ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΛΗΞΕ
Την Πέμπτη 29 του Ιούνη, η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, αποφάσισε τη λήξη της απεργίας, ύστερα από 11 μέρες. Μια απεργία που ξεκίνησε μαζί με την ΠΟΠ ΟΤΑ, την Ομοσπονδία των μονίμων υπαλλήλων των δήμων. Αιτία ήταν η λήξη της σύμβασης 10.000 συμβασιούχων, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας των δήμων.
Ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, που ένα από τα πιο χτυπημένα τμήματα της εργατικής τάξης, ελαστικά εργαζόμενο και ορισμένου χρόνου, βγήκε στο δρόμο με εντυπωσιακή μαζικότητα, παλμό και οργή για να διεκδικήσει την δουλειά του. Προσωπικό σε κρίσιμους τομείς κοινής ωφέλειας.
Μερικά κρίσιμα πρώτα συμπεράσματα είναι αναγκαία:
1. Το ζήτημα των συμβασιούχων δεν τελείωσε. Μέχρι το τέλος του 2018, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων των κυβερνήσεων τω τελευταίων χρόνων, θα πρέπει να φύγουν από το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα περίπου 150.000 άνθρωποι. ´Αρα η διεκδίκηση που και τώρα θα μπορούσε να διευρύνει τον αγώνα των συμβασιούχων των δήμων, θα ήταν η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στην ανεργία. Που θα μπορούσε να συνδέσει τον αγώνα πάνω σε υλικούς όρους με άλλα χτυπημένα τμήματα των εργαζομένων.
2. Το κράτος έκτακτης ανάγκης, περίσσιο σε καταστολή, σε τσαλάκωμα ακόμα και των νόμων που το ίδιο υποτίθεται υπερασπίζει, απαλλάσσεται από όποιες υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα και κοινής ωφέλειας. Ανοίγει το δρόμο για τις περίφημες συμπράξεις με ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αποκομιδή των σκουπιδιών είναι μία από αυτές τις λειτουργίες. Ο αγώνας λοιπόν έπρεπε και μπορούσε να συνδεθεί για την πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, υπέρ της δημιουργίας υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
3. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά, η επιτακτική ανάγκη της ανεξαρτησίας των αγώνων, όχι μόνο και προφανώς από το κράτος και τα αφεντικά, αλλά και από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Την Κυριακή 25 Ιούνη η ΠΟΠ ΟΤΑ συμφωνεί να αποσυρθεί από την απεργία, με αντάλλαγμα ψοφοδεείς υποσχέσεις για ευνοϊκή μοριοδότηση των συμβασιούχων στον επερχόμενο ΑΣΕΠ και για άρση του ορίου ηλικίας για συμμετοχή στο διαγωνισμό. Τη Δευτέρα 26 Ιούνη η ΠΟΕ συναντάται με τον Τσίπρα, και ακούγοντας τα ίδια πράγματα, δηλώνει πως η συνάντηση είναι θετική. Η απεργία φαίνεται πως πηγαίνει σε κλείσιμο. Πράγματι μετά το συλλαλητήριο και την απεργία της Πέμπτης 29 Ιούνη ο αγώνας σταματάει σε αυτή τη φάση. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έπαιξε στο γήπεδο του οικονομίστικου μερικού συμφέροντος, χωρίς ούτε τα αιτήματα των οδοκαθαριστών να μπορεί να υπερασπιστεί. Αρνούμενη να συνδέσει αυτό τον αγώνα με το σύνολο της τάξης.
4. Το Ε.Ε.Κ. έθεσε μέσα στον αγώνα με τα υλικά του και την παρέμβασή του την ανάγκη για τη σύμπραξη των συμβασιούχων μαζί με συνελεύσεις γειτονιάς, εργατικές συλλογικότητες, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου αγώνα. Η κυβέρνηση φοβήθηκε τον αγώνα των συμβασιούχων, γι’ αυτό και κινήθηκε κυρίως προς την κατεύθυνση της διάσπασής του, και έβγαλε μπροστά τους δημάρχους για την αποκομιδή των σκουπιδιών, σε μεγάλους δήμους της Αττικής, που δεν κατάλαβαν καν ότι υπάρχει απεργία. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου, θα μπορούσε να παρακάμψει το συμβιβασμό της ΠΟΕ, να διευρύνει τον αγώνα, και να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση.
Τίποτα δεν τελείωσε. Δεν ηττήθηκαν οι εργαζόμενοι των δήμων. Προδόθηκαν για άλλη μια φορά από μια ηγεσία που δεν μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντά τους. Από την άλλη η κυβέρνηση πολύ γρήγορα θα συναντηθεί με τα αδιέξοδα της πολιτικής της, και το μαζικό ξεκλήρισμα των συμβασιούχων που ετοιμάζει. Σε αυτόν τον επόμενο γύρο των αγώνων ας βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματα από αυτό τον αγώνα.
Αλλά για τα γενικότερα συμπεράσματα των εργατικών αγώνων της περιόδου θα επανέλθουμε.
Νίκος Πελεκούδας