του Θόδωρου Κουτσουμπού

Αθώα κηρύχθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου, από το Mονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, η συνδικαλίστρια και στέλεχος του ΕΕΚ Μαργαρίτα Κουτσανελλου.

Η συνδικαλίστρια, γ. γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στον οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κατηγορείτο για υπεξαίρεση εγγράφων. Ποια ήταν η υπεξαίρεση εγγράφων; Η άρνησή της, ενώ ήταν Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, να νομιμοποιήσει καταφανή απόπειρα της διοίκησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το 2018, να παραποιήσει τα εκλογικά αποτελέσματα για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Διαπίστωσε ότι δύο δωδεκάδες ψηφοδέλτια με επιστολική ψήφο είχαν σταλεί όχι επί αποδείξει σύμφωνα με τη διαδικασία (δηλαδή, συστημένα ή με κούριερ), αλλά με απλή επιστολή. Επιπλέον κάθε δωδεκάδα φακέλων είχε γραφτεί με ομοιόμορφο γραφικό χαρακτήρα, μια οφθαλμοφανής απόπειρα παραποίησης του εκλογικού αποτελέσματος.

Για να μην καταστραφεί το αποδεικτικό της εκλογικής νοθείας, η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου, γραμματέας και τότε και τώρα του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΟ, πήρε τους άδειους εξωτερικούς φακέλους από τον κάλαθο των αχρήστων και τους παρέδωσε, με βάση το πρωτόκολλο στην προϊσταμένη αρχή (Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης), συνοδευόμενους από γραπτή αναφορά για τους λόγους που προέβη σε αυτή την ενέργεια. Από αυτήν την επιστολική ψήφο, είναι οι μόνοι φάκελοι που διασώθηκαν, γιατί όλοι οι υπόλοιποι καταστράφηκαν με εντολή της τότε διοίκησης, αν και εκκρεμούσε η ένσταση της συνδικαλίστριας και Προέδρου της εφορευτικής επιτροπής. Ο ίδιος ο Οργανισμός βέβαια, αν και παραδέχτηκε εν συνεχεία στα επίσημα πρακτικά του ότι αποτελούσαν αποδεικτικό υλικό της επιστολικής ψήφου και μάλλον δεν ήταν σωστό που καταστράφηκαν οι υπόλοιποι φάκελοι, ουδέποτε κινήθηκε για να αποσύρει τις κατηγορίες, τη μήνυση, ακόμα και αυτή την πειθαρχική δίωξη, που εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Μάρτυρας κατηγορίας -στην πραγματικότητα μηνυτής- ήταν ο κ. Γεώργιος Καρέτσος, τότε διοικητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κομματικό στέλεχός του. Ο κύριος αυτός ισχυρίστηκε, υποπίπτοντας διαρκώς σε αντιφάσεις ότι η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου, παρεμπόδισε την εκλογική διαδικασία και υπέκλεψε(!) εκλογικό υλικό – το υλικό (φάκελοι) που αυτός φρόντισε να καταστραφεί για να εξαφανιστούν τα στοιχεία της εκλογικής νοθείας, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι ο ίδιος παρέλαβε προσωπικά λίγες ημέρες μετά το επίμαχο υλικό, το οποίο είχε αποδεικτική αξία. Σημειωτέον, ότι από τον κύριο αυτόν, μαζί με όλο το τότε διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, ένα μήνα αργότερα ζητήθηκαν οι παραιτήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, κάτω από την πίεση πολύ αρνητικού κλίματος για ανεπαρκή διαχείριση ενός δημόσιου διαγωνισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της φέτας, η οποία πήρε τις διαστάσεις σκανδάλου. 

Ο κ. Καρέτσος είχε δικηγόρο (πολιτικής αγωγής) τον κ. Φαίδωνα Δημόπουλο, διορισμένο πρόσφατα στον Οργανισμό, επί υπουργίας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Μ. Βορίδη.

Ο κ. Φ. Δημόπουλος, είναι ευρέως γνωστό ότι ήταν συνυποψήφιος σε παλαιότερες βουλευτικές εκλογές με τον γνωστό για τις φασιστικές και αντισημιτικές πολιτικές απόψεις, πατέρα Κ. Πλεύρη, όπως και για τους στενούς δεσμούς του με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία.

Προφανώς, η νέα δεξιά διοίκηση στον Οργανισμό, σε σύμπνοια με την παλαιά συριζαϊκή, επιθυμούσαν να συνεχίσουν μέχρι τελικής εξόντωσης, τη συνδικαλιστική δίωξη της Γ. Γραμματέως του Συλλόγου Εργαζόμενων στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς υπήρξε αποδεδειγμένα, συνεργασία τους. Η Διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε την αρχική μήνυση – έγκληση το 2018 με Πρόεδρο ΔΣ, τον κ. Γ. Καρέτσο. Το 2021 η Νεοδημοκρατική Διοίκηση (Πρόεδρος ΔΣ, Χαρουτουνιάν, Διευθύνων Σύμβουλος Χατζηνικολάου) συμπράττει στη δίωξη ως πολιτική αγωγή, με τον εκ ΣΥΡΙΖΑ ορμώμενο, κ. Γ. Καρέτσο να αποδέχεται -αν και πλέον δεν υποχρεούνταν από καμία επίσημη ιδιότητα- να παρασταθεί ως μάρτυρας κατηγορίας.

Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν, ο κ. Φαίδων Δημόπουλος, ως δικηγόρος πολιτικής αγωγής του νομικού προσώπου ΕΛΓΟ-Δήμητρα (εργοδότη της κατηγορούμενης) και ο τέως Πρόεδρος του Οργανισμού και νυν, απλώς υπάλληλος του ίδιου, κ. Γ. Καρέτσος, ως μάρτυρας κατηγορίας.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Οργανισμού, δεν είχε την αρμόζουσα εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. του Οργανισμού ΕΛΓΟ-Δήμητρα, όπως επιτάσσει ο νόμος, γεγονός που επέτρεψε να γίνει δεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης Παλαιολόγου Παλαιολόγου, να μη γίνει δεκτή η παράσταση της πολιτικής αγωγής στη διαδικασία.

Στην κατάθεσή του ο κ. Γ. Καρέτσος, ισχυρίστηκε ότι η κατηγορούμενη “έκλεψε και υφάρπαξε εκλογικό υλικό», και αντιφάσκοντας ταυτόχρονα είπε ότι γνωρίζει ότι “δεν ήταν ουσιώδες” και δεν επηρέασε την εξέλιξη των εκλογών. Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης δήλωσε ότι “δεν γνωρίζει γιατί καταστράφηκαν (από την τότε διοίκησή του) οι φάκελοι”.

Στη δίκη η υπεράσπιση από έναν κατάλογο 10 συνδικαλιστών, περιορίστηκε στους 4 ύστερα από την επιμονή του προέδρου του δικαστηρίου, να περιορίσει τον αριθμό. Ωστόσο εξετάστηκε μόνο ένας μάρτυρας, ο Παναγιώτης Κάτσαρης, Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και το 2018 και τώρα. Ο συνδικαλιστής κατέθεσε ότι η Διοίκηση του Οργανισμού εξ αρχής δεν τήρησε την εκλογική διαδικασία, είχε τις επιστολικές ψήφους υπό τον έλεγχό της η ίδια αντί της Εφορευτικής Επιτροπής, παρενέβη στο έργο της Εφορευτικής για να νομιμοποιήσει τις επιστολικές ψήφους και να εξομοιώσει τις συστημένες με τις απλές επιστολές, έβαλε τον δικηγόρο του Οργανισμού να σημειώσει ότι είναι ταυτόσημες και γενικά ανέδειξε την πέρα από κάθε ανοχή, ανάμειξή της σε μία διαδικασία που οι αρχές της δημοκρατίας επιβάλλουν απόλυτη ανεξαρτησία.

Ύστερα από την κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης, το δικαστήριο διέκοψε και πριν καν αποσυρθούν οι δικαστές, αστυνομικός της φρουράς διαμαρτυρήθηκε έντονα κατά του κ. Καρέτσου, ο οποίος στην κατάθεσή του, στριμωγμένος από τον συνήγορο υπεράσπισης, είπε στο δικαστήριο ότι τον στείλανε στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει τη μήνυση, εφόσον αφορούσε σε εκλογική διαδικασία, ωστόσο “ο αξιωματικός υπηρεσίας βαριόταν” και σημείωσε λίγα και όχι όλα τα περιστατικά!(;).

Η κατηγορούμενη Μαργαρίτα Κουτσανέλλου, στην απολογία της, φορτισμένη από συγκίνηση, όπως εκμυστηρεύτηκε στη συνέχεια, λόγω της παρουσίας μελών της οικογένειάς της, αλλά και πολλών συναδέλφων και αλληλέγγυων, δήλωσε στο δικαστήριο ότι ούτε τις εκλογές  ήθελε να βλάψει, ούτε τον Οργανισμό. Αντίθετα, ήθελε να διεξάγει με άψογο τρόπο τις εκλογές και γι’ αυτό παραδόξως διώκεται αυτή τη στιγμή, όπως ήθελε να προστατεύσει τον Οργανισμό από την αναξιοπιστία και την απώλεια της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης που πρέπει να έχουν σ’ αυτόν οι διοικούμενοι, αλλά και οι εργαζόμενοι. Το να επικρατήσει στον Οργανισμό, η θέση με την αυθεντία του νομικού συμβούλου, ότι αποτελεί «επί αποδείξει» η απλή ταχυδρομική επιστολή, συνιστά ασυγχώρητο ολίσθημα και εκφυλισμό των διοικητικών διαδικασιών. Ανέφερε ως παράδειγμα, την αλληλογραφία επί αποδείξει του Οργανισμού με χιλιάδες αγρότες παραγωγούς και επιχειρηματίες για πολύ σοβαρά θέματα όπως η διαπίστωση παρατυπιών και παραβάσεων και η παραπομπή τους σε σχετικές επιτροπές. 

Η εισαγγελέας, εμμέσως παραδέχτηκε ότι η κατηγορούμενη είχε δίκιο, αφού το μόνο που τη ρώτησε είναι αν υπήρχε άλλος τρόπος να προβάλλει τις αντιρρήσεις αυτές, πρότεινε την αθώωση της κατηγορούμενης, χαρακτηρίζοντας την αποχώρησή της από τον Οργανισμό το βράδυ των εκλογών αντικανονική, ωστόσο μη βλαπτική για τον οργανισμό και το κυριότερο χωρίς πρόθεση βλάβης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Παλαιολόγος Παλαιολόγος, δεν αρκέστηκε στην αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως, λόγω μη πλήρωσης της υποκειμενικής υπόστασης του εγκλήματος για το οποίο κατηγορούνταν η γραμματέας, αλλά επεδίωξε να αποδείξει ότι ούτε καν αυτή η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος δεν υφίστατο. Με ισχυρά επιχειρήματα, ανέδειξε ότι είτε πρόκειται για εκλογικό υλικό, είτε πρόκειται για αποδεικτικό υλικό η κατηγορούμενη έπραξε τα ορθά, αντιθέτως είναι η Διοίκηση του Οργανισμού που πρέπει να δίνει εξηγήσεις για τις πράξεις της (π.χ. ότι κατέστρεψε η ίδια εκλογικό/αποδεικτικό υλικό). Η κυρία Κουτσανέλλου, αντί να κατηγορείται ότι υπεξήγαγε και έκλεψε έγγραφα, έπρεπε να επαινείται ότι τα διέσωσε και είναι η Διοίκηση του κ. Καρέτσου που πρέπει να δίνει εξηγήσεις για το πού βρισκόταν το βράδυ των εκλογών και για το τι έκανε με την απόπειρα νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος και την καταστροφή του αποδεικτικού υλικού.

Ο Πρόεδρος του Μονομελούς ανακοίνωσε την αθωωτική απόφαση προκαλώντας χειροκροτήματα του πολυπληθούς ακροατηρίου. Δεκάδες ήταν οι συνδικαλιστές που είχαν προσέλθει για μάρτυρες υπεράσπισης, και πολλά περισσότερα τα σωματεία που εκδήλωσαν την ταξική τους αλληλεγγύη με ανακοινώσεις υποστήριξης. Πέρα από το σωματείο της ΕΛΓΟ-Δήμητρα, που είχε μαζική παρουσία συναδέλφων της κατηγορούμενης, παρόντες ήταν συνδικαλιστές από το Σύλλογο Εργαζομένων ΤΕΕ (Κώστας Αβραμίδης), από την ΠΕΝΕΝ (Αντώνης Νταλακογεώργος), ο Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης (μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων υπουργείου Παιδείας Κεντρική Υπηρεσία), ο Μάρκος Μπεκρής (Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της ΕΝΕΔΕΠ COSCO), οι Γιαννούκος και Κατερίνα Γιαννούλια (ΔΣ ΠΟΓΕΔΥ), σύντροφοι από την Ταξική Πορεία, την  Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά και σύντροφοι από το ΕΕΚ με επικεφαλής τον γραμματέα του, Σάββα Μιχαήλ.

Η συντρόφισσα ήταν αθώα και αθωώθηκε. Οι κατήγοροι, ο Συριζαίος Καρέτσος και οι λοιποί απηνείς διώκτες του μαχόμενου συνδικαλισμού, οι οργανωτές εκλογών νοθείας και πλαστογραφίας, ας αναμένουν την ώρα της Νέμεσης της ιστορίας.