«Αίμα» απ’ τους συνταξιούχους ζητά το ΔΝΤ

«Αίμα» απ’ τους συνταξιούχους ζητά το ΔΝΤ

Στην ειδική ετήσια έκθεση την οποία εξέδωσε το Ταμείο την περασμένο εβδομάδα, ζητά την “εξοικονομηση” 1% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη μεσοπρόθεσμα.

Tο ποσοστό αυτό επί του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 1,8 δισ. ευρώ και πρέπει να “εξοικονομηθεί” από τις “υψηλές συντάξεις”, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η περικοπή 1,8 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 7% των σημερινών δαπανών για κύριες συντάξεις.

Εκτός αυτού, το ΔΝΤ ζητά παρεμβάσεις στις βασικές συντάξεις, μείωση εισφορών και κατάργηση των εξαιρέσεων στην καταβολή των εισφορών για τους αυταπασχολούμενους.

Μ΄άλλα λόγια, το ΔΝΤ ζητά εθνική σύνταξη κάτω από τα 345 ευρώ που΄ναι σήμερα, αλλά και μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και αυξήσεις στις εισφορές των αυταπασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών.

Οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ έρχονται και μάλιστα δημόσια -μιας και αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του για την Ελλάδα- οχτώ μόλις μήνες μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού το οποίο στοιχίζει για τους συνταξιούχους και γενικότερα τους ασφαλισμένους κοντά στα 3 δισ. ευρώ λόγω περικοπών στις συντάξεις, το ΕΚΑΣ και τα εφάπαξ αλλά και τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για την περίοδο 2016 -2019.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΔΝΤ οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν “πλήρως και εγκαίρως” τα συμφωνημένα μέτρα (δηλαδή το πακέτο των 3 δισ. ευρώ που ΄χει ήδη ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο) και παράλληλα θα πρέπει να “εξετάσουν” την εφαρμογή “επιπλέον μεταρρυθμίσεων” προκειμένου “να μειώσουν το έλλειμμα” του συνταξιοδοτικού συστήματος και “να βελτιώσουν τα κίνητρα για εργασία και καταβολή εισφορών”.

Τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουν οι ελληνικές αρχές είναι σε δύο πεδία, σύμφωνα με το ΔΝΤ:

1) Ο “επανϋπολογισμός των συντάξεων” με στόχο την “εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα”.

Η εξοικονόμηση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την “ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης και τη μείωση των πολύ υψηλών ποσοστών εισφορών (ή άλλων υπερβολικών φορολογικών συντελεστών).

Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε “μεγαλύτερες περικοπές σε συνταξιούχους με υψηλό εισόδημα και σε μικρή αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών προς τους συνταξιούχους με χαμηλότερο εισόδημα οι οποίοι έχουν συνεισφέρει υψηλότερες εισφορές”.

Στο σημείο αυτό, το ΔΝΤ επιχειρεί να “ντύσει” με κοινωνικό “μανδύα” την λεηλασία των συντάξεων την οποία προτείνει. Και αυτό γιατί προτείνει τη μεταφορά πόρων από το συνταξιοδοτικό σύστημα στο σύστημα της πρόνοιας. Ζητά, δηλαδή, να καταστρατηγηθούν ασφαλιστικά δικαιώματα κόβοντας συντάξεις προκειμένου να υποστηριχθούν τα πολύ αδύναμα κοινωνικά στρώματα , να χαμηλώσουν οι “υψηλές” συντάξεις για να αυξηθούν τα επιδοόματα στα χαμηλά εισοδήματα ή αλλιώς να μοιραστεί η φτώχεια μεταξύ των λιγότερο και των περισσότερο φτωχών.

2) Η “σύνδεση εισφορών –παροχών”.

“Μεσο-μακροπρόθεσμα” θα μπορούσε να “επανεξεταστεί” το επίπεδο της “βασικής σύνταξης” υπό το πρίσμα των “διεθνών τάσεων”, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην “ενίσχυση” της “ανταποδοτικής σύνταξης” με ένα “αναλογιστικά δίκαιο τρόπο”.

Επίσης “η μείωση του φορολογικού βάρους θα μπορούσε να ενισχύσει την εργασία και τις εισφορές”. Τέλος, το ΔΝΤ αναφέρει πως οι αρχές θα πρέπει να “εναρμονίσουν πλήρως τις κανόνες εισφορών των αυταπασχολουμένων, καταργώντας τις εξαιρέσεις”.

Δ.Κ.