του Ερνέστο Αγγελή

Διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, προσφύγων, άνεργων και εργαζόμενων εργατών, έγινε στην Αθήνα, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021.

Η κινητοποίηση της νεολαίας αλλά και εργαζόμενων, όπως των διοικητικών, πέραν των εκπαιδευτικών, εντάσσεται στη μάχη που δίνεται ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, της οποίας η σημασία ξεπερνάει τα στενά εκπαιδευτικά πλαίσια και έχει πολιτικό χαρακτήρα με συνέπειες για όλη την εργατική τάξη, γιατί στο επίκεντρό της βρίσκεται η αναμέτρηση με το αστικό κράτος του κεφαλαίου.  

Στα Προπύλαια, ήταν πολύ ώρα πριν, οι εργαζόμενοι και φοιτητές της “Συνέλευσης ενάντια στην αστυνομοκρατία”, έχοντας αναρτήσει το πανό στην είσοδο του κτηρίου. Στον πεζόδρομο ήταν στημένες οι αστυνομικές δυνάμεις που όμως απομακρύνθηκαν όταν η διαδήλωση πλήθυνε. Λίγο πριν την αρχή της διαδήλωσης, συνέρρευσε στο μέρος μια πολυπληθής νεολαιίστικη κυρίως αλλά και εργατική μάζα, που έβαλε την σφραγίδα της. Στην πορεία από την Πανεπιστημίου, στην Αιόλου, στη Σταδίου και το Σύνταγμα, με μπλοκ ήταν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι διοικητικοί, οι αριστερές και αναρχικές οργανώσεις και συλλογικότητες. Στο ύψος του Συντάγματος κι ενώ η διαδήλωση συνεχίζονταν προς την Πανεπιστημίου, η ρίψη ορισμένων αντικειμένων προς την αστυνομία που είχε καταλάβει τον πεζόδρομο κάτω από τη Βουλή, ήταν αρκετή για να προκαλέσει την εκσφενδόνιση, μέσα στην διαδήλωση, βομβίδων κρότου λάμψης και χημικών, με τους διαδηλωτές να επιταχύνουν κατεβαίνοντας προς την Ομόνοια όπου σταμάτησε η πορεία λίγο αργότερα. 

Μία εβδομάδα μετά την μεγάλη διαδήλωση της 28 Γενάρη, τουλάχιστον 5 – 7.000 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν, φωνάζοντας συνθήματα και δείχνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, για να μην περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και η αστυνομοκρατία, μέσα κι έξω από τις σχολές. Τα μέλη του ΕΕΚ-Τροτσκιστές, μοίρασαν εκατοντάδες προκηρύξεις στην αρχή της πορείας, παλεύοντας για την Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, την ανατροπή της Κυβέρνησης και την εργατική εξουσία.   

φωτό:Θόδωρος Κουτσουμπός