της Κατερίνας Μάτσα
Μας είχε προϊδεάσει ο πρωθυπουργός για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο πολύπαθο ΕΣΥ. Όλοι βλέπαμε την προκλητική αδιαφορία του στις απεγνωσμένες εκκλήσεις των υγειονομικών να διορισθεί προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, στην περίοδο, ιδιαίτερα, της έξαρσης της πανδημίας. Όλοι αγανακτήσαμε με την «προστασία», από τα κρούσματα του κορονοϊού, που παρείχε στους κλινικάρχες.
Από τα 140 ιδιωτικά θεραπευτήρια, που δέχτηκαν να νοσηλεύσουν ασθενείς, μόνο τα 7 δέχτηκαν περιστατικά Covid και μόνο ασυμπτωματικούς ασθενείς! Όλοι βλέπαμε ότι η μετατροπή των μεγάλων νοσοκομείων σε μονοθεματικά Covid θα εκτόξευε στα ύψη τη θνητότητα του πληθυσμού από άλλα νοσήματα που παραμελήθηκαν, ραντεβού ακυρώθηκαν, σοβαρά νοσήματα δεν διαγνώσθηκαν, χειρουργικές επεμβάσεις αναβλήθηκαν…
Ήρθε, λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου τώρα και ο Μητσοτάκης ανέλαβε να μας εισάγει επίσημα στο κρίσιμο θέμα. Στην ημερίδα του Πρώτου Θέματος, στις 2-6-21, μίλησε για τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Υγείας για να μειωθεί η δαπάνη μαμούθ των Ελλήνων στην Υγεία.
Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για την «εμβληματική» μεταρρύθμιση στην Υγεία, που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα την έχει αναθέσει στον Β. Κοντοζαμάνη!
Σε γενικές γραμμές προβλέπεται η διαφοροποίηση των νοσοκομείων σε νοσοκομεία-κόμβους με εξειδικευμένες υπηρεσίες και εξειδικευμένο προσωπικό και νοσοκομεία-ακτίνες, που θα ενισχύουν τη λειτουργία των κόμβων. Προβλέπονται, επίσης, υπηρεσίες αποκατάστασης, κατ’ οίκον νοσηλείας και ανακουφιστικής φροντίδας.
Αυτό που δεν προβλέπεται είναι η οργάνωση ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα έσωζε ζωές, αν υπήρχε στην περίοδο της πανδημίας, όπως και οι μαζικές προσλήψεις νοσοκομειακού προσωπικού. Αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ υπάρχουν 40.000 κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ. Τον ερχόμενο Οκτώβρη λήγουν οι συμβάσεις 16.000 νοσοκομειακών, που, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, δεν θα ανανεωθούν.
Αυτό που δεν προβλέπεται, επίσης, είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία, που παραμένει καθηλωμένος στο 5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 7%!
Αυτό που σχεδιάζεται είναι να μπουν στα δημόσια νοσοκομεία τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και να δημιουργηθούν νοσοκομεία-εταιρείες, για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι έμποροι της Υγείας, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον ήδη καταχρεωμένο ελληνικό λαό.
Το πιο επικίνδυνο, ίσως, από τα σχέδια της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο νοσοκομείων του ΕΣΥ. «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν νοσοκομεία σε απόσταση 20 και 30 χιλιομέτρων μεταξύ τους», δήλωσε ο Μητσοτάκης και το μυαλό μας πήγε στον Άδωνη, επί κυβέρνησης Σαμαρά, που έκλεισε νευραλγικής σημασίας νοσοκομεία, ακρωτηριάζοντας το ΕΣΥ.
Στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, που το ΕΣΥ και οι λειτουργοί του σήκωσαν όλο το βάρος της μάχης με τον κορονοϊό και με τεράστια αυτοθυσία έσωσαν χιλιάδες ζωές, είναι τουλάχιστον πρόκληση να δηλώνει ο Μητσοτάκης ότι «δεν είναι απαραίτητο να είναι κρατικό το σύστημα Υγείας» !
Είναι φανερό ότι έχουμε απέναντί μας μια πολύ επικίνδυνη κυβέρνηση. Ο λαός πρέπει να δώσει την απάντηση, ανατρέποντάς την.
Ο λαός θα σώσει το λαό!