του Θόδωρου Κουτσουμπού

Oκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, η συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων στην πορεία για τον Παύλο συνιστά πολιτικό γεγονός μέγιστης σημασίας για τα αντίπαλα ταξικά στρατόπεδα. Για το εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα, και για τις δυνάμεις της εξουσίας, κρατικής και παρακρατικής.

Προφανώς, οι κρατικές αρχές έχουν πλήρη συνείδηση, γι’ αυτό, φρόντισαν από πολύ νωρίς το Σάββατο το μεσημέρι να κλείσουν τους σταθμούς του Μετρό στον Κορυδαλλό και τη Νίκαια για να εμποδίσουν όσο μπορούσαν την προσέλευση στη συγκέντρωση στην Αμφιάλη Κερατσινίου. Γι’ αυτό ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από τους διαδηλωτές και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ ήταν εκεί για να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό λαό».

Τίποτα όμως δεν μπορούσε να αποτρέψει τη μαζική παρουσία κόσμου και ειδικά της νεολαίας. Δέκα χιλιάδες και πλέον άνθρωποι, πήραν μέρος στη μαχητική, αλλά ειρηνική πορεία για τον Παύλο Φύσσα, στην όγδοη επέτειο της στυγνής δολοφονίας του. Νέοι, που το 2013 ήταν το πολύ έφηβοι, ήταν στη συγκέντρωση και στην πορεία, το απόγευμα του Σαββάτου 18 Σεπτέμβρη για να διατρανώσουν ότι “δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε”, συνεχίζουμε την πάλη για τη συντριβή του φασισμού και όλων των μορφών καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

Φέτος, ένα σχεδόν χρόνο μετά το πέρας της πολύχρονης δίκης που καταδίκασε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, κι όχι μόνο το σφάχτη Ρουπακιά, για πρώτη φορά η συγκέντρωση και πορεία ήταν κοινή και με την παρουσία του ΠΑΜΕ. Έβλεπες διαδηλωτές από το ΚΚΕ μέχρι την αναρχία, κι από το ΝΑΡ, το ΕΕΚ και τα μ-λ, μέχρι εργατικά συνδικάτα, αντιφασιστικές και τοπικές κινήσεις.

Ο Γιάννης Μάγγος αποχαιρετά τη Μάγδα Φύσσα στο τέλος της διαδήλωσης

Φέτος επίσης η πορεία δεν πήγε στον Πειραιά, όπου τα γραφεία της ναζιστικής αυγής έχουν κλείσει. Κατευθύνθηκε στη Νίκαια, στο συμβολικό τόπο θυσίας, στη Μάνδρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, όπου η Μάγδα Φύσσα, κατέθεσε λουλούδια. Γιατί η ιστορία, η θυσία των αγωνιστών του 1944, δεν είναι καταγραφή σε αρχεία και βιβλιοθήκες. Είναι ζωντανή πάλη όπου με θυσίες, νέοι αγωνιστές παίρνουν τη σκυτάλη από τις προηγούμενες γενιές, ζωντανεύοντας την ιστορία. Ο Παύλος Φύσσας, στεκόμενος όρθιος, αντικρίζοντας κατάματα τους φονιάδες φασίστες, έστρεψε τη ροή της ιστορίας σε άλλη κατεύθυνση, πυροδοτώντας ένα ισχυρό αντιφασιστικό κίνημα. Η καταδίκη της ΧΑ στις 7 Οκτωβρίου 2020 ήταν μια μεγάλη νίκη. Ο αγώνας συνεχίζεται με την απαίτηση να καταδικαστούν οι δολοφόνοι της ναζιστικής συμμορίας της Χ.Α. και σε δεύτερο βαθμό. Συνεχίζεται μέχρι να νικήσουμε όλα τα τέρατα που παράγει ο ιστορικά παρηκμασμένος και σε κρίση καπιταλισμός. Μέχρι να νικήσουμε το κεφάλαιο και το κράτος και την οργανωμένη σκοταδιστική βλακεία, μισαλλοδοξία και βαρβαρότητα που διαχέει παντού, μολύνοντας τα πάντα.

Αυτό ήταν συνειδητά ή μισοσυνειδητά, ρητά ή άρρητα το νόημα της φετινής διαδήλωσης του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη για τον Παύλο Φύσσα. Έτσι, στην κεφαλή της πορείας είχε μια σειρά πορτρέτα του ζωγράφου – εικαστικού Δημήτρη Αστερίου που τα κρατούσαν συγγενείς ή φίλοι των θυμάτων. Ήταν το πορτρέτο του Παύλου Φύσσα, του Βασίλη Μάγγου, του Ζακ Κωστόπουλου, της Ελένης Τοπαλούδη, του Νίκου Τεμπονέρα, του Σαχτζάτ Λουκμάν, του Μιχάλη Καλτεζά, του Τζορτζ Φλόυντ, του μικρού Τούρκου Μπερκίν Ερκάν, του Κάρλο Τζουλιάνι… Και ήταν εκεί, στην πρώτη γραμμή ο πατέρας Τάκης Φύσσας, ο Γιάννης Μάγγος, η μητέρα του Ζακ, ο Δάσκαλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο γιος του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα… και βεβαίως η Μάγδα Φύσσα, μητέρα όλων των αδικοχαμένων, των αδικημένων, των θυμάτων της βαρβαρότητας κρατικής, φασιστικής και παρακρατικής, του μίσους και της μισαλλοδοξίας. Ήταν εκεί εκπέμποντας ανθρωπιά, αγάπη, αλληλεγγύη – και συγκίνηση.

Ο κόσμος χειροκροτεί από τα  μπαλκόνια

Και πίσω τους ακολουθούσαν ποτάμια διαδηλωτών, αριστερών και αναρχικών συλλογικοτήτων και στο τέλος τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ – για πρώτη φορά σε κοινή ενωτική διαδήλωση.

Προχωρώντας μέσα από τους δρόμους του Κερατσινίου και της Νίκαιας, η ανταπόκριση του κόσμου και τα χειροκροτήματα, κάποιες φορές και συνθήματα, έδιναν έναν άλλο τόνο… «Δεν περνάει ο φασισμός».

Η πορεία όπως ειπώθηκε ήταν ειρηνική, δεν υπήρχε ούτε ένα σπάσιμο τράπεζας ή κάποιου άλλου «στόχου» όπως άλλες χρονιές. Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, με αφορμή κάποιες ρίψεις φωτοβολίδων τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να πνίξουν την περιοχή -περιοχή κατοικίας- στα δακρυγόνα. Μάλιστα, είχαν δώσει εντολή στο μετρό να έχει κλειστές τις εισόδους για να μην διαφύγουν οι διαδηλωτές. Ό,τι και να κάνουν, όμως δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Όλοι οι εξουσιαστές, οι φασίστες, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις και η κυβέρνηση της ακροδεξιάς του Μητσοτάκη, το κράτος και η αστυνομία τους, «ποντάρουν στο φόβο». Αλλά «η τρομοκρατία δεν θα περάσει», η τρομοκρατία τους δεν περνάει… Θα είμαστε εδώ, και τώρα και πάντα και όπως στη δεκαετία του ’40 για να πολεμάμε τη φτώχεια, το ρατσισμό, το φασισμό και την ακροδεξιά – για μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας, χωρίς αφέντες και δούλους, σοσιαλιστική και κομμουνιστική.

  • Σε μια εκδικητική πράξη, αφού στο Κερατσίνι – Νίκαια δεν μπόρεσαν, ομάδες αστυνομικών της Δράσης επιτέθηκαν σε μπλοκ φοιτητών, της ΑΡΑΣ την ώρα που έβαζαν τα πανό τους στα γραφεία της ΛΑΕ, στην Πατησίων. Αριστερές οργανώσεις, και το ΕΕΚ, καταδίκασαν την αστυνομική τρομοκρατική επίθεση.

***

Αντιφασιστικές διαδηλώσεις για τον Παύλο Φύσσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά και σε άλλες πόλεις.

*****

Την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 17/9, στον πολυχώρο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, χιλιάδες παρακολούθησαν, τραγούδησαν, και χόρεψαν με τους αγαπημένους τους τραγουδιστές και συγκροτήματα, τα ραπ, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Γιώργο Μεράτζα, τον Νίκο Στρατάκη με τα κρητικά τραγούδια του, τους Rationalistas, Hoodie Mics, Psyclinic Tactix & Dj Magnum.

Solidarity Film Festival Killah-P

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και την εβδομάδα 23- 26 Σεπτεμβρίου με φεστιβάλ κινηματογράφου Solidarity Film Festival Killah-P. Oι παραστάσεις θα γίνονται στον Κινηματογράφο Μελίνα (οδόςΣωκράτους 65, Δραπετσώνα)

Πέμπτη 23/9 19:30 In the Fade, του Φατίχ Ακίν

Παρασκευή 24/9 19:30 Προβολή και συζήτηση ταινιών μικρού μήκους από σχολεία και νέους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σάββατο 25/9 19:30  «Χ.Α. Υπόθεση όλων μας» (ντοκιμαντέρ), με παρουσία της σκηνοθέτιδας Α. Κουρούνη.

Κυριακή 26/9 19:30  «Το Σωσίβιο», με παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Παναγιωταράκου.