Τα νέα στελέχη του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.
Ο λόγος είναι γιατί υπάρχει πιθανότητα να μπορούν να διαφύγουν από την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια. Με δεδομένο ότι τα εμβόλια βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο αντιγόνο, αλλά ο ιός μεταβάλλεται συνεχώς, οπότε ένα στέλεχος είναι πιθανόν κάποια στιγμή να γίνει ανθεκτικό στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.
Επειδή μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί, πολλοί άνθρωποι είναι επίνοσοι, οπότε όσοι περισσότεροι μολυνθούν, τόσες περισσότερες φορές ο ιός θα πολλαπλασιαστεί και θα έχει περισσότερες πιθανότητες να μεταλλαχτεί σε ένα ανθεκτικότερο στέλεχος.
Oι μεταλλάξεις του ιού που αφορούν την πρωτεΐνη spike μπορούν να καταστήσουν τον ιό πιο μεταδοτικό και πιο θανατηφόρο, καθώς αυτή [η πρωτεΐνη] αποτελεί το μέσο εισόδου του ιού στο κύτταρο.
Οι ανησυχίες επιβεβαιώνονται καθώς σε μελέτες των εμβολίων στη Ν. Αφρική έχει αποδειχτεί μειωμένη αποτελεσματικότητά τους ενάντια στο στέλεχος Β.1.351 που ενδημεί εκεί.
Σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά άτομα εμβολιασθέντα με εμβόλιο της Pfizer η αδρανοποίηση του ιού ήταν μικρότερη κατά δυο τρίτα για το ανωτέρω στέλεχος σε σχέση με ένα από τα πρώτα στελέχη του ιού.
Για το εμβόλιο της Moderna ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν 6 φορές μικρότερος σε σχέση με τον τίτλο για το πρώτο στέλεχος που εμφανίστηκε στη Wuhan.
Πιθανόν όμως οι τίτλοι των αντισωμάτων να επαρκούν για να προφυλάξουν από την λοίμωξη.
Η αποτελεσματικότητα των mRNA είναι μεγάλη και μέσω της ενεργοποίησης των Τ βοηθητικών κυττάρων και των Τ κυτταροτοξικών κυττάρων, εκτός των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα αποδειχτεί μόνο με δεδομένα στην καθημερινή πράξη.
Σχεδόν όλα τα εμβόλια έχουν δείξει μειωμένη αποτελεσματικότητα ενάντια στο στέλεχος της Ν. Αφρικής αλλά μάλλον η ανοσία που επάγουν ήταν επαρκής για να μειώσουν την πιθανότητα νοσηλείας.
Το Ισραήλ, η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, μείωσε τις νοσηλείες κατά 36% και τη σοβαρή νόσο κατά 29%, παρότι το επικρατούν στέλεχος είναι αυτό που πρωτοεμφανίστηκε στη Μ. Βρετανία.
Από τα παραπάνω τίθεται το ερώτημα, αν θα χρειαζόμαστε ετήσιες δόσεις των εμβολίων για να διατηρήσουμε την ανοσία.
Δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει απάντηση.
Τα mRNA εμβόλια αποτελούν νέα τεχνολογία. Ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τροποποιήσουμε τα υπάρχοντα εμβόλια ώστε να αντιμετωπίσουμε τα ανθεκτικότερα στελέχη.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες δουλεύουν ήδη σε τροποποιημένα για να ενισχύσουν την ανοσία για τα νεότερα στελέχη.
Ήδη έχουν σχεδιαστεί μελέτες τόσο για άτομα που θα λάβουν το τροποποιημένο εμβόλιο, ενώ έχουν ήδη εμβολιαστεί, όσο και για υποψήφιους που δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν.
Το επόμενο και δύσκολο βήμα στη διαχείριση της πανδημίας είναι το πότε θα επιστρατεύσουμε τη δεύτερη γενιά των εμβολίων.
Η πρόκληση έγκειται στο να υπάρξει δυνατότητα ταυτόχρονα να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός με τα πρωτότυπα εμβόλια και ακολούθως να λάβει δόσεις ενίσχυσης για τα νεότερα στελέχη.
Πώς θα εφαρμοστεί αυτό, ποιό είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο για να επιστρατευτεί αυτή η στρατηγική, ποιό στέλεχος του ιού θα επιλέξουμε και πόσο συχνά αλλάζει το στέλεχος αυτό, είναι τα επόμενα σοβαρά ερωτήματα που θα προβληματίσουν την επιστημονική κοινότητα τους επόμενους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση η εντατικοποίηση των εμβολιασμών με τα σημερινά εμβόλια παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία .
(Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν νεότερα συνοπτικά δεδομένα όπως δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό JAMA).
Υ.Γ
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, ο καπιταλισμός, δημιούργησε εκτός από τον νεκροθάφτη του, που κατά τον Καρλ Μαρξ είναι το προλεταριάτο, και ένα επί πλέον τέρας πού τον βουλιάζει στην άβυσσο.
Δεν πρόκειται όμως να πεθάνει από φυσικό θάνατο. Θα ανατραπεί από την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση.
Δημήτρης Γεωργίου – Καρδιολόγος