στις 30 Οκτώβρη ανακοινώθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε όλη την επικράτεια και καραντίνα σε τρεις πόλεις, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Γιάννενα. Μία εβδομάδα αργότερα, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα του πακέτου μέτρων που είχαν ήδη επιβληθεί, ο πρωθυπουργός, σε μια θεατρική εμφάνιση μεγάλου ηγέτη, με τον «Σωτήρη» δίπλα του να παρουσιάζει στις τηλεοπτικές οθόνες τα γραφήματα εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, ανακοίνωσε το καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα. Σε δραματικούς τόνους, με την επίκληση των επιστημονικών δεδομένων, που καλούνταν από τον πρωθυπουργό να εξειδικεύσει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, η χώρα αλυσοδέθηκε σε μια νέα καραντίνα, Η επιστήμη κατάντησε θεραπαινίδα της εξουσίας και οι επιστήμονες θυσίασαν το κύρος τους στο βωμό αυτής της ανίκανης και επικίνδυνης εξουσίας. Ευτυχώς, όχι όλοι…
Όπως κατήγγειλε δημόσια ο καθηγητής Πνευμονολογίας και εντατικολόγος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Σπύρος Ζακυνθινός, «το δεύτερο lockdown είναι πολιτικό λάθος και αμοραλισμός. Είναι αχρείαστο και με πολιτική σκοπιμότητα, για να μη ντροπιαστεί ο πρωθυπουργός από την αποτυχία των μέτρων του. Έχει τεράστια ευθύνη, γιατί πανικοβλήθηκε και δεν περίμενε τα αποτελέσματα των προηγούμενων μέτρων».
Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Υγείας, εξαφανισμένος σε όλη την προηγούμενη περίοδο, βγήκε προχθές να δηλώσει, ανερυθρίαστα, ότι η Ελλάδα είναι πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στο ψηλότερο επίπεδο νοσοκομειακής και άλλης αντιμετώπισης! Τι εκφράζει αυτός ο υπουργός; Ο ειδικός επιστήμονας Σπύρος Ζακυνθινός τον διαψεύδει: «Δεν μπορεί νοσοκομεία της επαρχίας να μην έχουν κρεβάτια ΜΕΘ. Δεν μπορεί να μην προσλαμβάνονται γιατροί στη θέση όσων συνταξιοδοτούνται. Δεν μπορεί να επιτρέπεται στον ιδιωτικό τομέα να επιλέγει τα πιο ελαφρά περιστατικά. Η στάση του υπουργού δείχνει αμέλεια και άγνοια».
Δεν μπορεί, θα προσθέταμε εμείς, να βγαίνει στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός και να ανακοινώνει ότι μπορεί να προσλαμβάνονται γιατροί του ιδιωτικού τομέα στα δημόσια νοσοκομεία με μισθό 2.000 ευρώ το μήνα καθαρά κι αφορολόγητα, διατηρώντας παράλληλα το ιατρείο τους και τη σχέση τους με την ιδιωτική κλινική, ενώ οι γιατροί του ΕΣΥ με περισσότερα προσόντα να αμείβονται με 1350 ευρώ φορολογητέα. Δεν μπορεί νοσηλευόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία να μεταφέρονται σε ιδιωτικά και αυτά να χρυσοπληρώνονται από τις τσέπες των φορολογουμένων. Δεν μπορεί να γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών με κορονοϊό από τη Θεσσαλονίκη, που δεν έχει πια κενές κλίνες, σε νοσοκομεία της Αθήνας και το Διαβαλκανικό νοσοκομείο, με εκατοντάδες κλίνες, να αρνείται να συνδράμει τον δημόσιο τομέα, που στενάζει. Δεν μπορεί, με πρόσχημα την πανδημία, να εισάγεται στο ΕΣΥ το καθεστώς των «γιατρών δύο ταχυτήτων», ο ιδιωτικός τομέας να αλώνει τον δημόσιο και… ο νεοφιλελευθερισμός να σαρώνει τα ερείπια μας…
Η Πέμπτη 12 Νοέμβρη ορίστηκε από όλα τα σωματεία των υγειονομικών ως μέρα δράσης, με συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων και κάλεσμα συλλογικού αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη θανατοπολιτική της.
Όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό τον μεγάλο αγώνα. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η ΖΩΗ μας.
Ο λαός θα σώσει το λαό.
12|11|20