της Κατερίνας Μάτσα

Σε απεργία κατέβηκαν από την Παρασκευή 25/06/21 οι ειδικευόμενοι γιατροί στη Γαλλία. Το βασικό τους αίτημα είναι να μην εργάζονται πέραν των 48 ωρών την εβδομάδα και να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες εργασίας τους. Η απεργία συνεχίστηκε και το Σάββατο, με προγραμματισμένη διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί σε όλες τις ειδικότητες, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στους αναισθησιολόγους και τους εντατικολόγους, σήκωσαν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο βάρος της δουλειάς στα νοσοκομεία στη διάρκεια της πανδημίας. Άλλωστε, έτσι έγινε σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου.

Το ωράριο τους επεκτάθηκε, οι 24ωρες εφημερίες έγιναν ακόμα περισσότερες, έφτασαν να εφημερεύουν 36 ώρες συνεχόμενα. Καταγγέλλουν ότι αυτή τη στιγμή υποχρεώνονται να δουλεύουν 70 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα. Οι εντατικολόγοι, ιδιαίτερα, ξεπερνούν, κάποιες φορές, τις 90 ώρες!

Τα αποτελέσματα, βέβαια είναι τραγικά, τόσο για τους ίδιους τους γιατρούς, όσο και για τους ασθενείς. Αναφέρονται 5 τουλάχιστον αυτοκτονίες ειδικευόμενων γιατρών, από τις αρχές του 2021 μέχρι τώρα.

Πηγή εικόνας: francetv.fr

Ακόμα και πριν από την πανδημία η κατάσταση στα νοσοκομεία ήταν προβληματική. Ο δημόσιος τομέας Υγείας πλήρωσε ακριβά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα, την πολιτική της συρρίκνωσης του δημόσιου προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, την αναστολή νέων διορισμών. Έτσι, πολλές οργανικές θέσεις γιατρών, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού έμειναν κενές, με αποτέλεσμα να πέσει όλο το βάρος στους ειδικευόμενους γιατρούς. Αυτοί υποχρεώθηκαν όχι μόνο σε πολλαπλάσιο κλινικό έργο, αλλά και τη διεκπεραίωση του τεράστιου όγκου γραφειοκρατικής διαδικασίας, σχεδόν το 50% της συνολικής δουλειάς (συμπλήρωση πρωτοκόλλων κλπ.) για κάθε ασθενή, κατά τις επιταγές των τεχνοκρατών, που διοικούν τα νοσοκομεία.

Με αυτούς τους όρους, οι κίνδυνοι λαθεμένων διαγνώσεων είναι τεράστιοι. Οι κίνδυνοι εργασιακής εξάντλησης των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού, επίσης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 23% των ειδικευόμενων έχουν ιδέες αυτοκτονίας, το 28% παρουσιάζει κατάθλιψη και το 66% υποφέρει από αγχώδεις διαταραχές.

Με βάση έγκυρες έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία επικαλείται το σωματείο των ειδικευόμενων γιατρών, στην περίπτωση της επέκτασης της εργασίας των γιατρών πέραν των 55 ωρών την εβδομάδα ο κίνδυνος αγγειακών επεισοδίων αυξάνεται κατά 35% και ο κίνδυνος θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια κατά 17% ! Γιαυτό, άλλωστε, είχε ψηφιστεί νόμος το 2015-μετά από κινητοποιήσεις, βέβαια- που επιβάλει ανώτατο όριο εργασίας τις 48 ώρες εβδομαδιαίως. Φυσικά και δεν τηρείται ο νόμος, φυσικά και κανείς από τους αρμόδιους δεν νοιάζεται.

Είναι φανερό ότι η πανδημία έδωσε στα χρονίζοντα προβλήματα του χώρου της Υγείας δραματικές διαστάσεις, όμως ο Μακρόν και η κυβέρνησή του αδιαφορούν παντελώς. Οι τελευταίες συναντήσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών με τον υπουργό Υγείας δεν κατέληξαν πουθενά. Το λόγο έχουν τώρα οι ίδιοι οι γιατροί και οι ασθενείς, που πρέπει να σταθούν στο πλευρό τους, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις τους.