Aποπομπή της Διοίκησης στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ
H κρατικοδίαιτη διορισμένη από την κυβέρνηση ΣYPIZA διοίκηση του Eλληνικού Γεωργικού Oργανισμού Δήμητρα ήταν πολύ δραστήρια στις αυθαίρετες διώξεις εργαζομένων – συνδικαλιστών όπως της σ. Mαργαρίτας Kουτσανέλου (βλέπε Nέα Προοπτική φ. 665). Όμως, στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος στο διαγωνισμό της φέτας δεν ήταν τόσο δραστήρια. Tο αντίθετο, ανάμεσα στις αντισυνδικαλιστικές διώξεις και την κακοδιοίκηση υπάρχει εσωτερικός δεσμός…
Στις 14 Μαΐου 2018 με μία εξαιρετικά ασυνήθιστη για τα πολιτικά ήθη πρακτική, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου ζήτησε εγγράφως τις παραιτήσεις όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τους οποίους ο ίδιος είχε διορίσει.
Η αιτιολογία ήταν η αδυναμία του οργάνου να φέρει εις πέρας τη σύννομη και εμπρόθεσμη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την υλοποίηση του Προγράμματος Προώθησης της Φέτας Π.Ο.Π. «Feta PDO. Let’s get real!» στην Ευρωπαϊκή Αγορά και σε Τρίτες Χώρες, με προϋπολογισμό ύψους περίπου 6.500.000 ευρώ!
Από τον Ιούνιο 2016, όταν η πρόσφατα αποπεμφθείσα Διοίκηση ανέλαβε, ο Σύλλογος Εργαζόμενων βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους προηγούμενους για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, με θεσμικά αιτήματα. Σκοπός του σωματείου ήταν να εξισώσει τους όρους εργασίας του προσωπικού, το οποίο λόγω του ότι προερχόταν από συγχώνευση τεσσάρων καταργηθέντων φορέων παρουσίαζε διαφοροποιήσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ των εργαζόμενων. Βεβαίως, από την πλευρά του Σωματείου στόχος ήταν η εξίσωση αυτή να γίνει προς το ευνοϊκότερο και όχι προς το δυσμενέστερο, το οποίο είναι η συνηθέστερη ή για την ακρίβεια η πάγια κατάληξη των εργασιακών κεκτημένων στις συγχωνεύσεις/εξαγορές που περιλαμβάνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.
Μετά την αλλαγή, οι νέοι που ανέλαβαν εγκατέλειψαν την ατζέντα της προηγούμενης θητείας όσον αφορά τη συλλογική σύμβαση εργασίας, γεγονός το οποίο σηματοδοτούσε ευθέως και την αλλαγή της κεντρικής πολιτικής γραμμής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά το ξεπούλημα του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 που το “νομιμοποίησαν”.
Πέρα από την αλλαγή αυτή στη στάση τους απέναντι στη συλλογική σύμβαση εργασίας, επιδόθηκαν με σπουδή στην εφαρμογή στον Οργανισμό του πολιτικού προγράμματος της κυβέρνησης που τους διόρισε και σε αυτή τη δουλειά ήταν αναμενόμενο ότι θα έπρεπε να συνεργαστούν με το κατεστημένο που φαινόταν ότι κινούσε και είχε υπό τον έλεγχό του το μηχανισμό στον Οργανισμό, κάτι που προκάλεσε την εύλογη δυσαρέσκεια των εργαζόμενων που έβλεπαν ότι τίποτα δεν φαινόταν ότι μπορούσε πράγματι να αλλάξει μεταξύ αυτών που νέμονταν επί δεκαετίες την εξουσία στον Οργανισμό και τα συμφέροντά τους κυριαρχούσαν πάνω στους πιο αδύναμους.
Τον Ιανουάριο 2017, ο Σύλλογος σε μία κίνηση αντιπερισπασμού για την αλλαγή ατζέντας, με κινητοποιήσεις επιδιώκει και επιτυγχάνει να επαναφέρει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Διοίκησης το θέμα του κανονισμού προσωπικού και της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μέχρι το Μάιο 2017 δόθηκε ένας σημαντικός αγώνας από την πλευρά των εργαζόμενων με καταλήψεις διαρκείας, μαζικές και δυναμικές συνελεύσεις και αποφάσεις, οι οποίες είχαν φθάσει μέχρι να ζητούν την παραίτηση της Διοίκησης, αφού με αλλεπάλληλες παλινωδίες και υπαναχωρήσεις από την πλευρά τους, ανακαλούσαν το λόγο που έδιναν και τις υπογραφές που έβαζαν, χάνοντας κάθε ίχνος φερεγγυότητας και αξιοπιστίας.
Κατάληξη αυτού του αγώνα ήταν ότι το Δεκέμβριο 2017 μετά από 7 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, θεσπίστηκε ενιαίος κανονισμός προσωπικού που διατήρησε κάποια θετικά στοιχεία για όλους τους εργαζόμενους, το οποίο ήταν από τους στόχους του Σωματείου, οι οποίοι όμως δεν επιτεύχθηκαν όλοι. Συλλογική Σύμβαση δεν υπογράφτηκε. Ο Σύλλογος επίσης ποτέ δεν αποδέχτηκε τη λήξη του αγώνα για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και είχε προειδοποιήσει γι’ αυτό. Επίσης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έστελνε το μήνυμα ότι πλέον η Διοίκηση από το Μάιο 2017 βρισκόταν υπό διαρκή αμφισβήτηση, λόγωτης στάσης που κράτησε στο θέμα της ΣΣΕ.
Οι καταγγελίες του Συλλόγου για φαινόμενα κακοδιοίκησης
Μετά τη λήξη του συλλογικού αγώνα το Μάιο 2017, το ΔΣ του Συλλόγου παρουσιάζοντας μία σπάνια σταθερή συσπείρωση σε ποσοστό πάνω από 80%, υπηρετώντας με αξιέπαινα έντιμο τρόπο τη δέσμευσή του ότι θα υπηρετήσει τον ανεξάρτητο, μαχητικό συνδικαλισμό και έχοντας απέναντι μία Διοίκηση πλήρως συμβιβασμένη και υποταγμένη στο κατεστημένο εντός του φορέα, προχωρά όπως έκανε και με όλες τις προηγούμενες διοικήσεις σε έλεγχο και καταγγελίες των πεπραγμένων και των αποφάσεων της.
Κορυφαία υπόθεση σε αυτήν την αντιπαράθεση, καθίσταται ο διαγωνισμός για την πλέον συμφέρουσα προσφορά για την υλοποίηση προγράμματος προώθησης της φέτας, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτή την υπόθεση οι χειρισμοί της Διοίκησης υπήρξαν σε κρίσιμα σημεία το λιγότερο οριακοί (παρεμβάσεις στο έργο των επιτροπών, καταστρατηγήσεις των διαδικασιών), ενώ με αδιάσειστο τρόπο ο Σύλλογος πέτυχε να αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί του για κακοδιοίκηση δεν ήταν απλή αντιπολίτευση και με δύο βαρύνουσες αναφορές του προς τον Υπουργό Αποστόλου καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις σκοπιμότητες που αναδεικνύονταν από τις ενέργειες της Διοίκησης, η οποία είτε από θράσος κατά κάποιους, είτε από ερασιτεχνισμό κατ’ άλλους, εκτίθετο όλο και περισσότερο.
Κατάληξη της υπόθεσης αυτής είναι ότι ο Υπουργός στις 14 Μαΐου 2018 αναγκάστηκε να ζητήσει τις παραιτήσεις σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, αφού στη διαχείριση του διαγωνισμού για την προβολή της φέτας δεν τήρησαν ούτε τα προσχήματα με αποτέλεσμα οι διαδικασίες που το ίδιο το σύστημα έχει ορίσει προκειμένου να διασφαλίζεται η λειτουργία του υποτιθέμενου υγιούς ανταγωνισμού είχαν παραβιαστεί. Από τη στιγμή που το θέμα των καταγγελιών του Συλλόγου αφορούσε τη λειτουργία της αγοράς, η οποία πρέπει να φαίνεται ότι έχει κανόνες και ότι αυτοί τηρούνται και στην περίπτωση του διαγωνισμού για την προβολή της φέτας αυτό ήταν αδύνατο να στοιχειοθετηθεί, ήταν θέμα χρόνου να προστατευθεί ο υπουργός και η κυβέρνηση από τα πυρά της νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης.Έτσι προέκυψε η αποπομπή.
Oλόκληρο το κείμενο στο site www.eek.gr