Πέμπτη 7 Νοέμβρη, το γραφικό αστικό τοπίο της Ολανδικής πρωτεύουσας Άμστερνταμ αναστατώθηκε καθώς ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ «οπαδών» της Μακάμπι Τελ Αβίβ και υποστηρικτών της Παλαιστίνης. Το περιστατικό συνέβη πριν αλλά και μετά από τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Άγιαξ με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, οι οπαδοί της οποίας κατέλαβαν την πλατεία Νταμ και εθεάθησαν να φωνάζουν προσβλητικά συνθήματα και να επιδεικνύουν μια απειλητική και άκρως προκλητική συμπεριφορά. Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι Ισραηλινοί χούλιγκαν είχαν προκαλέσει επεισόδια και στην Αθήνα, όπου ξυλοκόπησαν ένα άτομο στην πλατεία Συντάγματος, επειδή κρατούσε Παλαιστινιακή σημαία, επιδεικνύοντας την ίδια επικίνδυνη και προκλητική συμπεριφορά. Οι «οπαδοί» της συγκεκριμένης ομάδας έχουν μια ακραία ρατσιστική συμπεριφορά κατά των Παλαιστίνιων και Αράβων γενικά, ακόμα και κατά Αράβων παιχτών που μπορεί να παίζουν και στην ίδια τους την ομάδα. Επίσης είναι φανατικοί υποστηριχτές του Νετανιάχου και αρκετές φορές έχουν στραφεί και κατά Ισραηλινών διαδηλωτών σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Τι συνέβη;

Ισραηλινοί “οπαδοί”, γνωστοί για τη χουλιγκανική συμπεριφορά τους που είχαν ταξιδέψει στο Άμστερνταμ για τον ποδοσφαιρικό αγώνα εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία τους στην πλατεία Νταμ για να επιτεθούν σε οπαδούς της Παλαιστίνης. Αυτόπτες μάρτυρες και βίντεο αποκαλύπτουν ότι οι χούλιγκανς-οπαδοί φώναζαν προσβλητικά συνθήματα όπως «Γάμα την Παλαιστίνη» και κατέστρεφαν Παλαιστινιακές σημαίες. Αυτές οι πράξεις επιθετικότητας επιδεινώθηκαν από ρατσιστικά συνθήματα, όπως «Σκοτώστε τους Άραβες» και «Νίκη στις IDF (Ισραηλινός στρατός)», υπογραμμίζοντας μια προφανή πρόθεση εκφοβισμού και πρόκλησης της τοπικής αραβικής κοινότητας. Τα φωνητικά καμώματα επεκτάθηκαν σε υποτιμητικά σχόλια για το εκπαιδευτικό σύστημα στη Γάζα, με ένα ακροδεξιό τραγούδι με στίχους που έλεγαν «δεν υπάρχουν σχολεία στη Γάζα επειδή δεν υπάρχουν παιδιά» προσθέτοντας μια ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτική διάσταση στη βία.

Αστυνομική Αντίδραση και Καταστολή Ακτιβιστών

Οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές αντιμετώπισαν αυστηρούς περιορισμούς και τους απαγορεύτηκε να διαμαρτυρηθούν κατά της παρουσίας μιας Ισραηλινής ομάδας στην Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση. Οι απόπειρες διαμαρτυρίας αντιμετωπίστηκαν με βία από την αστυνομία, με αποτέλεσμα συγκρούσεις και τη σύλληψη 57 ακτιβιστών. Η αστυνομική καταστολή επικρίθηκε ως καταστολή της ελεύθερης έκφρασης και “αποτυχία” να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ξεκίνησαν οι Ισραηλινοί σιωνιστές «οπαδοί».

Κλιμάκωση και Συνέχεια

Μέσα στο γήπεδο, επιδείχθηκε περαιτέρω ασέβεια, όταν οι Ισραηλινοί «οπαδοί» διέκοψαν την επίσημη ενός λεπτού σιγή προς τιμή των θυμάτων των πρόσφατων πλημμυρών στην Ισπανία. Προφανώς γιατί η Ισπανία έχει επίσημα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Οι χλευασμοί και τα συνθήματα κατά τη διάρκεια αυτής της επίσημης στιγμής θεωρήθηκαν ως κατάφωρη περιφρόνηση των διεθνών ευαισθησιών και του σεβασμού για τις παγκόσμιες τραγωδίες.

Αυτό λοιπόν που ξεκίνησε ως αθλητικό γεγονός κλιμακώθηκε γρήγορα σε ένα διεθνές επεισόδιο που προκάλεσε ευρεία καταδίκη, με τους φιλοσιωνιστές να μιλάνε πάλι για… αντισημιτισμό και φούντωσε τις ήδη ασταθείς εντάσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, σε μια γρήγορη αντίδραση διέταξε δύο αεροπλάνα να εκκενώσουν τους Ισραηλινούς.

Το αποκορύφωμα αυτών των προκλήσεων οδήγησε σε βίαιες αντιπαραθέσεις μετά το παιχνίδι  όπου η Μακάμπι έχασε πανηγυρικά από τον Άγιαξ με το ταπεινωτικό 5-0. Ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων οπαδών του ποδοσφαίρου και οι Ισραηλινοί οπαδοί, οι οποίοι είχαν ως στόχο να εκφοβίσουν και να ταπεινώσουν την αραβική κοινότητα του Άμστερνταμ, βρέθηκαν να εξουδετερώνονται. Σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των σιωνιστών χούλιγκανς έπαιξαν οι… ταξιτζήδες του Άμστερνταμ. Καθώς επιτέθηκαν σε ταξιτζή (αραβικής καταγωγής), αυτός ειδοποίησε τους συναδέλφους τους, οι οποίοι μαζικά  κινητοποιήθηκαν και αντιμετώπισαν τους χουλιγκάνους τρέποντάς τους σε άτακτη φυγή. Κάποιοι κρύφθηκαν σε καζίνο, κάποιοι άλλοι έπεφταν στα κανάλια για να σωθούν. Η αστυνομία, για το επεισόδιο της επίθεσης στον ταξιτζή, προφασίστηκε πως δεν μπορεί να διαπιστώσει την εθνικότητα το όχλου των επιτιθέμενων…

Διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, τα ΜΜΕ, ο Νετανιάχου από το Ισραήλ και η φασιστοειδής κυβέρνηση της Ολανδίας, χαρακτήρισαν την δίκαιη αντίδραση των Ολλανδών και της αραβικής κοινότητας ως αντισημιτικές επιθέσεις. Μερικοί πήγαν πιο πέρα και χαρακτήρισαν ως πογκρόμ, συγκρίνοντάς τες με τις ιστορικές επιθέσεις κατά των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ανατολική -και όχι μόνο- Ευρώπη. Μάλιστα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως  Kristallnacht (Νύχτα των Κρυστάλλων) το συμβάν, προχωρώντας σε μια ωμή αναθεώρηση της ιστορίας και της μοναδικότητας του χιτλερικού Kristallnacht, πρόλογου της Σοά (Ολοκαυτώματος) του Εβραϊκού λαού.

Πολιτικές αντιδράσεις

Άλλοι ισραηλινοί πολιτικοί αντέδρασαν επίσης. Ο υπουργός ασφαλείας του Ισραήλ, ο ακροδεξιός/φασίστας Μπεν-Γκβίρ, περιέγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα επεισόδια ως βάναυσο… αντισημιτισμό, υποστηρίζοντας ότι «οι οπαδοί που πήγαν να δουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα αντιμετώπισαν αντισημιτισμό και δέχθηκαν επίθεση με αφάνταστη σκληρότητα μόνο και μόνο λόγω της εβραϊκότητας και της Ισραηλινότητάς τους». Τέτοιες δηλώσεις επιδιώκουν να εντάξουν τη συμπλοκή σε μια ευρύτερη αφήγηση διώξεων κατά των Εβραίων παγκοσμίως.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ παραλλήλισε τις συγκρούσεις αυτές με την αντεπίθεση της παλαιστινιακής αντίστασης στις 7 Οκτωβρίου 2023. «Βλέπουμε με τρόμο σήμερα το πρωί τις σοκαριστικές εικόνες και τα βίντεο που από την 7η Οκτωβρίου ελπίζαμε να μην ξαναδούμε ποτέ. Ένα αντισημιτικό πογκρόμ που λαμβάνει χώρα σήμερα εναντίον οπαδών της Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ισραηλινών πολιτών στην καρδιά του Άμστερνταμ», δήλωσε.

Εκμετάλλευση γεγονότων από την Άκρα Δεξιά

Η ολλανδική φιλοναζιστική ακροδεξιά συντάχθηκε με την κυβέρνηση του Ισραήλ.Η ακροδεξιά εκμεταλλεύτηκε αυτή την αφήγηση θυματοποίησης για να συγκεντρώσει υποστήριξη για τις ρατσιστικές ιδεολογίες της. Συγκεκριμένα, ο Γκέερτ Βίλντερς, ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας, το οποίο αποτελεί πλέον σημαντική δύναμη στον ολλανδικό κυβερνητικό συνασπισμό, καταδίκασε τις ολλανδικές αρχές για την αποτυχία τους, όπως είπε, να προστατεύσουν τους Ισραηλινούς πολίτες. Η φήμη του Βίλντερς για αντιμουσουλμανική ρητορική προσδίδει μια ιδιαίτερα εμπρηστική αιχμή στη στάση του, καθώς επιδιώκει να αξιοποιήσει το περιστατικό για πολιτικό όφελος.

Αξίζει εδώ όμως να δούμε τι λέει ένας απλός σιωνιστής αναλυτής, ο Μοιράβ Ζωνσάϊν για τα γεγονότα.

«Η σύγκριση του Ολοκαυτώματος ή των πογκρόμ στη Ρωσία με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Άμστερνταμ είναι παράλογο, προσβλητικό και κυνική οπλοποίηση του αντισημιτισμού που υπονομεύει την εβραϊκή ασφάλεια παντού. Όλα θα ομαλοποιηθούν με τη δεύτερη περίοδο Τραμπ-Νετανιάχου»

Ένα μέλος της Κνεσέτ, αντισιωνιστής με το «Δημοκρατικό Μέτωπο για ειρήνη και ισότητα», αναφέρει με μια πολύ πιο αντικειμενική δήλωση από όλα τα αστικά Μ.Μ.Ε:

«Το πνεύμα του Ισραηλινού φασισμού έφθασε στο Άμστερνταμ. Χούλιγκανς επιτέθηκαν με απίστευτη βία χτυπώντας και σκίζοντας Παλαιστινιακές σημαίες στους δρόμους σαν να ήταν δύναμη κατοχής και φωνάζοντας Ναζιστικά συνθήματα υπέρ της εξόντωσης ενός έθνους και μυξοκλαίγοντας όταν η κατάσταση άλλαξε σε χάος και η βία επέστρεψε πάνω τους σαν μπούμερανγκ».

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της δημόσιας αντίληψης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο τόσο στην καταγραφή των γεγονότων όσο και στη διαμόρφωση της δημόσιας αντίληψης. Τα πλάνα που μοιράστηκαν στο διαδίκτυο παρείχαν μια ματιά στο χάος σε πραγματικό χρόνο, κινητοποιώντας τις απόψεις και προκαλώντας εκκλήσεις για δράση. Βίντεο που κοινοποιήθηκαν ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν οπαδούς της Μακάμπι να βανδαλίζουν ιδιωτική περιουσία, να επιτίθενται σε τοπικό οδηγό ταξί και ακόμα να αντιμετωπίζουν αστυνομικούς. Μεταξύ αυτών των εκκλήσεων ήταν και αιτήματα προς την UEFA να αποκλείσει τη Μακάμπι, από ανθρώπους που βλέπουν την πραγματικότητα και όχι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, όπως αυτές που παρουσίασαν η πλειοψηφία των αστικών Μ.Μ.Ε.

Πλαίσιο και Ανάλυση

Ο χαρακτηρισμός των γεγονότων στο Άμστερνταμ ως αμιγώς αντισημιτικών ή ως “απρόκλητης βίας κατά Εβραίων” υπεραπλουστεύει μια βαθιά σύνθετη κατάσταση. Οι αρχικές επιθετικές ενέργειες των Ισραηλινών «οπαδών», η αντίδραση των ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης και οι επακόλουθες αντιδράσεις των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών, όλα αναδεικνύουν μια αρνητική ατμόσφαιρα κατά των Παλαιστίνιων.

Παλαιστίνιοι ακτιβιστές και συμπαθούντες υποστηρίζουν και όχι άδικα ότι είχαν δίκιο να αμυνθούν και να αντεπιτεθούν στις προκλήσεις. Αυτή η προοπτική θεωρεί την αυτοάμυνα έναντι της επίθεσης ως θεμιτή, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν την εχθρότητα που εκδηλώνεται με ρητές απειλές και εξευτελιστικά συνθήματα. Ο αγώνας κατά του ακροδεξιού σιωνισμού δεν είναι μόνο αγώνας για ειρήνη και δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη, αλλά και αγώνας για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντίθετα, η διαμόρφωση ή παρουσίαση των επεισοδίων αυτών ως αντισημιτικών πογκρόμ από διάφορους Ισραηλινούς ηγέτες και μέσα ενημέρωσης κινδυνεύει να διαιωνίσει μια μονόπλευρη αφήγηση που παραβλέπει τις προκλήσεις και τις ρατσιστικές συμπεριφορές που επέδειξαν οι Ισραηλινοί «οπαδοί». Αυτή η πλαισίωση αποσκοπεί επίσης στην άντληση διεθνούς συμπάθειας και στην ευθυγράμμιση των παγκόσμιων προοπτικών με τις Ισραηλινές -ακροδεξιές- πολιτικές ατζέντες, ειδικά κατά της Παλαιστινιακής αντίστασης.

Τέλος

Ωστόσο, είναι αδύνατο να παραβλέψουμε τα βαθύτερα ζητήματα που υπογραμμίζει αυτό το επεισόδιο. Η βία που παρατηρήθηκε στο Άμστερνταμ είναι σύμπτωμα μιας πιο διάχυτης εχθρότητας που είναι βαθιά ριζωμένη στην Ισραηλινή σιωνιστική επιθετικότητα κατά της Παλαιστινιακής αντίστασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκλητική συμπεριφορά των υποστηρικτών της Μακάμπι Τελ Αβίβ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο εκφοβισμού και εχθρότητας που συχνά επιδεικνύουν τέτοιες ομάδες. Τέτοιες ενέργειες δεν είναι απλώς μεμονωμένα περιστατικά, αλλά αντανακλούν τη σιωνιστική ιδεολογία που διαιωνίζει τις διακρίσεις και τη βία κατά των Παλαιστινίων και των συμμάχων τους.

Η διεθνής κοινότητα δεν παρέμεινε… σιωπηλή.

Κυβερνήσεις και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει σοβαρή ανησυχία και ζητούν αυτοσυγκράτηση, μιλώντας για… «αντισημιτισμό».

Επιπλέον, αυτή η θυματοποίηση Ισραηλινών μπορεί να γίνει αντιληπτή ως μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης όπου η βία και οι προκλήσεις που διαπράττονται από σιωνιστικά στοιχεία συχνά ελαχιστοποιούνται ή δικαιολογούνται με το πρόσχημα της αυτοάμυνας και του αντισημιτισμού. Η ρητορική που χρησιμοποιείται συχνά παρουσιάζει τους επιτιθέμενους ως θύματα, μεταθέτοντας την ευθύνη σε όσους αντιστέκονται ή αντιδρούν στις προκλήσεις τους. Αυτή η αφήγηση δεν είναι μόνο παραπλανητική, αλλά συσκοτίζει επικίνδυνα την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι και οι υποστηρικτές τους, οι οποίοι υπομένουν τη συστηματική καταπίεση και βία.

Τέλος, η απεικόνιση των γεγονότων αυτών από τα μέσα ενημέρωσης χρήζει επίσης εξέτασης. Τα δημοσιεύματα δίνουν έμφαση στη χαοτική φύση των διαδηλώσεων και στις συλλήψεις που έγιναν, ενοχοποιώντας ακούσια ή εσκεμμένα τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές ως ταραχοποιούς, ενώ αποσιωπούν τις υποκινούμενες ενέργειες των οπαδών της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αξίζει να σημειωθεί ότι βίντεο από SKY NEWS που παρουσίασε αντικειμενικά τα γεγονότα, «έπεσε» γιατί προφανώς ήταν ιδιαίτερα… «φιλοπαλαιστινιακό»!

Αρ. Μα.