Χιλιάδες στο Σύνταγμα

Χιλιάδες κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού (του θεάτρου, του κινηματογράφου, του χορού, της μουσικής και του τραγουδιού, των εικαστικών τεχνών, του κουκλοθέατρου κ.λπ.) κατέκλυσαν το Σύνταγμα το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Μαΐου.

Ήταν μια πολύχρωμη διαμαρτυρία, με μουσική, πολλά πανό, πλακάτ αυτοσχέδια και μη, ξυλοπόδαρους, και μια τεράστια κινούμενη κούκλα-μπαλαρίνα που άλλοτε εμφανιζόταν θυμωμένη και άλλοτε χαρούμενη. Πλήθος πόστερς με εικόνες μεγάλων καλλιτεχνών, υπήρχαν διάσπαρτα στο χώρο, των Πικάσο, Σοστακόβιτς, Pίτσου, Aγγελόπουλου και Mικρούτσικου, αλλά και του Σαίξπηρ, πίνακες του Bαν Γκογκ και του χαράκτη Τάσσου.

Φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις, οι συγκεντρωμένοι γέμισαν τον χώρο μπροστά στη Βουλή, από τον Άγνωστο Στρατιώτη μέχρι και το συντριβάνι στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος.

Άνθρωποι, στην πλειοψηφία νέοι και φοιτητές καλών τεχνών, αλλά και μεγαλύτεροι, που καταδικάζονται στην ανέχεια από την αδιαφορία της κυβέρνησης έστειλαν ένα προειδοποιητικό μήνυμα.

Mέτρα ενίσχυσης τώρα, για τους εργαζόμενους της τέχνης και του πολιτισμού (που και πριν τον κορονοϊό χτυπιόνταν από την κρίση, αλλά τώρα τσακίζονται καθώς τίποτα δεν λειτουργεί).

Ομιλητές από συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου μίλησαν στον κόσμο. Πρώτος ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣEH (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) και ακολούθησαν ομιλητές από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, το Σωματείο εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, εκπρόσωποι από το χορό, τους σκηνοθέτες, εικαστικούς, τεχνικούς και πολλούς άλλους. Εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των γιατρών της πρώτης γραμμής της μάχης κατά του κορονοϊού.

Mηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού και πάρα πολλοί άλλοι κλάδοι.

Στο τέλος των ομιλιών τραγουδιστές και κόσμος τραγούδησαν το τραγούδι που έχει γράψει ο Μανόλης Ρασούλης και έχει μελοποιήσει ο Μάνος Λοΐζος «Τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη μας ζωή…».

Αλλά οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και μετά τις ομιλίες με μαύρους καλλιτέχνες που παίζανε τύμπανα και μουσικό σχήμα πνευστών που ενθουσίασε τον κόσμο και παρακίνησε πολλούς/ές σε χορό!

Αιτήματα

Τα αιτήματα των σωματείων του χώρου της τέχνης είναι:

  • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορούν να εργαστούν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
  • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
  • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
  • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

Θ.K.